Herkomst:
De Japanse stompstaartkat of Japanse Bobtail is een kattenras met een zeer korte, bijzondere staart van 10 tot 12 cm die meestal opgerold is tot een stompje van amper 5 cm. Het ras komt zowel in korthaar als langhaar voor en is een oorspronkelijk fenotype van de huiskat zoals die in Japan voorkomt. De Japanse kunst toont dat deze kat al tenminste duizend jaar voorkomt op de Japanse archipel. Ook op het vasteland van Rusland tot in Indonesië komen katten met een sterk verkorte staart voor. In oude Chinese manuscripten wordt gesproken van katten met 'een staart in de vorm van een scepter'. De niet-offensieve vervorming van de staart van de Bobtail heeft mogelijk niet dezelfde oorsprong of erfelijke basis als de kortstaartige tot staartloze Manxkat. Het ras komt in alle mogelijke kleuren en patronen voor. De (altijd vrouwelijke) variëteit zwartschildpad met wit heeft de bijnaam "Mi-Ke" en wordt in Japan als een geluksbrenger beschouwd.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Japanse Bobtail is lang, goed gespierd en elegant. Het gewicht varieert van 2 ½ tot 4 kilogram. De kop is wigvormig, de neus is lang met een lichte glooiing.De oren zijn lang, staan recht overeind met de toppen iets naar voren en zijn redelijk ver uit elkaar geplaatst. De ogen zijn groot, ovaal en staan erg schuin. De oogkleur moet passend zijn bij de vachtkleur.  De vachtkleur is wit met een paar zwarte, rode vlekken, deze combinatie heeft de voorkeur. De meeste kleuren bij de Japanse Bobtail zijn erkend ,met uitzondering van: chocolate, lilac, cinnamon, fawn, pointed en ticked.  Populaire kleuren zijn, zijn: effen, bi-colour en tri-colour.  De vacht is halflang, zacht, zijdeachtig en er is geen ondervacht. De staart van de Japanse Bobtail is waar het om gaat bij dit ras. De staart is kort en heeft een unieke vorm: geknikt. Door meerdere knikken ligt de staart op de rug. De haren van de staart zijn ook langer dan de haren van de vacht, hierdoor lijkt het een konijnenstaart. De poten zijn lang en slank. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Aangezien de Japanse Bobtail iets door zijn achterpoten zakt, lijken de poten even lang.

Karakter:
De Japanse Bobtail is vrolijk, meestal rustig, soms zeer actief, aanhankelijk en nieuwsgierig. Dit ras kan rustig, maar ook zeer actief zijn. Ze zijn aanhankelijk en nieuwsgierig. Dit ras kan redelijk goed omgaan met kinderen. Ook andere katten en honden accepteren ze vrij goed.

Verzorging:
De verzorging van de Japanse Bobtail is eenvoudig, dit ras vraagt nauwelijks verzorging.

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media