Kattenbak en kattenbakvulling

Kattenbakken zijn er in alle soorten en maten, ook zijn er vele verschillende soorten kattenbakvulling te koop. De juiste kattenbak op een rustige plaats en vulling die uw kat en u prettig vinden, kan o.a. onzindelijkheid en ongewenste geuren voorkomen.

De kattenbak: tips om onzindelijkheid te voorkomen
Een kap en deurtje zorgen ervoor dat er minder geurtjes vrij komen, maar niet elke kat vindt een kap en/of deurtje fijn. Door de bak goed en regelmatig te reinigen, voorkomt u ook dat de inhoud van de bak te ruiken is.

De meeste katten vinden geurkorrels en geurtoevoegingen niet fijn. Een kattenneus is namelijk veel beter ontwikkeld dan onze neus, vergelijk het met een hele fles parfum die leeggelopen is naast u.

Zorg dat de bak goed toegankelijk, schoon en groot genoeg is. Groot genoeg betekent dat de kat rechtop moet kunnen staan en zich makkelijk om moet kunnen draaien.

Plaats de bak op een rustige plaats, een kat wil niet graag gestoord worden tijdens zijn bezoek aan de bak. Ook is het belangrijk dat de omgeving in de gaten gehouden kan worden.

Sommige katten deponeren hun ontlasting en urine ook niet graag in dezelfde bak. Kattengedragsdeskundigen adviseren hetzelfde aantal kattenbakken als katten + 1.

Katten die buiten komen hebben ook een kattenbak in huis nodig, maar zullen die minder vaak gebruiken dan hun soortgenoten die niet buiten komen. Ook een kat die buiten plast en poept, kan om verschillende redenen (tijdelijk) binnen moeten blijven, daarom is het ook belangrijk dat hij een kattenbak kent. 

Voor kittens is een bak zonder kap en klepje makkelijk in gebruik en niet eng, er zijn ook speciale kittenbakjes te koop. 

Wanneer uw kat ouder wordt en bijv. last krijgt van artrose is het verstandig om extra goed op te letten of hij de kattenbak nog makkelijk kan gebruiken. Voor een oudere kat is een grote bak, zonder klepje of kap, met een lage instap makkelijker te gebruiken.

Kattenbakvulling: o.a. tips om onzindelijkheid te voorkomen
Er zijn veel verschillende soorten kattengrit te koop. Belangrijk is dat het grit geur en vocht goed absorbeert en zo goed als mogelijk stofvrij is. Stofwolken die ontstaan wanneer uw kat zijn urine of ontlasting begraaft, vindt hij niet fijn en is niet goed voor zijn longen. De meeste kattenbakvulling stuift wel wanneer u de vulling in de kattenbak schudt, dat is niet erg.

Er moet voldoende schoon grit in de bak aanwezig zijn, katten willen namelijk hun behoefte goed kunnen begraven.

Er zijn kittens die kattenbakkorrels eten, gebruik daarom voor hen nooit klontvormend grit of silicaat korrels en houd ook bij andere bakvulling in de gaten of het gegeten wordt. Zet uw kitten regelmatig op de kattenbak en kijk of hij er makkelijk op kan als hij het zelf doet. Maak ook als u een kitten heeft de kattenbak goed schoon, maar een drolletje en plasje laten liggen kan helpen om uw kitten te leren waarvoor een kattenbak dient. 

Er bestaat geen kattenbakvulling die door het toilet gespoeld mag worden, op de composthoop mag, of bij het gft afval, zelfs niet als het op de verpakking vermeld staat.

Klontvormend grit
Dit grit bestaat uit goed absorberende kleikorrels. Nadat een kat geplast heeft, ontstaat er een klont, die u makkelijk uit de bak kunt scheppen. Gebruik bij voorkeur een schepje met openingen, een soort zeef, dan vallen de schone korreltjes weer terug in de bak.
Keutels kunnen met zo’n schepje ook makkelijk uit de bak geschept worden. Het is belangrijk dat u minstens 2x daags de klonten en keutels uit de bak schept. Als de klontvormende werking minder wordt, is er te weinig grit aanwezig in de bak. Dit vindt uw kat niet prettig, omdat hij dan niet meer voldoende kan graven en er zullen geurtjes ontstaan. Verwijder dan het overgebleven grit, maak de bak goed schoon en vul hem met nieuw grit. 
Kleine korrels zijn meestal beter klontvormend, maar blijven makkelijker aan de vacht en poten van de kat hangen en zijn dan overal te vinden.
Grotere korrels zijn vaak minder klontvormend maar zorgen ook vaak voor minder verspreiding door het hele huis.

Niet klontvormend grit
Dit grit bestaat uit materiaal dat niet samen klontert als er vloeistof op komt. U schept dagelijks de keutels en vuile korrels uit de bak en vervangt de hele inhoud vaker dan bij klontvormend grit.

Silicaat kattenbakvulling
Deze korrels hebben een intensieve industriële bewerking ondergaan. Deze korrels zijn giftig als katten ze eten. Silicaat kattenbakkorrels absorberen grote hoeveelheden vloeistof en geuren op een unieke manier. Niet alle katten vinden deze harde korrels fijn aan hun poten. 

De kattenbakvulling die u het beste kunt gebruiken
Daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Katten houden niet van verandering, dus het is verstandig om te beginnen met de vulling van de vorige eigenaar als er een nieuwe kat bij u komt wonen, er zijn immers dan al genoeg veranderingen. Bent u of uw kat niet tevreden over de gebruikte vulling, dan is het een kwestie van uitproberen wat het beste bij u en uw kat past.

Onzindelijkheid  
Wanneer uw kat de kattenbak niet gebruikt of ook elders in huis zijn behoefte doet, doet hij dat zeker niet om u te pesten. Vaak is er een medische reden voor dit gedrag en daarom is het belangrijk om eerst een medische oorzaak, bijvoorbeeld een blaasontsteking, verstopping, artrose enz. door de dierenarts te laten uitsluiten of behandelen. Pas als een medische oorzaak uitgesloten is kunt u denken aan bijvoorbeeld: een kattenbak die niet schoon genoeg is, te weinig korrels, een klepje of kap dat de kat niet fijn vindt of een andere kat die de kat belemmert/verjaagt bij de bak enz. Zie voor meer informatie over onzindelijkheid ook het zogenoemde artikel op deze website.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven