Gezinsuitbreiding

Wanneer uw gezin wordt uitgebreid met een baby, kan dit voor uw kat een onaangename verrassing zijn. Zeker als de kat als kitten niet met baby’s en kinderen gesocialiseerd is, of in die periode negatieve ervaringen hiermee heeft opgedaan, kan dit voor problemen zorgen. Helaas worden er nog regelmatig katten herplaatst na gezinsuitbreiding. Onderstaande tips kunnen uw kat goed voorbereiden op de komst van de baby.

Een eigen plek
Katten zijn niet blij met veranderingen in hun territorium en hebben graag hun eigen plekjes in huis. Mogelijk was de babykamer voorheen een kamer waar de kat mocht komen en nu niet meer en moeten ook de kattenspullen nu verplaatst worden. Verplaats deze spullen dan ruim voor de geboorte en niet allemaal tegelijk. Zorg voor een rustige, prettige nieuwe plek voor de kattenspullen en verplaats ze niet snel daarna weer opnieuw. Laat uw kat niet alleen met de baby, een kat zoekt een warm plekje en kan heerlijk naast de baby in het bedje gaan liggen. Wanneer de baby beweegt, kan de kat geraakt worden en van schrik uithalen. Daarom is het verstandig om de babykamer, enige tijd voor de geboorte, af te sluiten voor uw kat.

Vreemde geuren en geluiden
Geur speelt een belangrijke rol in het leven van katten. Dit wordt vaak onderschat, waardoor een kat kan gaan sproeien of urineren tegen de nieuwe babyspullen. U kunt uw kat laten wennen aan de geur van babyspullen, door ze enige tijd voor de komst van de baby in huis te plaatsen. 
Het gehoor van een kat, is veel beter ontwikkeld dan ons gehoor. U kunt uw kat laten wennen aan de babygeluiden, door mensen met jonge kinderen op visite te vragen. Zorg dan wel dat de confrontatie met deze kinderen een aangename gebeurtenis wordt. Laat de kinderen niet achter de kat aanhollen, de kat niet aanraken zonder dat u dat begeleidt en laat ze niet met handen of voeten spelen, dit voorkomt later bijten in handen en voeten.

Nieuwe dagindeling
Door de komst van uw baby, zal uw dagindeling veranderen. Wen uw kat geleidelijk aan die verandering. Maak echter ook tijd voor uw kat; een moment waarop hij uw aandacht niet hoeft te delen. Als borstelen een aangename gebeurtenis is voor uw kat, kunt u hem daarmee extra verwennen, spelen blijft ook altijd een prettige tijdsbesteding. Vraag ook visite aandacht aan uw kat te besteden, wanneer ze dat voorheen ook deden. 

Tot slot
Houd uw kat nooit tegen als hij bij kinderen vandaan probeert te rennen, dit veroorzaakt angst en/of agressie. Voor sommige katten zijn jonge baby’s geen probleem, maar worden ze erg eng en lastig wanneer ze meer gaan bewegen. Leer uw kinderen van jongs af aan dat katten geen speelgoed zijn en laat jonge kinderen nooit alleen met uw kat. 

*Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein. 

Scroll naar boven