Smaakbeleving

De geur van de voeding is de belangrijkste prikkel in de smaakbeleving van de kat. Het reukorgaan is vele malen gevoeliger dan dat van de mens. Daarnaast spelen de smaak, vorm en temperatuur van de voeding een rol. Op de tong van een kat zitten smaakpapillen die smaken waarnemen die mensen omschrijven als zout, zuur en bitter., een kat schijnt geen zoet te proeven. De smaakpapillen zijn bijzonder gevoelig voor aminozuren; de bouwstenen van dierlijke eiwitten.

Afwisseling in voeding
Een kat houdt van afwisseling in zijn voeding en proeft graag voeding met een nieuwe smaak, als het verschil met de voor hem bekende voeding maar niet te groot is. Een kat blijft een echte carnivoor en van nature is de variatie in zijn menu daardoor beperkt. Als uw kat zijn nieuwe voeding niet accepteert kunt u dit mogelijk oplossen door hem vaak kleine verse maaltijden voor te zetten, zodat zijn reukvermogen optimaal geprikkeld wordt. Het voer mengen met het oude voer is altijd verstandig, o.a. om diarree te voorkomen. Het voer ruikt sterker als het een beetje verwarmd wordt.

Vorm en structuur
De vorm en structuur van de voeding beïnvloeden de smakelijkheid. Een kat kan niet goed kauwen en verscheurt of snijdt zijn voer in hapklare brokken. Het vochtgehalte van voer blijkt effect te hebben op de hoeveelheid voer die een kat eet en de snelheid waarmee hij eet. Zachte, smakelijke blikvoeding wordt snel naar binnen gewerkt. Een calorierijke droogvoeding daarentegen wordt langzamer gegeten.

Temperatuur
De meeste katten geven de voorkeur aan voeding op kamertemperatuur, of zelfs iets warmer. Dit is te verklaren door het verband tussen een hogere temperatuur en een sterkere geur en het feit dat een vers gedode prooi een lichaamstemperatuur heeft van ongeveer 35 graden Celsius.

Voerbakje
Een kat wil ongestoord kunnen eten, daarom is het belangrijk dat het voerbakje op een rustige plek staat waar hij niet lastig gevallen wordt tijdens het eten. Een schoon voerbakje waar de kat makkelijk uit kan eten, is net zo belangrijk als de plek waar het voerbakje staat.

Gezondheid
Een zieke kat kan stoppen met eten, koorts en niesziekte zijn voorbeelden die er voor kunnen zorgen dat een kat stopt met eten. Gebitsproblemen zijn erg pijnlijk, desondanks zal een kat dan niet snel stoppen met eten. Het smaak-en reukvermogen van een kat nemen af naarmate de kat ouder wordt. Korte medische ingrepen zoals bijvoorbeeld een castratie  hebben meestal geen invloed op het eetpatroon, langdurige behandelingen kunnen de eetlust wel negatief beïnvloeden.

Stress 
Stress veroorzaakt door bijvoorbeeld een verhuizing, of een opname in een dierenkliniek, verblijf in een pension enz. kan de eetlust negatief beïnvloeden. Dit geldt ook bij het wegvallen van een bekende of de introductie van een nieuwkomer, mens of dier, in de omgeving van een kat. De geurbeleving in het territorium /omgeving is erg belangrijk, wanneer die verandert vindt een kat dat niet fijn.

* Dit artikel is geschreven om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven