Voorspelbaarheid, herkenbaarheid en veiligheid.

  • Corine
  • Corine's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Lees meer
8 maanden 1 week geleden - 8 maanden 1 week geleden #695 door Corine
Wat is de rode draad voor een gelukkige kat in huis...
Er zijn drie zaken die je nooit mag vergeten!!

# VOORSPELBAARHEID
De omgeving moet voorspelbaar zijn voor de kat. Dit gaat dus niet over de aan- of afwezigheid van een stressfactor. Voorspelbaarheid gaat over het feit of de kat de kans kreeg om signalen in de omgeving op te vangen waarvan ze kon afleiden dat dit ging gebeuren. De grootste stress bij dieren in gevangenschap (en dat zijn onze katten) komt van een onvoorspelbare omgeving. Zowel stressfactoren die plots voor je neus staan alsook een omgeving die plots verandert.
Als je kat schrik heeft van iets, hoef je niet direct je kat haar gedrag te willen veranderen. Je begint bij het voorspelbaar maken van datgene waar ze schrik van heeft. Je kunt bijv. een geluidje maken als ze dichterbij komt, je hangt een sjaal aan de deur voordat je schoonmaakhulp komt, je klapt eerst een halve minuut zacht in je handen alvorens de stofzuiger te pakken, je verhoogt je stem en je zegt 'pas op pas op pas op pas op' wanneer ze iets nadert waarvan je weet dat ze het niet leuk gaat vinden, enz. Zo geef je je kat de kans om al vroeger en sneller te reageren en weg te gaan. Daarnaast is het ook echt de moeite om te letten op jouw eigen gedrag: wees  lief, bied veiligheid en ben consequent..Maak elk moment leuk en als er toch iets onaangenaam moet gebeuren, 'sandwich' dat dan tussen leuke en lekkere momenten, zodat het minder hard aankomt.

# HERKENBAARHEID
Katten hebben autistische trekken als het gaat over herkenbaarheid. Ze zijn ontzettend gevoelig voor de minste verandering in hun omgeving, omdat die volgens hen volledig gescand, gelabeld en gecontroleerd moet zijn.
Een kat is daarom een groot deel van de dag aan het rondlopen op haar vaste route, om te checken of alles nog staat waar het stond, geuren af te zetten en de vorige geuren te versterken om aan te duiden waar het ok en niet ok is en te zien of er indringers of prooien zijn.
Weet dus als er iets in de omgeving verandert, dat ze tijd nodig heeft, dat ze dit helemaal alleen en ongestoord wil onderzoeken. Laat haar dus volledig met rust, ze zal zo weer bij je zijn, geen zorgen. Overal mogen komen, zorgt voor stressreductie.

# VEILIGHEID
Jij speelt politieagent in huis:jij bent je bewust van zaken die je kat mogelijk als onveilig ervaart  en begeleidt je kat met een training naar een nieuwe beleving, zodat haar negatief gevoel vermindert.
Een kat die zich veilig voelt, betekent een gelukkige kat en vooral ook een kat die veel keuzes heeft om om te gaan met een stressvolle situatie, omdat ze vele mogelijkheden heeft om vrij haar natuurlijk gedrag te mogen tonen.

Voorspelbaarheid, herkenbaarheid en veiligheid tezamen zijn de rode draad in de omgeving van je kat, dus als je aan iets twijfelt, stel je jezelf de vraag: "Is het voorspelbaar? Is het herkenbaar? Is het veilig?"

Bron: I Love Happy Cats, Anneleen Bru

   
Bijlagen:
Laatst bewerkt 8 maanden 1 week geleden door Corine.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om te deelnemen aan het gesprek.

Gemaakt door Kunena