Overlijden van uw kat en daarna

Het is nooit makkelijk om afscheid te nemen van uw kat. Wat al helemaal niet gemakkelijk is, is het onbegrip van sommige mensen in uw omgeving. Opmerkingen als: “het was maar een kat” en “je koopt toch zo weer een nieuwe”, komen keihard aan en zijn onbegrijpelijk voor dierenliefhebbers. 
Er zijn veel mogelijkheden om afscheid te nemen van uw overleden kat, het is belangrijk dat u een keuze maakt waar u een goed gevoel bij heeft. 

Euthanasie
Het komt niet heel vaak voor dat een kat uit zichzelf overlijdt, meestal zult u samen met uw dierenarts moeten beslissen dat u afscheid moet nemen. Een natuurlijke dood laten sterven is vaak een vreselijke lijdensweg die u niet moet willen voor uw kat.

Wanneer is de tijd daar om uw kat in te laten slapen?
Per dier en situatie moet euthanasie nauwkeurig overwogen worden, het is namelijk niet zomaar een beslissing. Uw dierenarts zal samen met u bespreken of er nog een katwaardig bestaan mogelijk is. Redenen om te besluiten tot euthanasie kunnen zijn: ondraaglijke niet te behandelen pijn, niet te behandelen benauwdheid, nooit meer kunnen lopen enz.

Wat is de beste plek om uw kat in te laten slapen
Dit is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de conditie van uw kat. U kunt met uw kat naar de dierenartspraktijk gaan, maar een dierenarts zal op verzoek van u ook thuis komen euthanaseren. 

Hoe laat een dierenarts uw kat inslapen
Uw kat krijgt een narcosemiddel toegediend om te gaan slapen, zodat hij zich daarna niet meer bewust is van wat er met hem gebeurt. Wanneer hij in diepe slaap is, wordt het euthanasiemiddel toegediend. Dit middel zorgt ervoor dat de hartspier, de ademhalingsspieren en de hersenfunctie worden stilgelegd, waardoor uw kat overlijdt.
Van te voren zal uw dierenarts met u bespreken wat er achtereenvolgens gaat gebeuren. De middelen die gebruikt worden om te euthanaseren zorgen er meestal voor dat uw kat rustig in slaap valt en overlijdt. Een enkele keer gebeurt het dat er spierkrampen te zien zijn, een kat gaat braken of ontlasting en urine laat lopen. Dit komt door het verlies van de controle van de hersenfunctie. Dit ziet er vervelend uit maar is een reactie van het lichaam, waar uw kat niets meer van merkt.

Bij uw kat blijven tijdens de euthanasie ?
Wanneer de dierenarts goed uitlegt wat er gaat gebeuren, wil de eigenaar meestal ook deze laatste stap begeleiden. Uiteraard blijft dit een individuele beslissing en moet het een keuze zijn waar u achterstaat.

Moet u andere dieren afscheid laten nemen van de overleden kat ?
Wanneer een kat ernstig ziek is, hebben de andere dieren dat vaak al in de gaten. Overlijdt een kat plotseling, bijvoorbeeld omdat hij aangereden is, is dat moeilijker te begrijpen door de andere aanwezige huisdieren. Als katten een hechte band hebben met elkaar, kunnen ze hun maatje erg missen en ook echt rouwen. Veel mensen kiezen er dan ook voor om hun andere huisdieren de overleden kat te laten zien, zodat ook zij afscheid kunnen nemen.

De mogelijkheden na overlijden
Vertel duidelijk aan de dierenarts wat uw wensen zijn na het overlijden van uw kat. Uw dierenarts kan u dan helpen om afscheid te nemen, zoals u dat graag wilt.

Begraven
Uw kat begraven in uw eigen tuin is alleen toegestaan als er voldoende ruimte is en moet voldoende diep gebeuren, minstens 75 cm diep. Er bestaan echter ook officiële dierenbegraafplaatsen, waar u een graf kunt huren. U kunt het graf bezoeken en verzorgen zo vaak u wilt.

Cremeren
Veel eigenaren kiezen tegenwoordig voor cremeren. U kunt uw kat bij de dierenarts laten ophalen of zelf wegbrengen naar een huisdierencrematorium. 
Wanneer u uw kat zelf wegbrengt en in het crematorium aankomt, kan hij in een speciaal daarvoor ingerichte afscheidsruimte worden opgebaard. U kunt dan in alle rust en privacy afscheid nemen, u krijgt daarbij begeleiding.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor een crematie. U kunt kiezen voor een individuele crematie of een crematie met meerdere dieren tegelijk. U kunt de as laten uitstrooien boven zee of boven land, in een beeldje of andere blijvende urn bewaren, of ontvangen in een asbus waarna u de as kunt uitstrooien of bijvoorbeeld in een sieraad laten verwerken.

Destructie
Wanneer u uw overleden kat bij de dierenarts achterlaat voor destructie, wordt het lichaam opgehaald om verbrand te worden in een hele grote oven, samen met andere overleden dieren. Echter destructie is niet hetzelfde als cremeren. Omdat de uitleg over destructie als schokkend ervaren kan worden, vindt u hieronder een link naar een artikel waarin wordt uitgelegd wat destructie inhoudt.                            Link: http://www.watisdestructie.nl/?page_id=17

Resomeren
Door toevoeging van een alkalische vloeistof aan een bad met water en het afstellen van de temperatuur, wordt de ontbinding van het lichaam versneld. De alkalische vloeistof veroorzaakt een reactie als het met organisch materiaal in contact komt. Door de stroming van het water lost het stoffelijk overschot op in het water. Wat overblijft is het tot as gereduceerde harde materiaal zoals de botten. U kunt uw kat individueel of samen met andere huisdieren laten resomeren. Er zijn momenteel enkele dierenuitvaartcentra in Nederland (o.a. in Venlo en Nieuwkuijk), waar dit mogelijk is 

Opzetten
Volgens het woordenboek betekent opzetten: een dier wordt zo bewerkt dat het voor eeuwig bewaard kan blijven. Wanneer u hiervoor kiest moet u contact opnemen met een preparateur. Het opzetten van een dier is een heel precies en moeilijk werk, waarbij ieder detail belangrijk is, daarom zal het enige tijd in beslag nemen.


Rouw
Als de grootste klap is geweest komt vaak de twijfel. De vraag: wat als ik……., blijft door uw hoofd spoken. Vaak begrijpen dierenvrienden uw verdriet en twijfels en kunnen u daarin steunen. Schroom ook niet om uw dierenarts te bellen, wanneer u vragen of twijfels heeft over de genomen beslissing.

Moet u snel weer een nieuwe kat aanschaffen? Hierop is geen standaard antwoord te geven. Een nieuwe kat is nooit een vervanging van uw verloren maatje, maar kan helpen met de verwerking van het verlies. Geef uzelf, uw huisgenoten en eventuele andere huisdieren de ruimte om op hun eigen manier het verlies te verwerken.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven