Feestdagen

Dit artikel is bedoeld om u informatie te geven om de kans dat u de feestdagen bij de dierenarts doorbrengt te verkleinen. Neem altijd direct contact op met een dierenarts als uw kat iets van onderstaande gevaarlijke producten gegeten heeft of een brandwond heeft opgelopen.

Lekkernijen
Als er met feestdagen allerlei lekkernijen op tafel gezet worden, vinden sommige mensen dat hun kat daar ook van mee mag eten. Voeding die voor mensen is bedoeld, bevat voor onze huisdieren vaak te veel calorieën, te veel zout, te veel kruiden en vleesgerechten kunnen ook botjes bevatten die voor veel problemen kunnen zorgen. Bereidt u een rollade, gooi het netje dat daaromheen zit dan meteen in een afgesloten vuilnisbak. Zo’n netje ruikt heerlijk en kan daarom door uw kat worden opgegeten en de doorgang in de darmen blokkeren en moet dan operatief verwijderd worden. Sommige etenswaren zijn zelfs giftig, denk bijvoorbeeld aan chocola of noten. Als lekkernijen niet giftig zijn, kunnen ze wel overgewicht veroorzaken. Als u uw kat iets wilt geven kunt u beter een beperkt aantal kattensnoepjes geven met weinig calorieën of enkele brokjes die de kat normaal niet krijgt.

Huisdier cadeau geven
Geef iemand nooit een huisdier cadeau, zeker niet als iemand er helemaal niet om vraagt. U kunt daarmee de ontvanger in een lastig pakket brengen. Als de ontvanger het dier niet wil hebben, moet het weer terug naar de verkoper, naar het asiel of wordt het in het ergste geval, ergens gedumpt. Dus hoe leuk u huisdieren ook vindt, dring het anderen nooit op. Maar ook als iemand wel aangeeft graag een huisdier cadeau te krijgen kunt u beter heel terughoudend zijn. De keuze voor een huisdier is heel persoonlijk en kunt u beter overlaten aan de toekomstige eigenaar. Wat u wel kunt doen is speeltjes of verzorgingsproducten cadeau geven en daarna samen op zoek gaan naar het juiste huisdier. Het is soms erg moeilijk om kinderen te moeten teleurstellen, echter u blijft verantwoordelijk voor het dier. Als u bereid bent samen met uw kind veel tijd en aandacht aan het dier te schenken, kan een dier een heel positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen.

De kerstboom 
Een kerstboom in huis is erg gezellig, maar zorg wel voor een veilige boom voor uw kat.

Dennennaalden zijn giftig en kunnen gaatjes veroorzaken in de darmwand. Kiest u voor een echte kerstboom, zorg dan in ieder geval dat de boom niet in de buurt van de voer-en drinkbakjes van de kat staat. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een kunstkerstboom, houten kerstboom of een ander alternatief. Sommige mensen hangen een kerstboom aan het plafond, zetten er een scherm voor of plaatsen de boom in een kooi.

Wanneer uw kat gewend is om naar buiten te gaan of in een andere ruimte te zijn dan de kamer waar u de boom gaat neerzetten, is het verstandig om de boom op te tuigen als uw kat niet in de buurt is. Op deze manier wordt hij niet extra geprikkeld om zich ermee te bemoeien, negeer de boom als uw kat binnenkomt. Sluit uw kat niet op wanneer u de boom versiert, dat werkt averechts. Uw kat alleen onder toezicht in dezelfde ruimte laten als de boom is ook een optie.

Versieringen in de kerstboom prikkelen het jachtinstinct van de kat, kies daarom bij voorkeur voor onbreekbare en niet blinkende versieringen (plastic kerstballen, houten versieringen, enz.), zodat uw kat zich niet kan verwonden aan scherven. Het kan ook helpen om het onderste gedeelte van de boom niet te versieren. Hang geen eetbare versieringen, zoals kerstkransjes, in de boom, ze zijn ongezond/of giftig en in een poging om iets te bemachtigen kan uw kat de boom omver werpen. Als u metalen haakjes gebruikt om de kerstversieringen in de boom te hangen, zorg er dan voor dat het haakje goed om de tak is geklemd. Een los haakje dat op de grond valt kan opgegeten worden en de darmwand doorboren. Versieringen kunt u beter met touwtjes of katoenen lintjes in de kerstboom hangen.

Kerstslingers en lametta (lange slierten) zijn ook leuk speelgoed voor katten, maar worden helaas ook opgegeten. Ze verteren niet en zorgen voor een verstopping in de darmen, hetgeen uiteindelijk leidt tot een darmperforatie. Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts, wanneer u vermoedt dat uw kat een kerstslinger, haakje of andere versiering heeft opgegeten. Sommige katten bijten snoertjes kapot, laat daarom alleen de kerstboomverlichting branden als u toezicht kunt houden.

Engelenhaar kan bij katten allergische reacties zoals benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen veroorzaken. Wanneer de slijmvliezen  in de keel opzwellen, kan uw kat zelfs stikken. Let dus goed op symptomen zoals jeuk, roodheid en benauwdheid. Het beste advies is uiteraard gebruik geen engelenhaar.

Nepsneeuw bestaat uit verschillende kunststoffen die voor irritatie van de slijmvliezen van de mond, maag en darmen kunnen zorgen. Uw kat kan daarvan gaan speekselen, overgeven en buikpijn en diarree krijgen, wanneer het opgelikt wordt. Het is daarom af te raden om nepssneeuw in de boom te spuiten.

Zorg dat de boom stevig staat, verzwaar de voet of standaard bijvoorbeeld met bakstenen, een mooi doek eromheen zorgt dat dit niet zichtbaar is. Maak de boom ook vast aan een muur of plafond met dik vissnoer bijvoorbeeld. Kies een strategische plaats voor de boom: een bank, lage kast of tafeltjes bijvoorbeeld zijn mooie opstapjes om in de boom te klimmen of springen.

Mogelijk houdt u uw kat uit de buurt van de boom door: een opengesneden citroen of sinaasappel onder de boom te leggen of keep off spray te gebruiken, katten houden niet van die geuren. Ook aluminiumfolie onder de boom kan helpen, katten lopen daar niet graag overheen. Uw huis in kerstsfeer brengen met mooie versieringen, zonder kerstboom is ook een optie.

Kerstplanten
De kerstster, hulst, de amaryllis en de maretak (mistletoe) zijn  voorbeelden van kerstplanten die giftig zijn voor katten. Wanneer uw kat van deze planten gegeten heeft, kan hij o.a. veel speeksel produceren, braken of diarree krijgen en niet willen eten. Raadpleeg altijd een dierenarts als u vermoedt dat uw kat van een giftige plant gegeten heeft.

Sfeerverlichting 
Ben voorzichtig met elektrische kerstverlichting : stop de snoeren goed weg en doe de verlichting alleen aan als u goed toezicht kunt houden. Ook brandende kaarsen vormen een groot risico. Laat uw kat nooit alleen met brandende kaarsen, plaats kaarsen in een lantaarn of op een plek waar het huisdier er met geen mogelijkheid bij kan komen.

Sfeerverwarming 
Als u een open haard heeft, zorg er dan altijd voor dat uw huisdieren beschermd zijn tegen het open vuur, bijvoorbeeld door middel van een vuurscherm. Houd altijd toezicht op uw kat als het haardvuur brandt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor elektrische sfeerkachels.

Vuurwerk
Informatie over dit onderwerp, vindt u in een apart artikel op deze website.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt nie de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top