Tien tips voor een gelukkige kat

  • Corine
  • Corine's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Lees meer
1 maand 2 weken geleden - 3 weken 6 dagen geleden #700 door Corine
Tien tips voor een gelukkige kat werd gestart door Corine
1. Eten, drinken en de kattenbak..
Niemand eet graag vlak naast zijn toilet, ook een kat niet, plaats daarom de etensbak niet bij de kattenbak. Katten drinken ook niet graag in de buurt van hun eten, als daardoor het water naar eten smaakt of ruikt. De meeste katten drinken niet veel, maar zeker wanneer ze geen natvoer eten is drinken belangrijk. Door in huis op verschillende plaatsen bakjes water neer te zetten en/of een drinkfontein, is de kans groot dat uw kat voldoende drinkt. Verschoon de kattenbak regelmatig en zet deze op een rustige plaats. Zorg ook dat de kat een goed uitzicht heeft over zijn omgeving vanaf de kattenbak, ze voelen zich immers kwetsbaar op de kattenbak.

2. Hoge, stevige krabpaal langs wandelroute.
Katten moeten hun nagels kunnen verzorgen, zij houden van hoge krabpalen en/of horizontale krabmatten. Zorg daarom voor verschillende krabmogelijkheden. Een goede krabpaal is stevig, stabiel en moet zo hoog zijn dat een kat zich helemaal kan uitrekken om zo hoog mogelijk te krabben. Plaats krabmogelijkheden altijd langs hun wandelroute of slaapplaats, anders worden ze niet gebruikt en zal de keuze vallen op uw meubels.

3. Aanvaard het karakter van de kat.
Net als bij mensen, kunnen katten verschillen in karakter. Niet elke kat wordt graag lang geaaid, opgepakt of ligt graag op schoot. Helaas denken mensen vaak ten onrechte dat ze kittens wel naar hun hand kunnen zetten als ze heel jong worden aangeschaft. Het tegendeel is waar, wanneer het kitten te vroeg van de moeder en nestgenootjes wordt gescheiden, is de kans op gedragsproblemen groot. Er is namelijk geen betere opvoeding dan de opvoeding van de moederpoes en nestgenootjes.

4. Kattengedrag..
Wanneer uw kat gedrag vertoont dat u als niet prettig ervaart is het belangrijk om er achter te komen waarom uw kat bepaalde dingen op die manier doet. Straffen werkt  averechts.; het maakt een kat onzeker, angstig,  agressief  en verergert het probleemgedrag. Ga bij gedragsproblemen altijd eerst naar de dierenarts . Vaak is een gedragsprobleem het gevolg van een medisch probleem. Pas als de dierenarts een medisch probleem door goed onderzoek heeft uitgesloten of behandeld, kunt u aan een gedragsprobleem denken. Soms kan een gediplomeerde kattengedragsdeskundige u helpen om het probleem op te lossen. Ga wel op zoek naar een goede en dus ook katvriendelijke gedragsdeskundige, want helaas is dit geen beschermd beroep.

5. Zorg voor een speelkameraad.
Katten zijn sociale dieren en hebben behoefte aan contact met soortgenoten, uitzonderingen bevestigen de regel. Wanneer u nog geen kat heeft , kunt u het beste 2 kittens uit 1 nestje kopen. Heeft u al een kat zoek dan een kat die goed bij het karakter van uw kat past. Is het verstandig om 2 katten van hetzelfde geslacht te nemen of juist niet ? Daarover zijn  “de geleerden”  het nog niet eens. Een oudere kat zit meestal niet te wachten op een kitten dat de hele dag wil spelen en hem de rust op zijn oude dag niet gunt. Meestal is de kans op een geslaagde match het grootst als de katten goed gesocialiseerd zijn met mens en dier, ongeveer dezelfde leeftijd hebben en gecastreerd zijn.

6. Laat een kitten tenminste 13 weken bij de moederpoes en nestgenootjes.
Tussen de 8 en 16 weken leert een kitten wat het betekent om kat te zijn. Kittens die opgroeien zonder een andere kat tijdens deze periode, leren o.a. niet om te gaan met frustratie. In deze periode worden ze gecorrigeerd door soortgenootjes als ze te agressief spelen en leert de moederpoes hen dat haar tepels niet meer voortdurend beschikbaar zijn. Een goede fokker zorgt er ook voor dat een kitten geënt en ontwormd is voordat het verhuist.

7. Laat de kat op tijd castreren
Het kattenoverschot is groot, laat daarom uw kat op tijd helpen, daarmee verkleint u ook de kans dat uw buitenkat een ernstige kattenziekte oploopt. Castreren van poezen, verkleint ook de kans op een baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Dat het beter zou zijn dat poezen voor de castratie krols geweest zouden moeten zijn, is een fabel. Katers blijven na hun castratie dichter bij huis en vechten minder buitenshuis.

8. Goede medische verzorging.
Ook al denkt u dat uw kat gezond is, is het verstandig om dit jaarlijks bij de dierenarts te laten checken. Houd uw kat vrij van vlooien , wormen en teken. Ga altijd met uw kat naar de dierenarts bij ziekte of een gedragsverandering. Onthoud dat katten lang kunnen verbergen dat ze ziek zijn, een kat zal namelijk zijn zwakte zolang mogelijk verbergen.

9. Laat uw kat chippen.
Katten zijn nieuwsgierige dieren en kunnen zo ver van huis belanden. Ze kunnen lelijke wonden oplopen als ze een halsbandje met adreskoker dragen en kunnen dit ook kwijt raken. Laat ook uw binnenkat chippen, want die kan ontsnappen in een onbewaakt ogenblik.

10. Probeer verveling te voorkomen.
Katten zijn roofdieren met een jachtinstinct, die behoefte hebben aan beweging en uitdagend speelgoed.  Een soortgenootje om te spelen kan helpen om verveling te voorkomen. Wanneer u speelgoed laat bewegen is het  veel leuker speelgoed, dan wanneer het niet beweegt. Voerpuzzels kunnen ook helpen om verveling te voorkomen, van wc rolletjes, keukenrol en wasbolletjes bijv. ook makkelijk zelf te maken. Een kat die zich verveelt kan medische problemen krijgen en onaangenaam gedrag gaan vertonen.

    
Bijlagen:
Laatst bewerkt 3 weken 6 dagen geleden door Corine.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om te deelnemen aan het gesprek.

Gemaakt door Kunena