Oververhitting; niet door dikke vacht

Er bestaat veel onwetendheid over oververhitting bij katten. Soms worden vachten afgeschoren, uitgedund of van de onderwol ontdaan. 

Ook ’s zomers; liggend in de hete zon, blijft het binnenin een kattenlijf steeds 38 °tot 39 °C. Een kat kan wel oververhit raken als hij niet in staat is om zich te verplaatsen naar een koelere plaats bijvoorbeeld omdat hij opgesloten zit of gewond is. Ook onderkoeling kan voorkomen als een kat niet in staat is om zich te verplaatsen naar een warmere plaats, in het water terecht gekomen is of narcose gehad heeft. De vacht is ‘slechts’ een onderdeel van de isolatie, maar wel een heel belangrijk deel. Denk eens aan een thermoskan, die bij het schaatsen de chocolademelk warm houdt en ’s zomers de limonade koel. Zou je die dranken in een gewone, enkelwandige fles doen dan koelde je chocolademelk af en werd de limonade warm. De dikte van de wand, en dan vooral de isolerende luchtlaag ertussen, is dus duidelijk van belang. Zo’n luchtlaag is in ruime mate aanwezig tussen de haren van een kattenvacht en dan met name in de onderwol van de vacht. Bovendien werkt de vacht als een parasol, zodat de zonnestraling de gevoelige huid niet direct bereiken kan. Zeer kortharige en ook alle wit / licht getinte katten zijn daarom extra gevoelig.

Bontjas 
Helaas wordt de vacht van katten ten onrechte als een extra bontjas gezien die in de zomer uit gedaan moet worden. Natuurlijk, als wij mensen in de zomer een bontjas dragen krijgen we het ongelooflijk heet. Wij hebben een regulatiesysteem waarbij de huid warmte kan afgeven, daar kan dan beter geen bontjas overheen gedragen worden, bij katten werkt dit anders. Hun zweetkliertjes, die uitmonden in de haarzakjes dienen om huid en haar in conditie te houden, samen met talgkliertjes, dit heeft niets te maken met warmte afvoer. Een kat kan een klein beetje zweten via de voetzooltje, echter dit klein oppervlak bevat te weinig zweetkliertjes om een heel kattenlijf af te koelen. De pootjes in een bak koud water zetten heeft ook weinig zin. De bloedvaten in de poten zullen zich dan toeknijpen, zoals dat gebeurt in sneeuw waarbij er geen warmte verloren moet gaan.

Afkoelen 
Katten hijgen in warme weersomstandigheden nauwelijks maar kiezen een houding en een ligplaats waar ze er het minst last van hebben. Let er wel op dat ze niet per ongeluk opgesloten raken bijvoorbeeld in een schuur, garage of zolder waar de temperatuur vaak heel hoog is. Een extra manier om warmte af te voeren is plat op de buik op een koele ondergrond te gaan liggen. De bloedvaten in (schaarser behaarde) oksels en liezen zullen zich verwijden zodat de toegenomen bloedtoevoer langs die weg warmte aan de koudere ondergrond kan afgeven. Na een tijdje staat een kat dan op, neemt misschien een slokje water en ploft iets verderop neer op een nieuwe koele ligplaats, de vorige is immers verwarmd geraakt. Katten trekken zich doorgaans weinig aan van ons leefritme en stemmen hun activiteiten zelf af op de omgevingstemperatuur.

Beschermende vacht
Een dunne of getrimde vacht, zeker met weinig tot geen pigment, laat zonnestraling door. De kat zelf heeft daar geen weet van en kan verbrandingen en erger oplopen. Ook (niet tot) matig gepigmenteerde, kortbehaarde oren en snuiten van ‘normale vachten’ zijn gevoelig voor zonnebrand en uiteindelijk voor huidtumoren. Daarom is het beter om katten tussen 12u en 15 u niet buiten te laten, op hete zonnige dagen. Het is ook verstandig om de zongevoelige oren en neus in te smeren met speciaal voor katten bestemde middelen.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

 

Scroll naar top