Herkomst:
De oorsprong van de Egyptische Mau ligt in Egypte. Ver voor onze jaartelling was deze al bekend in Egypte en is daarmee een van de oudste kattenrassen ter wereld. De kat werd geassocieerd met de godin Bastet. Deze godin werd afgebeeld met een kattenhoofd. Net als mensen werden gestorven katten gemummificeerd en begraven. Doordat er zoveel materiaal uit die tijd bewaard is gebleven, kan men nu constateren dat de huidige Egyptische kat een afstammeling is van de katten uit die perioden. Rond 1950 is de Egyptische Mau, meegebracht door de Russische prinses Natalja Troebetskoj. De prinses was gecharmeerd van de Egyptische straatkat en kreeg het via haar connecties, voor elkaar een smoke tabby katertje mee te nemen naar haar huis in Italië. Later kreeg zij meerdere katten cadeau. De prinses verhuisde naar Amerika.  In 1968 is de Egyptische Mau in de Verenigde Staten als ras erkend, veel later ( in 1993 ) is dit ras in Europa erkend.

Uiterlijk:
Het lichaam van de is middelgroot, gespierd, stevig en redelijk lang. De Egyptische Mau heeft een oosterse uitstraling. Hij heeft lange, gespierde poten en de voorpoten zijn korter dan de achterpoten. De staart is van gemiddelde lengte. Het gewicht  varieert van 2 tot 5 kilogram. De kop is een beetje wigvormig, heeft een rechte neusrug, die vloeiend in het voorhoofd overgaat. De hals is gespierd en stevig en is breder bij de borst dan bij de kop. De oren zijn redelijk groot, breed aan de basis met een afgeronde punt, staan wijd uit elkaar en iets naar voren, pluimpjes worden toegestaan. De ogen zijn groot, amandelvormig en lichtgroen of amber (tot 1 ½ jaar). De Egyptische Mau heeft de volgende kleuren: brons, zilver en smoke (grijs), in een vlekkenpatroon.
De vacht van is kort tot een gemiddelde lengte, is glanzend, zijdezacht en vertoont een duidelijk vlekkenpatroon. De staart is lang, breed bij de aanzet en loopt smal toe in een afgeronde punt. De poten staan in goede verhouding met het lichaam en de voetjes zijn smal en ovaal.

Karakter:
Levendig en speels, actief en evenwichtig van aard. Nooit agressief of nerveus. Dit ras houdt van rust en is vaak wat afstandelijk naar vreemden. Hij hecht zich sterk aan zijn eigenaar, volgt die overal en rijdt graag mee op zijn schouder. Hij is sociaal tegen soortgenoten en zacht en vriendelijk van aard. De stem is vaak meer sjirpend dan miauwend en niet zo luidruchtig als Oosterse rassen. Hij kan goed in een flat leven maar verdraagt slecht eenzaamheid. Het zijn sportieve katten die graag jagen en zich in een tuin kunnen uitleven.

Verzorging:
De verzorging van de Egyptische Mau is eenvoudig. Eenmaal per week borstelen volstaat. Voor een mooie glans na het borstelen met een vochtig zeemleer de vacht nawrijven.


 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media