Een kat is geen kuddedier, maar heeft wel graag gezelschap van soortgenoten en mensen. Belangrijk is wel een goede socialisatie van een kitten, om te kunnen genieten van gezelschap. Een kat communiceert door het maken van verschillende geluiden en lichaamstaal met mensen en soortgenoten, Wanneer een kat vindt dat u hem niet snel genoeg begrijpt, zal hij het volume aanpassen.
Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende kattengeluiden en hun globale betekenis.

Spinnen.
Dit klinkt als een goed lopend naaimachientje. Meestal voelt een kat zich lekker als hij spint. Maar een spinnende kat kan ook aangeven dat hij pijn heeft of erg ziek is, hij spint dan om zichzelf en zijn baasje gerust te stellen.

Miauwen.
Dit geluid maakt een kat voornamelijk om met zijn personeel te communiceren. “ Prrrrrrt “ betekent een vriendelijke begroeting voor mens en dier. Als een kitten haar moeder roept, kan het geluid behoorlijk hard zijn. Wanneer een kitten in gevaar is, dan is het ““ pieuw – pieuw “ van hoog naar laag een veel gehoord geluid.

Mekkeren.
Mekkeren: een geluid dat klinkt als “ kek-kek-kek “, maakt een kat van opwinding als hij een prooi ziet. Vaak zwiept de staart dan  hard op en neer, ook een teken van opwinding.

Blazen.
Wanneer een kat blaast probeert hij te intimideren om zijn tegenstanders af te schrikken, het is een uiting van angst en / of agressie.

Grommen.
Grommen is een dreigement. Grommen gaat vaak over in gillen, waarbij dreiging en angst elkaar afwisselen. Vaak worden hierbij rake klappen uitgedeeld.

Schreeuwen.
Een doordringend geluid, dat vooral gebruikt wordt door krolse poezen om te laten horen dat ze beschikbaar zijn.

Hoe een kat zich voelt, wat een kat aan het doen is, is vaak ook af te lezen aan de houding en het bewegingstempo van de staart. Het meest opvallende signalen van de staart. In tegenstelling tot de hond die kwispelt en dan aangeeft dat hij blij is, is een kat geïrriteerd als hij met zijn staart zwiept.
De staart...... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de artikelen genaamd:lichaamstaal en contact, ook in de rubriek gedrag op deze website, vindt u nog meer informatie over de communicatie van katten.

 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

 

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media