Herkomst:
De oorsprong van de Europees Korthaar ligt in Scandinavië. Tot 1982 was er verwarring: er was een ras op het vaste land van Europa, wat Perzisch bloed in zich had. Later werd dit ras Brits Korthaar genoemd. En in Scandinavië had je de Europees Korthaar, ontstaan uit kortharige boeren huiskatten. Deze heeft geen Perzisch bloed in zich. De kortharige Scandinavische boeren huiskat is nu de enige die zich Europees Korthaar mag noemen. De Europees Korthaar is een gewone huiskat die we veel tegenkomen in Europa en de Verenigde Staten. Ze mogen alleen gefokt worden in natuurlijke kleuren zoals: zwart, rood, blauw en crème, met of zonder een witte aftekening of tabbytekening, ook is effen wit mogelijk. Door zijn gewone uiterlijk valt de Europees Korthaar niet erg op tussen alle exotische rassen, hierdoor is hij ook minder gewild. De Europees Korthaar wordt bijna alleen maar in Scandinavië gefokt en tentoongesteld.

Uiterlijk:
Het lichaam is robuust en massief.  Het is dan ook een gespierde kat met een ronde, gespierde borst. De Europees Korthaar is middelgroot tot groot van formaat. De kop is groot en rond met een korte rechte neus, goed ontwikkelde wangen en middelgrote oren die ver uit elkaar staan met afgeronde puntjes. De ogen zijn groot en rond en mogen alle kleuren hebben. De vacht mag alle natuurlijke kleuren en aftekeningen hebben. Enkele voorbeelden zijn: rood, zwart, crème, wit, blauw en gestreept. De kleur van de ogen past vaak bij de vachtkleur. De vacht is kort, dicht, is aaneengesloten, zacht en glanst. De staart is dik en loopt taps toe in een afgeronde punt. De poten zijn gemiddeld van lengte en gespierd met ronde voetjes.

Karakter:
Het karakter is niet eenvoudig te omschrijven, omdat het uit meerdere huiskatten met verschillende karakters is ontstaan. Je hebt Europees Kortharen die zeer aanhankelijk zijn en het heerlijk vinden om bij je op schoot te liggen, maar er zijn ook katten die graag buiten zijn en het liefst op muizenjacht gaan. Het karakter is grotendeels een erfelijkheidsfactor, dus als je het karakter van de ouderdieren weet dan heb je een aardig idee van het karakter van de kittens. De Europees Korthaar is vriendelijk, intelligent en speels. Ze kunnen goed met soortgenoten en ook met honden ondervinden ze geen problemen. Met een Europese Korthaar kun je er van uit gaan dat het in en om huis muisvrij blijft.

Verzorging:
De verzorging van de Europees Korthaar is eenvoudig.
Het volstaat om eenmaal per week te borstelen.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media