Helaas is er nog steeds een groot aantal katten in Nederland niet gechipt, of is de chip niet goed geregistreerd, hierdoor kunnen er te weinig vermiste katten met hun baasje herenigd worden.
Chippen bij de dierenarts en daarna ook goed registreren
Zodra de chip geplaatst is, is het belangrijk dat u uw kat minstens 1 dag niet aait op de plaats waar hij gechipt is, de chip kan hierdoor verplaatsen of er uitvallen.
Na het plaatsen van de chip moet die nog geregistreerd worden bij een centrale databank, helaas gaat dat nog vaak mis. De eigenaar vergeet de gechipte kat te registreren, of gaat er vanuit dat de dierenarts dat gedaan heeft, of weet niet dat er nog iets moet gebeuren nadat de dierenarts de chip heeft ingebracht.
Vanaf het moment dat uw kat geregistreerd is weet elke dierenarts, dierenasiel en dierenambulance u te vinden, als uw kat gevonden wordt. Wijzig de registratie bij de databank, geef aan dat uw kat vermist is, wanneer dit het geval is.
Vergeet niet uw gegevens te wijzigen bij de databank, wanneer de kat herplaatst wordt, u verhuist of uw telefoonnummer verandert.
Toch verstandig om wel te laten chippen
Een aantal kattenbezitters geeft aan hun kat niet te willen chippen, omdat hun kat toch nooit buitenkomt. Maar uw kat kan een keer naar buiten glippen en dan is het zeker belangrijk dat hij snel gevonden wordt, hij is namelijk helemaal niet gewend aan het buitenleven.
Anderen zijn ervan overtuigd dat chippen pijnlijk is of lichamelijke schade veroorzaakt, hetgeen niet zo is. De microchip is zo groot als een rijstkorrel en wordt met een injectienaald onder de huid gebracht.
Chippen is nog niet verplicht in Nederland
Een landelijke chip-en registratieplicht in Nederland moet nog verder onderzocht en uitgewerkt worden op uitvoering, handhaafbaarheid en kosten.
* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.