Herkomst:
De oorsprong van de Cornish Rex ligt in Engeland waar rond 1950 een nestje gekrulde boerenkatjes werd geboren. Dit gebeurde in het graafschap Cornwall, vandaar de naam Cornish. De naam van een konijnenras met dezelfde krullen is Rex. Zo ontstond de naam Cornish Rex. De eigenschap voor de krullende vacht is recessief, dat wil zeggen dat je altijd een Cornish Rex met een Cornish Rex moet kruisen om gekrulde kittens te krijgen. De Cornish Rex en de Devon Rex zijn twee aparte rassen en kunnen daarom niet met elkaar gekruist worden. Je zou dan glad behaarde kittens krijgen, omdat de krulletjesvacht op een andere mutatie berust. Het zijn wel beiden rassen die door de bijzondere vacht, minder problemen geven bij allergieën dan andere rassen.

Uiterlijk:
De Cornish Rex is een kat met een unieke krullende, zachte vacht. Deze vacht verhaart bijna niet, dus nauwelijks haren in huis of op je kleren. Ze hebben een nogal ‘spacy’ uiterlijk, dat je of geweldig vindt, of helemaal niets. Ze hebben grote, rechtop staande oren en een elegant, gespierd lichaam. Ze voelen heerlijk warm aan omdat de haren zo kort zijn. Daarom liggen ze ook graag op warme plekjes in huis, zoals uw schoot of de verwarming.
Dit bijzondere ras is er in twee verschillende typen: het Amerikaanse en het Europese type. Het Amerikaanse type is wat kleiner en fijner gebouwd en heeft meestal een wat dunnere vacht, terwijl het Europese type een vollere vacht heeft en wat groter is naar verhouding. Ook in het profiel van beide typen zit verschil. In Europa hebben de Rexen een recht profiel en in Amerika geeft men de voorkeur aan een wat extremer type met een Romaans profiel. In Nederland zitten veel fokkers een beetje tussen de twee typen in. De Cornish Rex mag in alle mogelijke kleuren gefokt worden, ook met wit en met Siamese aftekening (si-rex).

Karakter:
Het karakter van de Cornish Rex is in één woord geweldig te noemen. Ze zijn zeer aanhankelijk, intelligent en levendig. Ze kunnen ook bijzonder ondeugend zijn en zijn het gelukkigst met één of meer andere katten om hen heen om kattenkwaad uit te halen. Dit ras bezit een groot gevoel voor humor en lijkt soms wel een kruising tussen een kat, een hond en een aapje.

Verzorging:
De Cornish Rex is erg eenvoudig te verzorgen in vergelijking tot andere rassen. Ze verharen nauwelijks en af en toe een borstel erdoor is vaak voldoende. Het allerbeste voor de vacht is lekker veel geaaid worden en dat zal elke Cornish Rex met je eens zijn!

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media