Regelmatig voorkomend ongewenst kattengedrag is het eindeloos miauwen, of op een andere manier aandacht vragen in de nachtelijke uurtjes. U kunt daar behoorlijk chagrijnig van worden, zeker als de plantenspuit, uw kat boos toeschreeuwen en gooien van een pantoffel u niets opgeleverd heeft. Onderstaande problemen kunnen de oorzaak zijn van een miauwende kat en kunnen vaak opgelost worden.

Pijn en ongemak.
Ga eerst met uw kat naar de dierenarts om een medisch probleem uit te sluiten of op te lossen. Oudere katten kunnen last hebben van dementie. Dementie is niet te genezen, maar u kunt uw kat wel helpen om het leven met dementie aangenamer te maken. Hoe u dat kunt doen kunt u lezen in het artikel genaamd dementie op deze site.

Verveling.         
Verveling kun je verminderen door ’s nachts andere speeltjes te geven dan overdag en de speeltjes regelmatig te wisselen. Voedselverrijking (het verstoppen van brokjes), kan ook helpen om uw kat te vermaken. Een kat jaagt vooral wanneer het donker is, bij onze huiskat is spelen een vervanging van jagen. Speel uitgebreid met uw kat voordat u gaat slapen, dit kan helpen om u te laten slapen.

Honger.
Een kat eet graag kleine hoeveelheden verspreid over 24 uur. Zorg daarom ’s nachts voor brokjes, gebruik daarvoor eventueel voedselverrijking.

Aandacht vragen.
Een vaak voorkomende oorzaak van een miauwende kat is aandacht vragen. Voor een kat is dit een effectief middel om aandacht te krijgen, bijna iedereen praat vriendelijk of boos terug wanneer een kat miauwt. De enige oplossing voor dit probleem is volledig negeren en vooral volhouden. Elke actie van u, vriendelijk of boos, betekent doel bereikt voor uw kat. Sluit eerst eerder genoemde oorzaken uit voordat u overgaat tot negeren. Wanneer u in dit proces één keer reageert, kunt u weer helemaal opnieuw beginnen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet het raadplegen van de dierenarts.

* Wilt u reageren op dit onderwerp, dan kan dat op het forum of de facebookpagina van Kattendomein.

 

Contact

Uw vragen, tips en ervaringen delen met kattenliefhebbers :

 klik hier en bezoek
het forum.

Social media