Herkomst:
De oorsprong van de Chartreux kat ligt waarschijnlijk in Frankrijk. Rond de 16de eeuw is deze soort waargenomen in zowel Italië als Frankrijk. Het verhaal gaat dat monniken in het berggebied Grand Chartreuse al sinds mensenheugenis blauwe katten houden. Dit is zeer aannemelijk, omdat in vroegere eeuwen katten werden gebruikt om knaagdieren te bestrijden. Het gebied lag zeer geïsoleerd, zodat het ras zich niet heeft vermengd met een ander ras. Het bewijs dat dit ras zijn oorsprong vindt in de bergen van Frankrijk is nooit geleverd. De Chartreux is zeer geliefd in Frankrijk en België. Buiten deze twee landen is er minder belangstelling voor dit ras, maar de belangstelling is wel aan het toenemen. Daar de in Frankrijk gefokte Chartreux nauw verwant is aan elkaar, wordt het fokken zonder inteelt een probleem.

Uiterlijk:
Het lichaam van de Chartreux is middelgroot. Het is een stevige, gespierde kat, met lange poten. Vooral de katers zijn erg gespierd. Het gewicht van de Chartreux varieert van 3 tot 7,5 kilogram.De kop heeft de vorm van een omgekeerd trapezium en is langer dan hij breed is. De Chartreux heeft een rechte, brede en lange neusrug, middelgrote oren die iets naar voren staan en grote amandelvormige ogen. Bij de geboorte is de kleur van de ogen licht en na een half jaar worden ze oranje of koperkleurig. De kleur van de Chartreux is blauw, echter alle kleuren van licht blauwgrijs tot donker blauwgrijs zijn toegestaan. Er is wel een voorkeur voor lichter blauwgrijs. Bij de neus, snorhaarkussentjes, achterkant oren en de voetjes is de kleur meer zilver.
De vacht van dit ras is glanzend en de ondervacht is een beetje wollig. De haren van de vacht mogen niet liggen maar moeten rechtop staan. De vacht voelt zacht aan. De staart van de Chartreux heeft een gemiddelde lengte, is breed aan het begin, loopt taps toe en het uiteinde is afgerond. De poten zijn lang en hebben zilverkleurige voetjes, dus lichter dan de vachtkleur.

Karakter:
De Chartreux is een evenwichtige en zelfstandige kat met een kalme aard en een sterke persoonlijkheid. Hij is op zichzelf en gesteld op zijn rust, maar tegelijk vriendelijk en zeer aanhankelijk. Hij is sterk en levendig, zeer goed bestand tegen kou en gesteld op het buitenleven. De Karthuizer heeft een sterk jachtinstinct en de buitenlucht doet zijn vacht goed.

Verzorging:
De Chartreux heeft weinig verzorging nodig. Eenmaal per week borstelen is meestal voldoende.
In de ruiperiode kun je beter een rubberen borsteltje gebruiken.

Gezondheid:
De Chartreux is een gezond ras dat gemakkelijk vijftien jaar oud kan worden. Het verdient aanbeveling ,als men met het ras fokt, om fokdieren preventief na te laten kijken op twee bij het ras voorkomende erfelijke op termijn dodelijke problemen, cystenieren (PKD) en hypertrofische cardiomyopathie (HCM) . Door het relatief zware gewicht van het ras is ook het laten nakijken van ouderdieren en kittens op het voorkomen van Patella luxatie (loszittende knieschijven) aan te bevelen.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media