Herkomst:
De oorsprong van de Khao Manee ligt in Thailand. De Khao Manee stamt af van de Siamees en wordt wel de koning onder de Siamezen genoemd. Het is een spierwitte kat met zeer mooie ogen.
De vroegere koning van Siam, het tegenwoordige Thailand, was helemaal weg van dit ras, alleen zijn zoon mocht dit ras verzorgen en vermeerderen. Er gaat een verhaal rond dat een paar jaar geleden een Khao Manee voor 4 miljoen dollar zou zijn verkocht, dit geeft wel aan hoe zeldzaam dit ras is en vooral geliefd. De Thaise bevolking gelooft dan ook dat de Khao Manee, vooral om zijn ogen, veel geluk brengt. In vroegere tijden kwam je de Khao Manee alleen maar in de paleizen tegen, het was duidelijk een koninklijk ras. Pas in 1999 kreeg een Amerikaanse fokker toestemming om de Khao Manee mee te nemen naar Amerika om daar een fokprogramma op te zetten.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Khao Manee is robuust, gemiddeld van lengte, met goed ontwikkelde spieren. De kop is wigvormig met een kaarsrechte neus die goed in verhouding tot de kop is. De hals is middellang en gespierd, maar niet massief.  De oren zijn redelijk groot, staan lichtelijk naar voren en hebben een brede aanzet die uitloopt in een afgeronde top. De ogen zijn groot en amandelvormig.  De oogkleur is Odd-eyed, heeft twee verschillende tinten van dezelfde kleur of beide ogen hebben dezelfde kleur. De kleuren die voorkomen bij de Khao Manee zijn: groen, blauw, geel of amber. De kleur van de ogen is pas na 3 tot 6 maanden ontwikkeld. De kleur van de korte vacht is wit. Deze kleur is de enige kleur die voorkomt bij de Khao Manee. De staart is gemiddeld van lengte, breed aan de basis en loopt taps toe. De poten zijn gemiddeld van lengte en goed gespierd met ronde voetjes. De Khao Manee wordt geprezen om de vachtkleur, de mooie ogen en om zijn elegante manier van lopen.

Karakter:
De Khao Manee is zeer sociaal, intelligent en goedaardig. Dit ras houdt ervan om aangehaald te worden en is beslist niet saai.

Verzorging:
De verzorging van de Khao Manee is vrij eenvoudig. Omdat de vachtharen kort zijn en er bijna geen ondervacht is, wordt de vacht niet echt smerig. In de ruiperiode kun je de Khao Manee met een vochtige zeem ontdoen van losse haren.

 

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media