Vakantie

Wanneer u gaat genieten van een welverdiende vakantie, zorg dan ook dat uw kat zijn of haar welverdiende verzorging krijgt tijdens uw afwezigheid. De meeste katten gaan niet graag mee op vakantie; ze blijven liever thuis in hun eigen, vertrouwde omgeving.

Op vakantie naar het buitenland
Wanneer u uw kat meeneemt naar het buitenland, is het verstandig om ruim van te voren contact op te nemen met uw dierenarts om u te laten voorlichten over de vereiste vaccinaties voor het desbetreffende land. Zorg ook voor een goede bescherming tegen vlooien, teken en andere parasieten. Reist u met de auto, dan is een grote, veilige, bench waarin een kattenbakje kan staan en regelmatig stoppen, om uw kat de gelegenheid te geven om te eten en drinken belangrijk. Uiteraard moet u zorgen dat uw kat niet kan ontsnappen uit de auto.

Oppas voor uw kat die thuis blijft
Blijft uw kat thuis met een professionele oppas of oppas door familie of vrienden die hem verzorgen, dan is het belangrijk dat uw kat niet te lang alleen blijft. Het beste is een oppas te regelen die ervaring heeft met katten en bereid is hem niet alleen eten en drinken te geven en de kattenbak te verschonen, maar ook even met hem te spelen en hem te aaien. Bij langdurige vakanties wordt deze vorm van oppas afgeraden. De ideale situatie voor de meeste katten is een oppas die gedurende uw afwezigheid in uw woning verblijft.

Instructies voor de oppas
Katten zijn gewoontedieren en kunnen veel stress ervaren bij veranderingen in hun leven. Uw afwezigheid is al een grote verandering voor uw kat, probeer daarom zo min mogelijk zijn dagelijkse routine te veranderen. Maak daarom duidelijke schriftelijke instructies voor de oppas en spreek die vooraf goed door. Vergeet ook niet alle belangrijke telefoonnummers op te schrijven die de oppas nodig kan hebben in geval van nood, bijvoorbeeld als uw kat ziek wordt of ontsnapt. Denk er ook aan het uiterlijk van uw kat goed te beschrijven en leg een duidelijke foto klaar. 

Vul bijvoorbeeld het onderstaand lijstje in:

Bellen in noodgevallen:
Naam:
Adres:
Telefoonnummer:

Kenmerken:
Roepnaam:
Leeftijd:
Poes/kater:
Gecastreerd: ja/nee
Chipnummer:
Ras:
Kleur vacht:
Kleur ogen:
Specifieke kenmerken:

Gezondheid:
Naam, adres, telefoonnummer van uw dierenarts:
Medische problemen:
Medicijnen en gebruik daarvan:
Eventueel telefoonnummer van ziektekostenverzekering:

Indien uw kat is weggelopen.
Amivedi:
NDG ( Nederlandse Databank Gezelschapsdieren ):
Plaatselijk dierenasiel:
Dierenambulance:

Voeding en water
Uw kat moet te allen tijde voldoende eten en drinken hebben. Vraag daarom uw oppas twee keer per dag de voeding en het water te verversen. Bacteriën planten zich namelijk snel voort in stilstaand water en katten zijn geneigd om minder te drinken als het water langer dan een dag niet wordt ververst. Vraag de oppas om niet teveel voeding klaar te zetten, maar enkele keren per dag te voeren. Tijdens uw afwezigheid kan uw kat namelijk uit verveling meer gaan eten en zou dus in bijvoorbeeld twee weken tijd veel kunnen aankomen. Uw kat moet blijven eten, wanneer hij langer dan een dag weigert te eten, laat de oppas dan contact opnemen met de dierenarts.

Kattenbak verschonen
Bespreek met de oppas hoe vaak de kattenbak schoongemaakt moet worden. Een op tijd schoongemaakte kattenbak voorkomt ongemak en extra stress. Indien de kattenbak vies is, zal uw kat zijn urine en ontlasting ophouden hetgeen medische problemen veroorzaakt, of zijn urine en ontlasting buiten de kattenbak deponeren. Zorg voor voldoende kattenbakvulling en zet alle schoonmaakmiddelen, die u zelf ook gebruikt klaar, uiteraard buiten bereik van de kat. Tijdens uw afwezigheid kunnen natuurlijk ook ongelukjes gebeuren zoals braken door haarballen, zorg dat uw oppas daar ook op voorbereid is.

Naar een pension
Een goede pensionplaats moet u lang van te voren reserveren. Neem de tijd om een kwalitatief goed pension uit te zoeken met deskundig personeel. Bij pensions is een dierenpaspoort voorzien van de gegeven vaccinaties een vereiste. Tegenwoordig bestaan er ook kattenpensions die gespecialiseerd zijn in de opvang van katten die een medisch probleem hebben.

Zelfs een korte reis van huis naar het pension en uw voorbereidingen voor vertrek, kunnen veel stress bij uw kat veroorzaken. Kies daarom bij voorkeur een goed pension in de buurt, maar goed is belangrijker dan de afstand. Laat uw kat van te voren wennen aan het reismandje en een autorit. Neem voldoende tijd en rust om uw kat naar het pension te brengen. Als u haast voor vertrek, zal hij alleen al daardoor gestrest raken en onrustig bij het pension aankomen.

Thuisgeur voor een veilig gevoel: neem het slaapmandje, dekentje of ander voorwerp waaraan uw kat gehecht is mee naar het pension. De thuisgeur die daaraan zit, geeft hem een veilig gevoel.

Voeding en medicatie
Gebruikt uw kat medicatie; zorg dan dat u voldoende medicatie bij u heeft als de kat meegaat of er voldoende aanwezig is voor de oppas of de verzorgers in het pension. Uiteraard is goede uitleg over het gebruik noodzakelijk. Dit geldt ook voor voeding, zeker als het om dieetvoeding gaat.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven