Rauw vlees voeren

De meningen over het voeren van rauw vlees aan katten zijn verdeeld.

Meningen van voorstanders:
In fabrieksvoer zitten veel granen en andere stoffen die katten niet nodig hebben.
Er zit veel vocht in rauw vlees, dat is een voordeel omdat de meeste katten niet veel drinken.
Het is belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de natuurlijke behoefte van een kat.
Voedselallergieën worden vaak veroorzaakt door toevoegingen in fabrieksvoer.
Bij medische aandoeningen zoals bijv. blaasgruis of diabetes kan rauw voeren verbetering geven.

Meningen van tegenstanders:
Brokken en natvoer uit een fabriek, is goed uitgebalanceerde voeding wanneer er compleet voer op de verpakking staat en voor elke kat is er wel een smaak te vinden. 
Katten hebben geen granen nodig, maar ze zorgen ook niet voor problemen, behalve bij sommige voedselallergieën 
Als u naast brokken ook natvoer geeft en voldoende waterbakjes neerzet of een waterfontein, krijgt uw kat voldoende vocht binnen.
Rauw vlees bevat veel eiwitten, dat kan voor nierproblemen zorgen, zeker bij oudere katten. 
Er kunnen bacteriën aanwezig zijn in rauw vlees die voor problemen zorgen, die  door bevriezing niet verdwijnen.
Als uw kat medische problemen heeft, is het niet altijd verstandig om rauw vlees te voeren.
De schildklier uit een dood dier moet verwijderd zijn, alvorens het gevoerd mag worden aan uw kat. Dit gebeurt niet altijd, waardoor uw kat te veel schildklierhormoon binnen kan krijgen en daarvan ziek wordt.
Sommige mensen stellen zelf de maaltijden van rauw voer samen, terwijl ze er niet voldoende verstand van hebben, de kat komt dan voedingsstoffen te kort. 

Niet elke kat is direct enthousiast
Niet iedere kat is direct enthousiast; door het ontbreken van toevoegingen als kleur-, geur- en smaakstoffen, moeten katten vaak erg wennen aan hun nieuwe eten. Wanneer uw overstapt op nieuw voer is het altijd belangrijk om dit eerst te mengen met het oude voer. Zeker bij de overstap naar rauw voer, is het belangrijk om dit langzaam in te voeren om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

KVV 
De meest gemakkelijke, goede manier om rauw vlees te voeren is het aanbieden van KVV ( Kant en klaar Vers Voer ). Hierin zijn verschillende varianten te koop; Carnibest, Haaksbarf en Bibi zijn de meest bekende aanbieders. KVV is gemalen en ingevroren vlees: botten, spiervlees en orgaanvlees, dat u in de vriezer bewaart. Door een portie te geven krijgt uw kat een volledig uitgebalanceerde voeding binnen, die helemaal op het spijsverteringsstelsel is afgestemd. Dus geen plantaardige en onnodige toevoegingen als suikers. 

Zelf een menu van rauw voer samenstellen
Wanneer u zelf een menu gaat samenstellen voor uw kat is het verstandig om vooraf goede informatie te verzamelen. Het is belangrijk dat de voeding de juiste bestanddelen in de juiste hoeveelheden bevat. De voeding bestaat uit het geven van prooidieren (muizen, kuikens, gerbils enz.), spiervlees, orgaanvlees (lamshart enz.) en vleesbotten (kippenvleugels, kippennekken enz.). 

Ontlasting
Let altijd goed op de ontlasting: het is normaal dat er minder ontlasting komt wanneer de voeding rauw gegeven wordt, maar het moet er wel regelmatig en soepel uit blijven komen. Eventueel aanwezige bacteriën in rauw voer worden ook uitgepoept en komen in de kattenbak terecht. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen moeten goed opletten dat ze niet in aanraking komen met deze bacteriën. Minder ontlasting is niet altijd een goed teken, het kan ook betekenen dat de ontlasting te lang in de darmen achterblijft en vervolgens constipatie of obstipatie veroorzaakt.

Geef geen rauw vlees aan kittens en katten met gezondheidsproblemen
Voor kittens is het geven van rauw vlees riskant, hun darmen en immuunsysteem kunnen hier nog niet tegen. Diepvriezen van vlees maakt bacteriën als Salmonella of Campylobacter niet onschadelijk. Geef kittens daarom het speciaal voor hen ontwikkeld kittenvoer. Overstappen op rauw voer is een risico, wanneer uw kat gezondheidsproblemen heeft. In rauw voer zitten veel eiwitten en fosfor, dus zeker niet geschikt voor katten met een nierprobleem. Ook voor katten met een probleem aan het spijsverteringsstelsel, kan rauw voeren voor problemen zorgen. Kortom het is aan te raden om eerst met uw dierenarts te overleggen wanneer uw kat gezondheidsproblemen heeft, alvorens rauw voer te geven.

Smaken verschillen
Kijk ook naar de smaak van uw kat. U kunt hem met alle geweld een bepaalde brok of stuk vlees voor willen zetten, maar aan een hongerstaking heeft u niets. Als uw kat niets of te weinig eet, is de kans op gevaarlijke leververvetting groot. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein. 

Scroll naar boven