Zomerse dagen

Hoe u uw kat kunt helpen op hete dagen
Aangezien de meeste katten van nature speels en actief zijn, is het beter dat u het spelen en rennen niet stimuleert als het erg warm is. Hoe minder energie uw kat verspilt, hoe minder last hij zal hebben van de hitte.
Vermijd autoritten op warme dagen, indien een autorit echt noodzakelijk is houd dit zo kort mogelijk en liefst in een auto met airco. Laat uw kat uiteraard nooit achter in de auto, zeker niet in een hete auto.
Meer dan soortgenoten die buiten komen, zal een kat die binnen blijft het op prijs stellen dat u hem toegang geeft tot het koelste deel van het huis. Terwijl airconditioning een luxe is die temperatuurproblemen kan oplossen, vinden katten ventilatoren niet altijd prettig. Richt daarom een ventilator niet op een slaapplek van uw kat, uw kat zal zelf bij de ventilator in de buurt gaan liggen als hij dat prettig vindt.
Zet op verschillende plaatsen in huis bakjes met water neer en ververs dat meerdere keren per dag, dat is een tip voor alle dagen van het jaar, maar zeker voor warme dagen. Als katten buiten water kunnen drinken is het belangrijk dat het water in de schaduw staat en ook meerdere keren per dag ververst wordt, in warm water ontstaat snel blauwalg, waarvan mens en dier ziek worden. 
Als uw kat graag met water speelt kunt u hem een teiltje met water met daarin een speeltje geven.
Blikvoer of versvoer geven met extra water toegevoegd, helpt ook om te zorgen dat uw kat voldoende vocht krijgt, overigens ook verstandig omdat dit dagelijks te doen. Verandering van voer kan wel diarree veroorzaken, dat moet zeker met warm weer niet gebeuren dus houd dat goed in de gaten, omdat er dan juist vochtverlies optreedt.
Er zijn verschillende soorten koelmatten te koop. Koop voor een kat nooit een koelmat met koelvloeistof, omdat kattennageltjes kunnen zorgen voor lekkage van giftige koelvloeistof. Er zijn ook veilige koelmatten te koop, die alleen nat gemaakt moeten worden. De meeste katten liggen niet graag op een natte ondergrond, maar als uw kat dat wel wil is het een veilige manier van afkoelen.

Als de lichaamstemperatuur te hoog wordt, moeten katten hijgen om de warmte naar buiten te werken. Door te hijgen gaan ze sneller in- en uitademen en verliezen zo vocht en warmte, ze kunnen namelijk niet transpireren zoals mensen dat doen. Ze kunnen een klein beetje zweten via hun voetkussentjes, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. U ziet een kat niet zo vaak hijgen als een hond, dat komt omdat katten de hitte beter kunnen verdragen als honden. Bovendien slapen katten overdag veel, omdat ze zowel overdag als ’s nachts actief kunnen zijn. Een kat gaat ook zorgvuldig op zoek naar koele plaatsen en is minder actief als het erg warm is. 

Risicodieren
Niet alle katten reageren op dezelfde manier op de hitte. Zo hebben katten die permanent binnen leven een veel beperktere keuze aan frisse schuilplaatsen dan hun soortgenoten die naar buiten kunnen. Houd kittens, zwangere en zogende poezen en oude katten extra in de gaten op hete dagen. Ook obesitas is een factor die de warmte minder draaglijk maakt. Dat geldt ook voor hart- en longaandoeningen, die het afkoelende hijgen kunnen hinderen en beïnvloeden. Nierpatiënten hebben een grotere kans op uitdroging dan gezonde dieren. Katten die diabetes hebben moeten extra goed in de gaten gehouden worden, omdat koolhydraten sneller verbruikt worden. Tenslotte hebben de dichtheid en de lengte van de vacht van de kat invloed op zijn lichaamstemperatuur en hebben bepaalde rassen sneller last van de warmte. In dat geval kan een extra borstelbeurt helpen zijn om de grote hoeveelheid haren te beperken. Gedraagt uw kat zich anders dan normaal, trek dan niet zelf de conclusie dat dat aan de hitte ligt, maar raadpleeg de dierenarts.

Oververhitting
Katten raken niet snel oververhit als ze toegang hebben tot meerdere ruimten en kunnen kiezen waar ze rustig gaan liggen. Als de lichaamstemperatuur toch te hoog wordt, moeten katten hijgen om de warmte naar buiten te werken. Door te hijgen gaan ze sneller in- en uitademen en verliezen zo vocht en warmte, ze kunnen namelijk niet transpireren zoals mensen dat doen. Ze kunnen een klein beetje zweten via hun voetkussentjes, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. 
Toch kan het gebeuren dat uw kat oververhit raakt. Spoel uw kat nooit af met koud water, want het lichaam moet langzaam afkoelen. Wat u wel moet doen is een nat washandje of handdoek, dat gekoeld is met lauw water, op de buik onder de voetzooltjes en in de oksels koelen. Gebruik nooit een koude, natte handdoek, dan vernauwen de bloedvaten, terwijl die juist moeten verwijden om uw kat af te laten koelen. Wikkel uw kat ook nooit een vochtige handdoek, de vacht zorgt dan voor een broeierig effect. Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Gevaren
Pas op met het geven van ijsjes: ze bevatten veel suiker, kunnen diarree veroorzaken, lippen en tong die blijven plakken beschadigen en tanden en kiezen kunnen afbreken. Diarree verhoogt de kans op uitdroging, zeker bij warm weer. Zwembaden in tuinen worden steeds groter en daardoor ook steeds gevaarlijker voor katten. Sommige katten zwemmen graag of komen per ongeluk in het zwembad terecht, maar verdrinken als ze niet uit het zwembad kunnen klimmen of water in hun longen krijgen.

 * Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

 * Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein. 
 

Scroll naar top