Bij katten komen drie bloedgroepen voor.

Bloedgroep A : circa 87 % van de katten, raskat of niet, heeft deze bloedgroep. Bloedgroep A vererft dominant t.o.v. de recessieve bloedgroep B.

Bloedgroep B : binnen enkele rassen, zijn er relatief veel katten die bloedgroep B hebben. Binnen deze rassen is het dan ook heel belangrijk te voorkomen dat katten die een van elkaar afwijkende bloedgroep hebben paren.

Bloedgroep AB.
Deze bloedgroep komt zelden voor bij katten.

Het bloedplasma van katten bevat antilichamen tegen de andere bloedgroep. In de praktijk leidt dit tot problemen wanneer een poes met bloedgroep B, gedekt wordt door een kater met bloedgroep A, de overige combinaties verlopen probleemloos.
Een aantal kittens uit deze combinatie zal bloedgroep A hebben. Zij krijgen via de eerste moedermelk de voor hen dodelijke antistoffen binnen en zullen meestal korte tijd na de geboorte sterven. Ook komt het voor dat het kitten enkele dagen in leven blijft, maar een zeer zwakke indruk maakt en soms een geelachtige huid heeft. De urine van het kitten heeft vaak een roodbruine kleur, dit is typerend voor het probleem. Het kitten sterft, omdat de rode bloedlichaampjes in zijn bloed worden afgebroken door de antistoffen die in de moedermelk zitten. Een heel klein percentage van de kittens overleeft dit zonder dat er ingegrepen wordt door de fokker, zij houden dan levenslang last van bloedarmoede. Een enkele keer sterft de staartpunt of de hele staart af.

Uiteraard kunt u het beste voorkomen dat een poes met bloedgroep B gedekt wordt door een kater met bloedgroep A. Mocht de poes toch gedekt zijn, dan kunt u proberen de kittens in leven te houden, door hen alleen fabrieksmatig bereide melk te geven of een andere moederpoes voor hen te zoeken. Het is niet eenvoudig om te voorkomen dat een kitten moedermelk drinkt, de beste plaats voor de kittens is in het nestje bij de moederpoes. Kittens gaan instinctief op zoek naar de tepel van de moederpoes. Dit is geen ideale oplossing, omdat de meeste moederpoezen slecht reageren op het wegnemen van hun kittens. Na 48 uur absorbeert de darmwand van de kittens de antilichamen niet meer en is het gevaar geweken. De moeder blijft echter de hele zoogperiode de antilichamen produceren, dus u kunt deze moederpoes niet als zoogmoeder gebruiken voor een nestje met hetzelfde probleem of een nestje waarvan u de bloedgroepen niet kent.

Het mag duidelijk zijn dat u het beste de bloedgroep van de poes en kater kunt laten bepalen alvorens er een dekking plaatsvindt.
Bij de volgende rassen is een bloedgroepbepaling absoluut noodzakelijk.
-  Abessijn
-  Brits Korthaar
-  Cornish Rex
-  Devon Rex
-  Exotic
-  Heilige Birmaan
-  Japanse Bobtail
-  Perzisch Langhaar
-  Ragdoll
-  Scottish Fold
-  Somali
-  Sphynx

 

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media