De keuze in brokken is enorm. Zo bestaan er zogenaamde gewone brokken en premium brokken. Premium brokken worden zo genoemd omdat zij een hoger vleespercentage bevatten. Deze brokken zijn niet in de supermarkt te koop, maar wel in de dierenwinkel, bij de dierenarts of via het internet. Voer uit de supermarkt is niet per definitie slecht voer, als dat zo was, mocht het in Nederland niet verkocht worden. Wel is het vaak zo dat het vleespercentage minder is. Daarnaast bevatten bijna alle brokken kleur-, geur- en smaakstoffen, granen, maïs en aardappel. Aangezien uw kat een carnivoor is, heeft hij deze plantaardige stoffen niet nodig. Een kat heeft een geheel andere spijsvertering dan de mens en kan plantaardige ingrediënten dan ook veel minder goed verteren. Een handige regel voor het bepalen van het vleespercentage is kijken naar de ingrediëntenlijst en dan vooral naar de plek waar de dierlijke producten genoemd worden. Staat het vlees als eerste genoemd, dan bevat de brok meer vlees dan bijproducten. Hoe verder vlees naar achter wordt geplaatst, hoe minder vlees er in de brok verwerkt is.
Relatie tussen brokken en blaasgruis
Brokken met een hoog vleesgehalte, kunnen het risico om blaasgruis of blaasstenen te ontwikkelen verhogen als uw kat onvoldoende drinkt. Het hoge vleesgehalte (> 35 %) betekent dat de brokken veel eiwitten bevatten. Eiwitten bevatten veel deeltjes die blaasgruis of blaasstenen kunnen vormen. Deze deeltjes moeten door de nieren afgebroken worden. Als uw kat weinig drinkt wordt de urine geconcentreerder en daardoor de kans op vorming van kristallen groter. Tevens hebben de nieren meer moeite om de afvalstoffen af te voeren. Natuurlijk voedsel van katten (prooidieren) bestaat uit vlees dus…..?? Prooidieren bestaan voor ongeveer 70% uit vocht dat is genoeg voor de nieren om de afvalstoffen af te voeren, brokken bevatten doorgaans 10 % vocht. Fabrikanten van brokken beweren dat door de bereidingswijze hun brokken een lage pH waarde (zuurgraad) hebben en daardoor de kans op blaasgruis of blaasstenen voorkomen wordt. Voedingsdeskundigen beweren dat de noodzakelijke lage pH waarde niet bereikt wordt. Blaasgruisdiëten zouden die lage pH waarde wel bereiken, doordat er urineverzuurders aan toegevoegd worden. Om het percentage vocht te verhogen kunt u proberen uw kat meer te laten drinken, door meerdere waterbakjes op verschillende plaatsen neer te zetten. Omdat een kat graag bewegend water drinkt kan het helpen om een drinkfontein aan te schaffen of uw kat uit de kraan te laten drinken, wanneer hij dat wil. Ook door het voeren van zowel natvoer als brokken kunt u bereiken dat uw kat meer vocht binnen krijgt.
Voor alle voer geldt, dat overstappen op ander voer een risico is als uw kat gezondheidsproblemen heeft, overleg daarover met uw dierenarts Daarnaast moet u natuurlijk ook naar de smaak van uw kat kijken. U kunt hem met alle geweld een bepaalde brok of stuk vlees voor willen zetten, maar aan een hongerstaking heeft u niets. Als uw kat niets eet, is de kans op leververvetting groot. Dit is zeer gevaarlijk voor de gezondheid van uw kat. Wanneer u het nieuwe voer mengt met het oude voer is de kans groter dat uw kat het nieuwe voer accepteert. U mengt de eerste dag 75 % van het oude voer en 25 % van het nieuwe voer, pas als dit enkele dagen goed gegeten wordt kunt u overgaan naar de verhouding 50% – 50% en vervolgens naar 25% – 75% en 0% – 100%. Ook de kans op maag-darmklachten bij verandering van voer neemt af, als u het mengt.
* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.
* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.