Krabmogelijkheden

Een kat krabt aan voorwerpen om een aantal redenen
Hij onderhoudt zijn nagels, hij zorgt dat de buitenste laag loslaat, zodat de scherpe binnenste nagel tevoorschijn komt.
Een kat strekt graag zijn spieren en pezen.
Hij bakent zijn territorium af: tussen de voetzolen worden door klieren zweet en geurstoffen afgegeven.
Als laatste reden is het krabben een manier van aanwezige spanning afreageren. Het mag duidelijk zijn dat krabben aan voorwerpen noodzakelijk en natuurlijk kattengedrag is. Daarom is het belangrijk, ook voor het behoud van uw interieur, dat uw kat voldoende mogelijkheden heeft om te krabben. Een goede stevige krabpaal is prijzig, daarom vindt u hieronder een aantal tips om een miskoop te voorkomen.

Soort krabpaal en plaats in huis
Te kleine krabpaal: een kat wil zich helemaal kunnen strekken aan de krabpaal. Koopt u bijvoorbeeld een krabpaal die bestemd is voor een kitten, zal uw volwassen kat die waarschijnlijk niet gaan gebruiken. Zorg daarom dat de krabpaal ongeveer 15 cm langer is dan uw kat, als hij zich helemaal uitstrekt.

Te grote krabpaal: er zijn schitterende, gigantische krabpalen te koop, maar niet noodzakelijk voor elke kat. Wanneer uw kat zelden op hoger gelegen plekken in huis komt, kunt u zich afvragen of een hele grote krabpaal belangrijk is. De hoofdpaal is hierbij niet leidend, maar de totale hoogte van de krab- en ligmogelijkheden. Uw kat zal in dit geval erg blij zijn met een krabmeubel met verschillende krab- en ligmogelijkheden dichterbij de grond.

Instabiele krabpaal: een instabiele krabpaal is gevaarlijk voor uw kat en kan ernstig letsel veroorzaken, maar kan ook schade veroorzaken aan uw interieur als die omvalt of beweegt. De bodemplaat van de krabpaal moet passen bij de grootte en beweeglijkheid van uw kat. Vaak zal uw kat een wiebelige krabpaal ook niet willen gebruiken.

Ligplaatsen: katten geven de voorkeur aan een krabpaal waar ze ook op kunnen liggen en dan het liefst op verschillende hoogtes. Als u meerdere katten heeft is het belangrijk dat de krabpaal voorzien is van ruim voldoende ligplekken, een tip voor het aantal ligplekken is het aantal katten plus 1.

Plaats in huis: uw kat heeft graag dat zijn krabpaal in zijn looproute staat. Wanneer u een andere plek bedacht had, bijvoorbeeld in een hoek van de kamer, is de kans groot dat de krabpaal niet gebruikt wordt.

De prijs van een krabpaal
Ook bij de aanschaf van een krabpaal is goedkoop vaak duurkoop, dit betekent echter niet dat u een hele dure krabpaal zou moeten kopen. Maar als dezelfde of een gelijk uitziende krabpaal veel goedkoper is bij een budget winkel dan bij andere winkels, is daar een reden voor. De kwaliteit van krabpaal zal dan minder zijn, waardoor hij snel versleten is en u een nieuwe moet kopen, of uw kat de paal zelfs niet gebruikt. Aandachtspunten voor het kopen van degelijke krabpaal: de dikte van de palen, de grootte en gewicht van de bodemplaat, de dikte van het sisaltouw en de geur van de gebruikte materialen.

Tweedehands krabpaal: het is altijd onverstandig om een tweedehands krabpaal in huis te halen, zelfs al is hij gratis. Met het binnenhalen van een gebruikte paal kunt u ziektes in huis halen en de kans is groot dat uw kat de paal weigert te gebruiken, omdat hij de geur van de andere kat blijft ruiken.

Prijsvergelijken
Een krabpaal heeft een adviesprijs, maar elke winkelier heeft de mogelijkheid om die prijs aan te passen. Het kan dus de moeite waard zijn om even op internet te speuren en dezelfde krabpalen en de bijbehorende verzendkosten te vergelijken, alvorens u overgaat tot een aankoop. 

Een krabpaal cadeau geven: meestal is dit niet zo’n goed idee. Waarschijnlijk kent u de kat waarvoor die bestemd is onvoldoende om de juiste keus te maken en het is een meubelstuk dat in het huis moet passen waarbij persoonlijke smaak ook een rol speelt.

Meerdere krabmogelijkheden
Zelfs al heeft u een prachtige krabpaal die uw kat ook goed gebruikt, zal hij u dankbaar zijn als hij meerdere krabmogelijkheden heeft. Denk hierbij aan horizontale en verticale krabmogelijkheden en aan bijvoorbeeld verschillende materialen. Sommige katten vinden het fijn om zowel aan sisaltouw als karton te krabben, let wel goed op dat uw kat geen karton eet. Het is niet aan te bevelen om tapijt te gebruiken om een zelfgemaakte krabpaal te bekleden, het gaat snel kapot en het zal uw kat aansporen om ook aan vergelijkbaar materiaal te gaan krabben zoals kleden en meubels.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven