Herkomst:
Ongeveer veertig jaar geleden vond een aantal fokkers van de Amerikaans Korthaar (het Amerikaanse equivalent van de Europees Korthaar) ,dat hun katten te veel op huiskatten leken en een wat steviger bottenbouw konden gebruiken. Ook wilde men een betere zilverkleur in lijnen krijgen. De hieruit komende kittens waren mooi om te zien, maar leken niet echt meer op een Amerikaanse Korthaar, ze waren te stevig en te rond van type. Ook vond een aantal Amerikaans Korthaarfokkers het niet leuk dat hun authentieke landras "vervuild" werd met Perzen in de afstamming.  Enige tijd later ontstond de naam “Exotic Shorthair”. Vanaf dat moment ging het fokprogramma de richting uit van het creëren van een kortharige Pers. Hoewel nog wel af en toe een kortharige kat ingekruist werd, zagen de meeste stambomen er al gauw erg “Perzisch” uit, het enige verschil was uiteraard dat de kat kortharig was. Hoewel de eerste katten zilverkleurig waren, werden Exotics al spoedig gefokt in alle kleurslagen en patrooncombinaties die ook bij de Pers voorkomen. Omdat korthaar dominant vererft over langhaar, was het immers gemakkelijk om een kleurfactor te “lenen” van een Pers in die kleurslag en dan door te fokken met een kortharig kitten uit een dergelijk nestje in de gewenste kleurslag.

Uiterlijk:
De ideale Exotic ziet er uit als een Pers, maar dan met een kortharige vacht. Het is een zeer stevig gebouwd dier met een lieve kopexpressie. De grote ronde ogen staan wijd uiteen in het ronde gezicht en dragen bij aan de rondheid van het totaalbeeld. De dikke, zacht aanvoelende vacht verzacht de lijnen van de kat en accentueert het ronde beeld. De kop is rond en massief met een brede schedel. De botstructuur is rond en de kop staat op een korte brede nek. De neus is kort en kent een "stop" tussen de ogen. De wangen zijn vol van vorm met brede, krachtige kaken en een goed sluitend gebit. De oren zijn klein en afgerond van vorm. Ze staan wijd uiteen en laag op het hoofd. De ogen zijn stralend van kleur, groot, rond en vol. Ze staan recht in de kop geplant en ver uiteen waardoor de kop een lieve expressie krijgt. Het lichaam is compact en gedrongen, de kat staat laag op de korte, stevige, dikke, rechtstaande poten. De borstkas is breed en diep en de kat heeft brede schouders en een brede ruglijn. De Exotic is een gespierd dier en dient niet overvoerd te zijn. De voeten zijn groot, rond en stevig. De staart is kort maar passend bij het lichaam en dicht ingeplant behaard met een afgerond einde. De vacht is dicht ingeplant, stevig maar zacht aanvoelend en weelderig. Hij staat uit van het lichaam, doordat de ondervacht bijzonder goed ontwikkeld is.

Karakter:
Exotics hebben een rustig, aanhankelijk, lief en niet opdringerig karakter. In feite hetzelfde karakter wat ook de Pers heeft. Een Exotic is een trouwe rustgevende en loyale gezinsgenoot. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en niet snel van hun stuk te brengen. Dit ras is beleefd en vraagt op een lieve manier om aandacht door je aan te kijken of zachtjes te miauwen. De meeste Exotics vinden het heerlijk om veel geaaid te worden, op schoot te liggen en dicht bij je te zijn: het zijn erg sociale dieren. Ze kunnen goed overweg met andere katten en ook honden en kinderen zijn geen probleem. Ze functioneren prima in een gezin waarin meerdere huisdieren aanwezig zijn en zullen niet vaak last hebben van jaloezie of territorium gedrag. Een Exotic is niet uitbundig zoals een Siamees, maar zeker zo aanhankelijk op een veel ingetogener en bescheidener manier.

Verzorging:
Hoewel de Exotic geen langharige kat is, moet de dikke pluche vacht toch regelmatig geborsteld worden, vooral in de ruiperiodes, om de dode haren te verwijderen en vervilting van de dicht ingeplante ondervacht te voorkomen. Door de kort gefokte kop zijn deze dieren, net zoals de Pers, gevoeliger voor oog- en neusinfecties omdat de traanbuizen meestal niet correct gevormd of aangelegd zijn. Het goed dagelijks schoonhouden van de ogen met een vochtig watje is nodig.

Gezondheid:
Aangezien de Exotic een kortharige Pers is, komt ook bij dit dochterras een erfelijke afwijking voor. Het gaat hier om een erfelijk dominant probleem genaamd cystenieren (PKD). Deze ziekte resulteert in een voortijdig overlijden aan nierfalen. In ontwikkelde landen blijkt de kans dat een Exotic PKD heeft tussen de 40 en 50% te liggen. Preventieve fokmaatregelen betreffen hierbij het maken van een echo of het laten uitvoeren van een DNA-test. Ook komt bij het ras een erfelijke hartafwijking voor (HCM) waarop fokdieren jaarlijks gecontroleerd moeten worden d.m.v. het maken van een echo. De extreem brachycefale kopvorm kan leiden tot chronische problemen door de soms missende of misvormd aangelegde traanbuizen, niet sluitend gebit en oogontstekingen.


Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media