Seksueel gedrag komt het meest voor als een kater of poes niet of niet goed gecastreerd is, maar soms ook wanneer katten wel goed gecastreerd zijn.

Wanneer uw kater overmatig seksueel gedrag vertoont, laat dan eerst controleren of er nog een balletje aanwezig is .Het is in Nederland niet toegestaan een kater te castreren en daarbij maar één balletje te verwijderen. Wanneer een dierenarts één ingedaald balletje aantreft, dient het andere balletje opgespoord te worden en ook verwijderd. Het tweede balletje bevindt zich dan meestal in de lies of in de buikholte en kan door het maken van een echo in beeld gebracht worden. Echter niet elke dierenarts vindt het tweede balletje of vindt het noodzakelijk het te verwijderen. Het komt dus voor dat een gecastreerde kater één niet ingedaald balletje heeft. Uiteraard kunnen er ook twee niet ingedaalde balletjes aanwezig zijn. Een zeer zeldzame aandoening waarbij een "kater" wel een penis maar geen balletjes heeft is hermafroditisme, er zijn dan zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen aanwezig, al dan niet volledig. Ook komt het weleens voor dat een kater al eerder (bij een vorige eigenaar) gecastreerd is, als de balletjes niet gevonden worden. De penis van een goed gecastreerde kater behoort glad te zijn, weerhaakjes op de penis kunnen een aanwijzing voor een nog aanwezig niet ingedaald balletje. Zijn beide balletjes verwijderd, dan kan de productie van testosteron in de bijnieren de oorzaak zijn van zijn overmatig seksueel gedrag. In de balletjes wordt 95% van de testosteron geproduceerd, in de bijnieren 5%. Uw dierenarts kan dan medicatie voorschrijven om hyperseksueel gedrag in te dammen. Echter bijnieren produceren o.a. hormonen onder invloed van stress. Het is dus raadzaam op zoek te gaan naar eventuele stress veroorzakende factoren alvorens medicatie te overwegen. 

In de volksmond wordt het onvruchtbaar maken van een poes, steriliseren genoemd. Technisch gezien worden ook poezen bijna altijd gecastreerd, de eierstokken worden dan verwijderd. Vaak wordt een gezonde baarmoeder niet verwijderd. Als een poes daadwerkelijk gesteriliseerd wordt, worden de eierstokken afgebonden en niet verwijderd. Na een sterilisatie blijft de poes vrouwelijke hormonen aanmaken en wordt ze nog krols. Ook gecastreerde poezen kunnen onder invloed van hormoonproductie in de bijnieren, overmatig seksueel gedrag vertonen. Medicatie om hyperseksueel gedrag te verminderen heeft ook bijwerkingen, overleg met uw dierenarts hierover.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media