Kinderen en katten

Helaas vinden katten het niet altijd fijn om samen te moeten wonen met (kleine) kinderen. Het kan voor de kat veel stress opleveren, hetgeen kan leiden tot medische problemen of herplaatsing. Buitenkatten kunnen besluiten om niet meer binnen te komen of bij buren naar binnen te gaan. Wanneer u kinderen in uw huis leert hoe je met een kat omgaat, voelt een kat zich prettig en is het een leuke huisgenoot voor iedereen.

Katten en baby’s
Het is verstandig om uw kat op tijd voor te bereiden op gezinsuitbreiding: op deze website, in het artikel genaamd gezinsuitbreiding, vindt u tips om uw kat hierop voor te bereiden. 
Laat uw kat, als u de baby vasthoudt, het kindje bekijken en aan alle luchtjes wennen. 
Het is niet verstandig om een kat, zonder toezicht, bij uw kindje te laten. Een kat zal een kindje niet bewust iets aan willen doen, maar kan zich bijvoorbeeld op een warm plekje in het bedje nestelen. Een kat heeft scherpe nagels, die nagels zal hij gebruiken als hij bekneld komt te zitten in het bedje bijvoorbeeld, of geraakt wordt door een bewegend kindje.
Baby’s kunnen harde geluiden maken waar een kat bang van is, waardoor hij zich gaat verdedigen.

Katten en kinderen tot 3 jaar
Kinderen van die leeftijd hebben geen idee wat een kat is en dat een kat gevoel heeft, ze zien een kat als hun teddybeer.
Kinderen in de kruipleeftijd beleven veel plezier aan het eindeloos achter de kat aan kruipen. Als ze hem dan eindelijk te pakken hebben, is het zo leuk als hij geluid maakt als je erin knijpt. Op deze manier wordt de kat bang van kinderen en gaat zich verdedigen met alle gevolgen van dien.
Probeer uw kind uit te leggen dat de kat bang wordt als hij wild benaderd wordt. Leg ook uit dat de kat niet altijd zin heeft om te spelen en je hem met rust moet laten als hij eet, drinkt of slaapt. Laat aan uw kind zien hoe je de kat kunt aaien en knuffelen.

Katten en kinderen van 4 tot 6 jaar
Kinderen van die leeftijd begrijpen al meer van katten en vinden het meestal leuk de kat samen met een volwassene te verzorgen. Op deze manier leren kinderen ook spelenderwijs verantwoordelijkheid te dragen voor de kat. 

Katten en kinderen boven de 6 jaar
Kinderen ouder dan 6 jaar kunnen steeds beter helpen met de verzorging van een kat. U kunt echter de verzorging van een kat niet zonder toezicht van een volwassene aan een kind overlaten. Neem daarom alleen een kat in huis, wanneer u zelf ook helemaal voor een kat gaat.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven