Zomervacht

Er bestaat veel onwetendheid over vachtverzorging. Soms worden vachten in de zomer afgeschoren, uitgedund of van de onderwol ontdaan, hetgeen ten zeerste af te raden is. De vacht speelt namelijk een belangrijke rol in het op peil houden van de lichaamstemperatuur van een kat. 

Van wintervacht naar zomervacht
Voorafgaand aan de zomer is een kat in de rui en verliest veel haren van zijn dikkere wintervacht, waardoor de vacht op een natuurlijke manier uitgedund wordt voor de zomer.
Ook in de zomer; liggend op een zelf gekozen plaats, blijft de lichaamstemperatuur van een kat tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een kat kan wel oververhit of onderkoeld raken, als hij niet in staat is om zich te verplaatsen naar een andere plek, bijvoorbeeld omdat hij opgesloten zit of gewond is. 

Bontjas 
Helaas wordt de vacht van katten ten onrechte als een extra bontjas gezien die in de zomer uit gedaan moet worden. Natuurlijk, als wij mensen in de zomer een bontjas dragen krijgen we het ongelooflijk heet. Bij ons wordt via de huid warmte afgegeven, daar kan dan beter geen bontjas overheen gedragen worden. Bij katten werkt dit anders, zij transpireren nauwelijks via zweetkliertjes in hun huid. Alleen via de huid van de voetzooltjes kunnen zij een klein beetje transpireren. Echter het kleine huidoppervlak van de voetzooltjes bevat te weinig zweetkliertjes om een kattenlichaam af te koelen.

Om uit te leggen hoe een kattenvacht werkt kunt u aan een thermosfles denken. Een thermosfles kan dranken warm houden, maar ook dranken koel houden. Zou u die dranken in een gewone, enkelwandige fles doen, zou dit niet het effect hebben van een thermosfles. De dikte van de wand van een fles, en dan vooral de isolerende luchtlaag ertussen, is belangrijk. Zo’n luchtlaag is in ruime mate aanwezig tussen de haren van een kattenvacht en dan met name in de onderwol van de vacht. Bovendien werkt de vacht als een parasol, zodat de zonnestraling de gevoelige huid niet direct bereiken kan. 

Klitten en vervilting
In een vacht kunnen klitten ontstaan. Klitten zorgen ervoor dat uw kat het extra warm krijgt, zijn broedplaatsen voor parasieten en bacteriën, een klit is pijnlijk voor uw kat en veroorzaakt vervilting van de vacht.
Viltplekken ontstaan vaak dicht op de huid, waardoor ze niet altijd goed te zien zijn. Als u gaat voelen in de vacht voelt wat hardere plekken op uw kat, dat zijn viltplekken. Het is daarom belangrijk om klitten zo snel mogelijk zelf te verwijderen of een bezoek te brengen aan een goede, katvriendelijke, trimsalon. Een beginnende klit kunt u vaak zelf ontwarren met uw vingers. Het is daarom verstandig om uw langharige kat dagelijks te controleren op klitten.
Voor kortharige katten is het voldoende om hen 1x in de week te borstelen of te kammen en dan ook te controleren op klitten. Veel langharige katten hebben vaker per week een borstelbeurt nodig. Te vaak, te hardhandig borstelen of kammen of het verkeerde gereedschap zoals een borstel met rubberen pinnen, een furminator of soortgelijke borstel/kam, beschadigen de vacht. Een beschadigde vacht functioneert minder goed.

Beschermende vacht
Katten met een dunbehaarde of witte wacht, kunnen verbranden door de zon en lopen het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Ook de dunbehaarde oren en snuiten van alle katten zijn gevoelig voor zonnebrand huidtumoren. Het is advies is daarom om uw kat binnen te houden tussen 10u en 15u.
Het is ook verstandig om de zongevoelige oren en neus in te smeren met speciaal voor katten bestemde middelen. In het artikel genaamd: tropische temperaturen, vindt u tips om uw kat te helpen tijdens hele hete zomerdagen.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven