Wanneer een poes 6 tot 9 maanden oud is wordt ze meestal voor de eerste keer krols. Dit is een gemiddelde leeftijd voor de eerste keer krols zijn, er zijn allerlei redenen waardoor ze eerder of later krols wordt.

Welke factoren spelen een rol bij de leeftijd waarop een poes krols wordt: 
Poezen die buiten leven worden vaak krols in de lente en de zomer, poezen die binnen leven kunnen het hele jaar door krols worden. Echter tegenwoordig worden er ook steeds vaker kittens buiten geboren in de wintermaanden.
De conditie en het lichaamsgewicht van een poes: een poes met een laag lichaamsgewicht zal minder snel krols worden. 
Wanneer de poes in een groep leeft, speelt de sociale interactie tussen de katten onderling ook een rol. Bij een timide, onderdanige poes kan het krols zijn onderdrukt worden, door de aanwezigheid van de andere katten. Heeft de poes een dominant karakter, dan zal het horen, zien en ruiken van de andere katten het krols worden stimuleren.

Een krolse poes laat meestal duidelijk merken dat ze krols is. Ze miauwt, krijst, probeert te ontsnappen op zoek naar een kater, is rusteloos, gaat over de grond rollen en kan gaan sproeien. Maar poezen kunnen ook stil krols zijn, dus ook zwanger worden zonder dat de eigenaar dat in de gaten heeft. Voor de poes is haar krolse periode geen fijne tijd, ze vermagert en het is erg vermoeiend voor haar. Krols worden zonder dat er een zwangerschap volgt, verhoogt de kans op een baarmoederontsteking of baarmoederkanker.

De cyclus van de poes.
Meestal duurt krols zijn 7 tot 9 dagen, gevolgd door een rustperiode van 2 tot 3 weken tot de volgende krolse periode weer kan beginnen. Er is geen bloeding zoals bij de hond en de mens, eigenlijk is alleen aan het gedrag te merken dat uw poes krols is. De eisprong treedt meestal op na een succesvolle dekking door prikkeling van de vaginawand, een niet gecastreerde kater heeft hiervoor weerhaakjes op zijn penis. De kans op een zwangerschap na een dekking is groot. Een enkele keer treedt de eisprong op na een mislukte dekking. Wanneer er een eisprong is geweest na een mislukte dekking, kan de poes schijnzwanger raken. Een poes kan meerdere keren, door verschillende katers gedekt worden en dus ook kittens dragen van verschillende katers. Terwijl een poes haar kittens nog zoogt kan ze alweer opnieuw krols worden.

Krols zijn voorkomen.
U kunt het krols zijn van de poes voorkomen door een castratie en het geven van medicatie. Veel poezen worden krols en zwanger in het voorjaar, maar steeds vaker worden er in de winter al nestjes geboren, zeker huiskatten kunnen het hele jaar door krols en dus ook zwanger worden. Jammer genoeg denken er nog te veel eigenaren (en sommige dierenartsen) dat een poes pas gecastreerd kan worden als ze een keer krols geweest of een nestje gehad heeft, dit is niet waar. Er bestaat voor poezen een zogenaamde poezenpil, die 1x per week gegeven moet worden. De poezenpil heeft echter wel bijwerkingen ; het verhoogt de kans op het ontstaan van melkkliertumoren, baarmoederontsteking, suikerziekte en kan voor overgewicht zorgen. Het is af te raden om een poes zwanger te laten worden voor de leeftijd van 2 jaar, eerder zwanger worden brengt haar gezondheid in gevaar. Voor een te jonge poes kan bevallen en het grootbrengen van een nestje naast gezondheidsproblemen ook een traumatische ervaring zijn, omdat het eigenlijk een kitten is met kittens.

Kan een kater ook krols zijn ?
Katers worden niet krols, maar gaan katergedrag vertonen als ze geslachtsrijp zijn. De bekendste uiting van geslachtsrijp katergedrag is sproeien, dit doet de kater om zijn territorium te markeren. Typerend voor sproeien is dat het tegen verticale oppervlakten gedaan wordt met een snel bewegende staart. De urine van een kater die sproeit heeft een penetrante geur. Zijn territorium zal ook beschermd moeten worden tegen andere katers, er zal dus vaker gevochten worden. Hierdoor kunnen vechtabcessen ontstaan en kunnen besmettelijke ziekten overgedragen worden. Uw kater kan ook op zoek gaan naar een poes om te dekken, waardoor hij grote afstanden kan afleggen. Een kater kan al gecastreerd worden als zijn balletjes zichtbaar zijn, maar vaak worden katers gecastreerd vanaf 6 maanden. Wanneer een kater sproeit voordat hij gecastreerd wordt, is de kans dat hij dit aangeleerd gedrag blijft vertonen na de castratie aanwezig. Sproeien kan ook een uiting van ongemak of pijn zijn, uiteraard is castratie dan niet de oplossing voor het sproeiprobleem.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Mocht u willen reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media