Vegetarisch voeren

Sommige katteneigenaren willen hun kat vegetarisch  voeren. Meestal heeft dat te maken met hun eigen idealen. Er komt steeds meer besef dat al het vlees dat onze katten eten, geen diervriendelijk vlees is. Voor een aantal eigenaren speelt de CO2 uitstoot veroorzaakt door het houden van dieren voor consumptie ook een rol.

Een kat is een echte carnivoor
Hoewel er vegetarische diēten voor katten te koop zijn, worden deze door goede dierenartsen nooit aanbevolen. Katten zijn namelijk echte carnivoren die vlees nodig hebben om gezond te kunnen leven. Ze hebben voedingsstoffen nodig die alleen in vlees of vis voorkomen. Zonder deze voedingsstoffen ontwikkelen ze een verscheidenheid aan ziekten.

Taurine, vetzuren en vitamines
Katten hebben aminozuren en eiwitten nodig en breken deze snel af. Ze zijn daarom gevoelig voor voedingstoftekorten. De meeste zoogdieren maken vitamines zelf aan; een kat maakt belangrijke vitamines niet of te weinig aan.

Een voorbeeld van een essentieel aminozuur is taurine, hetgeen een kat niet zelf kan aanmaken en dus uit de voeding moet halen. Taurine komt alleen voor in dierlijke eiwitten, een tekort veroorzaakt botontkalking, blindheid en hartfalen.

Als uw kat geen vlees eet krijgt hij een tekort aan een vetzuur dat hij nodig heeft voor de aanmaak van voortplantingshormonen en het behoud van een gezonde huid en vacht.

Dan is er nog het gevaar van een tekort aan vitamines
– Vitamine A: is belangrijk bij celgroei en herstel en zit in vis, lever en hersenen.
– Vitamine B12: is belangrijk voor een goede darmfunctie en zit in vlees.

Symptomen
De symptomen van tekorten kunnen lang op zich laten wachten. Zeker als een kat buiten nog weleens een vogeltje of muis kan vangen. Daarom kan een eigenaar denken dat zijn vegetarische kat gezond is, terwijl dit niet zo is. Uiteindelijk zal de kat heel ziek worden en meestal is dit ziektebeeld onomkeerbaar……

Vegetarisch eten en aanvulling met synthetische dierlijke producten
Theoretisch is het mogelijk om een kat vegetarisch te laten eten en zijn plantaardig dieet aan te vullen met verschillende synthetische dierlijke producten om zo te voldoen aan de behoefte van een kat. In de praktijk is het zeer moeilijk te realiseren en kan het levensgevaarlijk zijn. Een teveel aan Vitamine A bijvoorbeeld is schadelijk en een synthetische taurine heeft niet het gewenste effect.


* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

 

Scroll naar boven