Voedselovergevoeligheid

Huidklachten en problemen van de maag en darmen kunnen een uiting zijn van een overgevoeligheid voor een bestanddeel (allergeen) in de voeding. De aandoening is zelden levensbedreigend, maar uw kat kan er wel veel last van hebben. Uw kat kan last hebben van een voedselallergie of voedselintolerantie.

Voedselallergie: bij een voedselallergie is er sprake van een acute reactie, waarbij antistoffen een rol spelen. Het lichaam ziet bijvoorbeeld eiwitten of granen die in kattenvoeding voorkomen als indringers en maakt dan antistoffen aan. Bij katten zijn huidproblemen het meest voorkomend bij een voedselallergie. Vaak zijn er korstjes te zien op de huid, zijn de haren afgebroken en kunnen er ontstekingen en kale plekken ontstaan, van het veelvuldig likken en krabben. Oorontstekingen worden ook vaak gezien, omdat de huid in de oren ook jeukt en gaat reageren. Maagdarmproblemen zoals braken en diarree, komen minder vaak voor,

Voedselintolerantie: dit is een verzamelnaam voor reacties op voedsel waarbij geen sprake is van een allergische reactie. Typische klachten bij intolerantie zijn maag- en darmklachten.
 
Overgevoeligheidsreacties kunnen binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen. Het allergeen in de voeding hoeft geen nieuw ingrediënt te zijn. Het is meestal iets dat de kat al vaker heeft gegeten en waar hij plotseling overgevoelig op reageert. Wanneer een overgevoeligheid voor een bepaald bestanddeel van de voeding eenmaal is opgetreden, zal de kat hier waarschijnlijk zijn leven lang overgevoelig voor blijven. Voedingsmiddelen die dat specifieke bestanddeel bevatten, zullen dan ook voor altijd vermeden moeten worden.  Elk ingrediënt kan in principe een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Het feit dat de kat overgevoelig reageert zegt niets over de kwaliteit van de voeding. De kat kan een bepaald bestanddeel van de bewuste voeding niet verdragen, terwijl dat voor andere katten geen enkel probleem oplevert.

De behandeling
Zowel huidaandoeningen als maag- darmproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Een vlooienallergie is bijvoorbeeld een vaak voorkomende oorzaak van huidaandoeningen. Een kat kan allergisch reageren op een vlooienbeet en heeft dan dus geen reactie op een bestanddeel in de voeding. Daarom is het heel belangrijk om een voedselovergevoeligheid te kunnen onderscheiden van andere aandoeningen die vergelijkbare klachten veroorzaken. Wanneer uw dierenarts een voedselprobleem vermoedt, zal hij eerst een hypoallergeen dieet; een eliminatiedieet voorschrijven. Als de verschijnselen ernstig zijn kunnen er medicijnen voorgeschreven worden, om de jeuk te onderdrukken en eventuele ontstekingen te genezen.

Het eliminatiedieet
Het eliminatiedieet is een testdieet dat zelden een overgevoeligheidsreactie veroorzaakt. De diagnose voedselovergevoeligheid is gesteld als de klachten van uw kat verdwijnen met een eliminatiedieet, de testperiode duurt minstens zes weken. Indien er inderdaad sprake is van een voedselovergevoeligheid, kunnen de maag- darmproblemen binnen enkele weken verdwijnen, bij huidklachten kan het wel 6 tot 9 weken duren voordat verbetering optreedt. Omdat de voedingsovergevoeligheid gewoonlijk wordt veroorzaakt wordt door iets in de dagelijkse voeding van uw kat, zal uw dierenarts u vragen om een lijst te maken van alle voedingsmiddelen die de kat eet. Aan de hand van deze lijst kan bepaald worden welke voedingsmiddelen uw kat nog nooit eerder gegeten heeft. Op deze manier kan het eliminatiedieet worden samengesteld. Een eliminatiedieet op basis van één, niet eerder gegeten eiwitbron/bestanddeel, is de meest betrouwbare methode om een voedselovergevoeligheid te diagnosticeren. Een eliminatiedieet zou uw zelf voor uw kat kunnen bereiden, u moet dan wel zeker weten dat uw kat alle benodigde voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt. Praktischer en in vele gevallen een goed alternatief voor een zelf te bereiden eliminatiedieet is de “kant en klare “ hypoallergeen dieetvoeding. Een dergelijke dieetvoeding bevat ook slechts één eiwitbron en één koolhydraatbron. De eiwitten van een hypoallergeen dieetvoeding kunnen ook gehydrolyseerd zijn. Gehydrolyseerde eiwitten zijn zo klein gemaakt dat ze door het lichaam niet meer als allergeen te herkennen zijn en dus geen overgevoeligheidsreactie veroorzaken.

De provocatie
Als de klachten tijdens de testperiode verdwijnen, kan geprobeerd worden te achterhalen voor welke voedingsmiddelen uw kat overgevoelig is. Uw dierenarts kan u voorstellen “verdachte “ ingrediënten uit de oorspronkelijke voeding te testen, door ze in kleine hoeveelheden aan het eliminatiedieet toe te voegen. Altijd één tegelijk en gedurende één week, waarna u kijkt of er een reactie optreedt, dit wordt wel de provocatie genoemd.
Wanneer de klachten terugkomen, betekent dit dat uw kat overgevoelig is voor dat specifieke bestanddeel van zijn voeding. Dit ingrediënt moet vervolgens definitief uit het dieet worden verwijderd. Overleg met uw dierenarts of het verstandig is om de provocatie uit te voeren, het is namelijk niet de bedoeling dat uw kat weer ernstige klachten krijgt. U kunt ook een “kant en klare” hypoallergeen dieetvoeding blijven geven. Dit voer is een compleet voer en kan dus levenslang gegeven worden.

Als niet duidelijk wordt dat uw kat allergisch is voor een bepaalde stof in de  voeding of vlooien, is het ook nog mogelijk om een allergietest te laten uitvoeren. Bij deze test worden er 14 verschillende stoffen onderhuids ingespoten. Uw kat wordt hiervoor onder narcose gebracht en de stoffen worden ingespoten op een geschoren stuk huid aan de zijkant van de buik. Uw kat wordt getest op verschillende soorten grassen, pollen, bomen, vlooien, schimmels, huisstofmijt enz. De mogelijk reactie van de huid op deze stoffen wordt gecombineerd met de uitslag van een bloedonderzoek en dan weet u of er sprake is van een allergie en waarvoor. De meningen van dierenartsen over de betrouwbaarheid van een allergietest voor katten zijn verdeeld.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven