Het is goed om u te verdiepen in genetica, ook als u maar één nestje fokt. Moederpoes en de kittens zijn namelijk helemaal van u afhankelijk. Mogelijk fokt u een ras dat maar in één kleur voorkomt,  of vindt u de kleur van de kittens niet belangrijk. Kennis van genetica is echter meer dan het voorspellen van kleurtjes. U zult moeten weten welke erfelijke ziekten in uw kattenras bekend zijn, hoe die ziekten vererven.
Daarnaast spelen bij enkele rassen bloedgroepproblemen. Paart een poes met bloedgroep B dan met een kater met bloedgroep A, dan zullen vrijwel alle kittens met bloedgroep A sterven, wanneer zij tijdens hun eerste 18 tot 24 levensuren van de moedermelk drinken.
Genetica lijkt voor veel mensen erg ingewikkeld, daarom beginnen fokkers in spe niet aan een studie genetica. Uit bovenstaande tekst mag duidelijk zijn dat kennis over genetica noodzakelijk is, voordat u gaat fokken. Veel fokkers krijgen er zelfs plezier in, als zij de basiskennis onder de knie hebben.

Kleuren van de kittens
Welke  kleuren kittens kunt u verwachten ? Naar welke kleur kater moet u op zoek om de kleur kittens te kunnen verwachten die u zo graag zou hebben ? Het komt regelmatig voor dat mensen een kater uitkiezen om zijn kleur en er van uitgaan dat een deel van de kittens dezelfde kleur zal hebben. Dat kan inderdaad gebeuren, maar het kan ook zo zijn dat geen van de kittens deze kleur heeft. Draagt de moederpoes geen gen voor colourpoint, dan zal zij ook al paart zij met een colourpoint-kater, geen colourpoint-kittens kunnen voortbrengen.
De kittens die geboren worden dragen dan wel het colourpoint-gen (onzichtbaar) met zich mee. Paren zij met een drager van dit gen ( zoals zij zelf zijn ), is de kans op een aantal colourpoint-kittens wel groot.
Als u weet hoe dit werkt, dan weet u ook welke kleuren u kunt verwachten in het nest in combinatie met de gekozen kater.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u die stellen op het forum. Ervaringen en suggesties worden ook zeer gewaardeerd, want velen weten meer dan één.

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media