Verantwoordelijkheid

Wanneer u overweegt een kat aan te schaffen is het belangrijk dat u beseft, dat u daarmee een lange tijd verantwoordelijk bent voor een goede verzorging, een kat kan met gemak 15 jaar of ouder worden. Bedenk ook of u uw kat nog kunt geven wat hij nodig heeft als uw situatie verandert door bijvoorbeeld: gezinsuitbreiding, echtscheiding of financiële problemen. Helaas komt het ook voor dat een kat gekocht wordt, omdat de kinderen dat zo leuk vinden. Een huisdier is zeker heel leuk voor kinderen, maar zij kunnen en mogen niet verantwoordelijk zijn voor een goede verzorging. Koop alleen een huisdier als u daar ook helemaal achterstaat, dit voorkomt onnodige herplaatsing.

Huisvesting
In huis heeft een kat  graag de beschikking over meerdere ruimten, hij gaat namelijk graag op verkenning en wil zich terug kunnen trekken wanneer hij daar behoefte aan heeft. Zorg voor een aangename temperatuur en ventilatie; een warme, koude, rokerige of muffe ruimte is ongezond voor mensen maar ook voor katten. De ruimten moeten wel veilig zijn: de kat mag niet kunnen ontsnappen of bijvoorbeeld bekneld kunnen raken tussen een kantelraam. 

Gezelschap
Goed gesocialiseerde katten hebben graag gezelschap van een soortgenoot en veel aandacht van hun personeel. Uiteraard zijn er uitzonderingen: katten die om uiteenlopende redenen liever als enige kat bij een eigenaar wonen en aandacht krijgen van mensen moeilijk vinden. Laat u goed voorlichten over het karakter van de kat die u zou willen aanschaffen, dit voorkomt teleurstelling.
Kinderen en katten gaan prima samen, maar een kind moet wel geleerd worden hoe je met een kat moet omgaan. Laat een kat nooit alleen in een ruimte met een baby of peuter.

Kattenbenodigdheden
Katten zijn graag actief, zorg daarom voor voldoende veilig speelgoed, wissel regelmatig het speelgoed en speel zelf dagelijks met uw kat. Speel nooit met handen of voeten met een kat, omdat dat voor vervelende wondjes kan zorgen zeker wanneer de kat volwassen is.

Een kat wil zijn nagels scherpen en heeft daarvoor een krabpaal nodig die hij gestrekt kan gebruiken, anders gaat hij uw meubels gebruiken om zijn nagels te scherpen. Katten vinden het fijn als er meerdere, verschillende krabmogelijkheden zijn op makkelijk bereikbare plaatsen in de looproute.

Voor zijn ontlasting en urine heeft een kat een kattenbak nodig die op een rustige plaats staat. Een kattenbak moet groot genoeg en schoon zijn. Sommige katten vinden een open bak, zonder kap prettig, of een kap zonder klepje. Er zijn veel verschillende soorten kattenbakvulling, kies een vulling die uw kat en u prettig vinden. Zeker wanneer u meerdere katten heeft, is het aan te raden om ook meerdere kattenbakken te plaatsen.
Wanneer uw kat buiten komt, is het belangrijk dat er ook binnen een kattenbak staat. Het wennen aan het gebruik van een kattenbak is noodzakelijk, het kan namelijk voorkomen dat uw kat door ziekte tijdelijk binnen moet blijven of door andere omstandigheden tijdelijk binnen verblijft. 
Zeker wanneer u meerdere katten heeft, is het aan te raden om ook meerdere kattenbakken te plaatsen.

Zorg ervoor dat een kat altijd water heeft om te drinken en voldoende eten .Om te zorgen dat uw kat voldoende drinkt is het verstandig om meerdere bakjes water op verschillende plaatsen neer te zetten en een waterfontein wordt meestal ook zeer gewaardeerd. Een kat eet en drinkt niet graag in de buurt van zijn kattenbak.

Katten kunnen samen gehouden worden met andere huisdieren. Dit heeft het meeste kans van slagen, wanneer de dieren gesocialiseerd zijn met andere huisdieren. Maar let wel op een kat blijft een jager, dus laat hem nooit alleen met een bewegend klein huisdier.  

Gaat u genieten van een welverdiende vakantie, regel dan ook op tijd goede verzorging voor uw huisdieren.

Verzorging
Katten verzorgen hun eigen vacht door deze regelmatig te likken, toch kunnen ze wel wat hulp gebruiken om hun vacht te verzorgen. Borstel of kam een kat, afhankelijk van de lengte van de vacht, de leeftijd en de ruiperioden, 1x in de week. Het is een goede controle op vlooien en andere vacht- en huidproblemen en voorkomt klitten en vele haarballen. Wanneer een kattenvacht niet goed onderhouden wordt gaat die vervilten, hetgeen pijnlijk is en door viltplekken verliest de vacht ook zijn isolerende functie tegen warmte en koude.

Controleer regelmatig het gebit op ontstekingen van het tandvlees of andere problemen in de bek. Op deze manier raakt uw kat ook gewend aan het openen van zijn bek bij de dierenarts of het geven van medicatie.

Controleer ook regelmatig of de oren schoon zijn.

Nagels knippen (zeker bij binnenkatten) kan noodzakelijk zijn om te voorkomen dat uw kat overal aan blijft haken of de nageltjes in het vlees van de poot groeien. Er zijn speciale schaartjes te koop om de nagels van een kat veilig te knippen.

Voeding
De kat is van nature een vleeseter en geen planteneter en heeft daarom voeding nodig met een aanzienlijk vleesgehalte. De meningen over goede voeding zijn verdeeld. Kattenvoeding waar op de verpakking: compleet of volledig staat, bevat voldoende voedingsstoffen voor een gezonde kat, aanvulling met vitaminen, mineralen of andere voeding is dan overbodig.
Een kat eet het liefst enkele kleinere maaltijden per dag, presenteer het voedsel op kamertemperatuur. 
Zorg dat een kat altijd fris water heeft, gewone melk werkt bij de meeste katten laxerend, wilt u uw kat af en toe melk geven koop dan kattenmelk.

Castreren
Katten worden gemiddeld op een leeftijd van 5 – 6 maanden vruchtbaar. Laat uw kater of poes op tijd castreren, er zijn al zoveel katten in de kattenopvang op zoek naar een gouden mandje.
Een poes kan stil krols zijn en dan ook zwanger worden, voordat u het in de gaten heeft.
Uw poes hoeft niet eerst krols te zijn of een nestje gehad te hebben om gecastreerd te kunnen worden.
Het is ook verstandig om een kater te laten castreren, dit voorkomt vaak sproeien in huis en vele gevechten vooral buitenshuis. Gevechten kunnen vervelende wonden en levensbedreigende, besmettelijke, ziektes veroorzaken. Castratie is niet altijd de oplossing voor sproeien, katten (ook poezen) kunnen sproeien omdat ze een medisch probleem hebben of iets in hun omgeving stress veroorzaakt.

Kosten
Een kat geven wat hij nodig heeft, betekent ook voor lange tijd de financiële mogelijkheden hebben daarvoor. Voor medische kosten is het mogelijk om uw kat te verzekeren, het is aan te raden om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Verzeker uw kat als hij gezond is, anders wordt hij niet geaccepteerd bij de verzekering of alleen met uitsluitingen. Uiteraard kunt u ook een spaarpotje vullen voor onverwachte hoge dierenartskosten. Het belangrijkste is dat uw kat nooit de dupe wordt van uw financiële situatie.

* Elders op deze website, vindt u meer informatie over de genoemde items.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven