Tropische temperaturen

Katten kunnen niet transpireren zoals mensen. Ze kunnen een klein beetje zweten via hun voetkussentjes, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. 
U ziet een kat niet zo vaak hijgen als een hond, dat komt omdat katten de hitte beter kunnen verdragen dan honden. Bovendien slapen katten overdag veel, omdat ze zowel overdag als ’s nachts actief kunnen zijn. Toch hebben katten ook last van de hitte op tropische dagen.

Wat een kat zelf doet om af te koelen  
Een kat gaat zorgvuldig op zoek naar koele plaatsen en is minder actief als het erg warm is.

Een manier om warmte af te voeren voor een kat is plat op de buik op een koele ondergrond, bijvoorbeeld op een laminaatvloer of tegelvloer te gaan liggen. Na een tijdje staat een kat dan op en ploft iets verderop neer op een nieuwe koele ligplaats, de vorige is immers warm geworden.

Een kat die zich wast, helpt zichzelf om af te koelen. De kattentong kan op deze manier speeksel door de vacht op de huid aanbrengen, hetgeen voor enige verkoeling zorgt.

Hoe u uw kat kunt helpen, als het erg heet is
De meeste katten zijn van nature speels en actief,  op hete dagen is het beter dat u het spelen en rennen niet stimuleert. Hoe minder energie uw kat verspilt, hoe minder last hij zal hebben van de hitte.

Vermijd autoritten op warme dagen, indien een autorit echt noodzakelijk is houd dit zo kort mogelijk en liefst in een auto met airco. Laat uw kat uiteraard nooit achter in de auto, zeker niet in een hete auto.

Uw kat zal het fijn vinden dat u hem toegang geeft tot het koelste deel van het huis. Terwijl airconditioning een luxe is die temperatuurproblemen kan oplossen, vinden katten ventilatoren niet altijd prettig. Richt daarom een ventilator niet op een slaapplek van uw kat, uw kat zal zelf bij de ventilator in de buurt gaan liggen als hij dat prettig vindt.

Zet op verschillende plaatsen in huis bakjes met water neer en ververs dat meerdere keren per dag, dat is een tip voor alle dagen van het jaar, maar zeker voor warme dagen. Gebruik geen ijsklontjes, maar koud kraanwater. Als er buiten ook bakjes water staan, is het belangrijk dat het water in de schaduw staat en ook meerdere keren per dag ververst wordt, in warm water ontstaat snel blauwalg, waarvan mens en dier ziek worden. 

Als uw kat graag met water speelt kunt u hem een teiltje met water met daarin een speeltje geven.

Natvoer geven met extra (niet ijskoud) water toegevoegd, helpt ook om te zorgen dat uw kat voldoende vocht krijgt, overigens ook verstandig omdat dit dagelijks te doen. Verandering van voer of meer natvoer geven kan wel diarree veroorzaken, dat moet zeker met warm weer niet gebeuren. Houd dat dus goed in de gaten, omdat vochtverlies door diarree de kans op uitdroging vergroot.

Er zijn verschillende soorten koelmatten te koop. Koop voor een kat nooit een koelmat met koelvloeistof, omdat kattennageltjes kunnen zorgen voor lekkage van giftige koelvloeistof. Leg nooit kittens op een koelmat.

De vacht van een kat speelt ook een belangrijke rol in de het meer of minder last hebben van de hitte, uw kat scheren of ontwollen is daarom een slecht idee.  De vacht goed onderhouden of daarbij hulp vragen van een goede kattentrimster, helpt uw kat wel. Voor meer informatie hierover; zie het artikel genaamd zomervacht op deze website.

Houd uw kat binnen tussen 10u en 15u; is een vaak gegeven, goed advies.

Risicodieren
Niet alle katten reageren op dezelfde manier op de hitte. Houd kittens, zwangere en zogende poezen, zieke en oude katten extra in de gaten op hete dagen.
Enkele medische problemen die de warmte minder draaglijk maken en voor problemen kunnen zorgen:
– Obesitas;
– hart- en longaandoeningen;
– nierpatiënten hebben een grotere kans op uitdroging dan gezonde dieren.
– diabetespatiënten, omdat koolhydraten sneller verbruikt worden

Gedraagt uw kat zich anders dan normaal dan is dit niet altijd een gevolg van de hitte: neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts.

Oververhitting
Katten raken niet snel oververhit als ze toegang hebben tot meerdere ruimten in huis of een plek in de schaduw buiten en kunnen kiezen waar ze rustig gaan liggen. 

Symptomen van oververhitting
– Lusteloos;
– braken;
– hijgen;
– onrustig gedrag;
– diarree:

Wat u wel en niet moet doen als uw kat toch oververhit raakt:
– Bel meteen een dierenarts.
– Spoel uw kat nooit af met koud water; het lichaam moet langzaam afkoelen. 
– Gebruik een nat washandje of handdoek, dat gekoeld is met lauw water.
– Koel met het natte washandje de dunner behaarde oksels, liezen en buik.
– En te koude handdoek vernauwt de bloedvaten, terwijl ze moeten verwijden.
– Wikkel uw kat niet in een vochtige handdoek; dit heeft een broeierige effect.

Gevaren
Zorg dat uw kat niet opgesloten wordt op een hete plaats zoals bijvoorbeeld in een schuur, een garage of op een zolder.

Wanneer een kat ijskoud of te snel gekoeld wordt, vernauwen de bloedvaatjes in de huid zich om warmte vast te houden. U bereikt dan juist wat niet de bedoeling is; de lichaamstemperatuur loopt nog hoger op.

Pas op met het geven van ijsjes:
– ze bevatten veel suiker;
– kunnen diarree veroorzaken; hetgeen de kans op uitdroging vergroot;
– lippen en tong die blijven plakken; 
– tanden en kiezen kunnen afbreken;
– er kan brainfreeze optreden (kortdurende, heftige hoofdpijn).

Zwembaden in tuinen worden steeds groter en daardoor ook steeds gevaarlijker voor katten. Sommige katten zwemmen graag of komen per ongeluk in het zwembad terecht, maar verdrinken als ze niet uit het zwembad kunnen klimmen of water in hun longen krijgen.

Het is verstandig om de dun behaarde kattenoren en kattenneuzen, te beschermen tegen zonverbranding door ze in te smeren met zonnebrandcrème gemaakt voor katten. Zie ook het artikel genaamd zonverbranding op deze website.

 * Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

 * Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven