Winter

Een buitenkat wil en kan ook ’s winters naar buiten. Uiteraard moet u er wel voor zorgen dat hij te allen tijde de mogelijkheid heeft om naar binnen te komen. Als uw kat niet naar binnen kan, bestaat het risico dat hij andermans garage of schuur opzoekt en daar per ongeluk opgesloten wordt. Controleer regelmatig, zeker als het vriest, of uw kattenluikje nog goed functioneert.

Winterkou
Een wintervacht beschermt een kat enigszins tegen de kou, maar een natte vacht isoleert niet goed en geeft daardoor onvoldoende bescherming tegen de winterkou. Maak daarom uw kat droog, door met een handdoek met de haren mee te strijken, wanneer hij nat binnen komt.  
Een warm motorblok heeft op veel buitenkatten een enorme aantrekkingskracht, klop daarom even op de motorkap voordat u de auto start.
Omdat buitenkatten in de wintermaanden meer tijd binnen doorbrengen, zullen ze ook vaker hun behoefte op de kattenbak doen in plaats van buiten. U moet misschien de kattenbak wat vaker verschonen.

Bevroren sloten en meren
Het is lastig om katten die gewend zijn om naar buiten te gaan binnen te houden. Helaas zijn bevroren sloten en meren gevaarlijk voor katten , wanneer het ijs nog niet sterk genoeg is en zij er doorzakken en verdrinken en/of overlijden door de extreme kou van het water.

Strooizout en antivries
Als uw kat bij vorst naar buiten is geweest, is het verstandig om bij binnenkomst zijn poten en buik schoon te maken met een vochtige doek. Hiermee voorkomt u dat hij tijdens het schoonlikken strooizout en eventueel antivries binnen krijgt, wrijf uw kat daarna goed droog. 
Vergiftigingen door antivries komen regelmatig voor. Katten zouden antivries kunnen drinken, maar ook door gemorst antivries heen lopen en vervolgens hun poten gaan schoonlikken.

Sfeerverlichting 
Brandende kaarsen vormen een groot risico. Laat uw kat nooit alleen met brandende kaarsen, plaats kaarsen in een lantaarn of op een plek waar het huisdier er met geen mogelijkheid bij kan komen.

Sfeerverwarming 
Als u een open haard heeft, zorg er dan altijd voor dat uw huisdieren beschermd zijn tegen het open vuur, bijvoorbeeld door middel van een vuurscherm. Houd altijd toezicht op uw kat als het haardvuur brandt, hetzelfde geldt natuurlijk ook voor elektrische sfeerkachels.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven