Naast  het maken van geluiden, communiceren katten met  elkaar en met mensen via lichaamstaal. Ze gebruiken hiervoor o.a.  hun staart, oren, poten, snorharen, ogen , kop en lichaamshouding.

De staart
is zeer expressief : hij steekt omhoog bij vreugde of als begroeting en hangt omlaag en naar binnen gebogen bij een gevecht. In tegenstelling tot honden, die met hun staart kwispelen als ze blij zijn, zwiepen katten hun staart bij woede heen en weer.

De oren
Bij de meeste katten staan de oren rechtop. Kattenoren kunnen als een antenne ronddraaien om geluid op te vangen. Een kat die heerlijk ligt doezelen, ligt vaak volkomen stil op zijn bewegende oren na. Hieruit blijkt dat de kat alert is. Als de oren plat naar achteren staan, is dit meestal een uiting van agressie of angst.

De poten
Een moederpoes zal haar jongen met de poten vasthouden als ze ze wil wassen, of om te voorkomen dat ze weglopen. Katten gebruiken hun poten ook tijdens een gevecht om de vijand neergedrukt te houden, of een flinke mep uit te delen. Maar een tikje op de wang of de neus van een andere kat, maar vooral in het gezicht van zijn meest geliefde personeel, met de klauwen ingetrokken, betekent vaak: 'Ik hou van jou'.

De snorharen
kunnen, naar gelang de verschillende stemmingen van een kat, allerlei kanten op staan. Wanneer een kat tevreden, of geïnteresseerd is staan de snorharen horizontaal of naar voren. Is de kat bang of agressief dan staan de snorharen naar achteren.

De ogen
De ogen staan soms wijd open, vol belangstelling voor waar u mee bezig bent, maar grote ogen kunnen ook angst uitdrukken. Wanneer de kat geaaid wordt en daarvan geniet of om een andere reden geniet, zijn de ogen half gesloten.

De kop
Met zijn kop wrijft een kat tegen u aan om uw aandacht te trekken of als uitdrukking van aanhankelijkheid. Ook geven katten kopjes aan elkaar. Een kat geeft ook kopjes aan bijv. de meubels in uw huis, om zijn geur af te geven aan voorwerpen in zijn territorium.
Een kat die met de kop omhoog bij een deur zit, wil eruit. Zit hij met zijn kop omlaag, dan bevindt er zich iets interessants aan de andere kant van die deur.

Lichaamshouding
Ligt een kat in een stoel of vensterbank, met de pootjes keurig onder zich gevouwen en de staart om het lichaam gedrapeerd, dan is dit een teken dat hij zich gelukkig, op zijn gemak en onbedreigd voelt. Een kat die rechtop voor het raam zit is geïnteresseerd in wat zich aan de andere kant van het raam afspeelt. Zodra hij echter een andere bedreigende kat in zijn territorium ziet, zwaait hij met zijn staart en doet zijn bek open, waarbij hij dreigende geluiden vol verontwaardiging uitstoot. 
Wanneer u uw kat beledigd heeft zal hij met zijn rug naar u toe gaan zitten en zichzelf likken.

* Zie ook de artikelen : - kattentaal
- contact

 

 

 

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kunt u die stellen op het forum.Suggesties en ervaringen worden ook zeer gewaardeerd, want velen weten meer dan één.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media