Chippen

Helaas is er nog steeds een groot aantal katten in Nederland niet gechipt, of is de chip niet goed geregistreerd, hierdoor kunnen er te weinig vermiste katten met hun baasje herenigd worden.

Chippen bij de dierenarts en daarna  ook goed registreren
Zodra de chip geplaatst is, moet het unieke nummer van de chip geregistreerd worden bij een centrale databank, helaas gaat dat nog vaak mis. De eigenaar vergeet de gechipte kat te registreren, of gaat er vanuit dat de dierenarts dat gedaan heeft, of weet niet dat er nog iets moet gebeuren nadat de dierenarts de chip heeft ingebracht.
Belangrijk om te weten: aai uw kat minstens 1 dag niet op de plaats waar hij gechipt is, de chip kan hierdoor verplaatsen of er uitvallen.
Vanaf het moment dat uw kat geregistreerd is weet elke dierenarts, dierenasiel en dierenambulance u te vinden, als uw kat gevonden wordt. Wijzig de registratie bij de databank, geef aan dat uw kat vermist is, wanneer dit het geval is.
Vergeet niet de gegevens te wijzigen bij de databank, wanneer de kat herplaatst wordt, u verhuist of uw telefoonnummer verandert. 

Toch verstandig om wel te laten chippen
Een aantal kattenbezitters geeft aan hun kat niet te willen chippen, omdat hun kat toch nooit buitenkomt. Maar uw kat kan een keer naar buiten glippen en dan is het zeker belangrijk dat hij snel gevonden wordt, hij is namelijk helemaal niet gewend aan het buitenleven.
Anderen zijn ervan overtuigd dat chippen pijnlijk is of lichamelijke schade veroorzaakt, hetgeen niet zo is. De microchip is zo groot als een rijstkorrel en wordt met een injectienaald onder de huid gebracht.

Chippen helaas nog niet verplicht in Nederland
Wanneer chippen van katten in Nederland verplicht zou worden, is het ook mogelijk dat de eigenaar die een kat dumpt gevonden wordt en er maatregelen genomen kunnen worden. 

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top