Aanschaf van een kat

Denk eerst goed na of u een kat het gouden mandje kunt bieden waar hij recht op heeft, alvorens u besluit een kat aan te schaffen. Een kat heeft aandacht en zorg nodig en dat heeft ook financiële gevolgen. Katten hebben ook lange tijd goede zorg nodig, 18 jaar of ouder is een leeftijd die ze zeker kunnen bereiken. Koop geen kat voor de kinderen als u zelf liever geen kat heeft, kinderen kunnen helpen met de verzorging van een kat, maar u bent verantwoordelijk voor goede zorg. Bedenk ook of u de kat kunt bieden wat hij nodig heeft als uw financiële situatie of gezinssituatie verandert. 

Waar vindt u de kat die bij u past ?
U kunt op verschillende manieren een kat kopen; via internet, via een advertentie, via een fokker, handelaar, in een asiel enz.
Wanneer u besloten heeft om een raskat te kopen kunt u informatie vragen bij de desbetreffende rasvereniging. Zij kunnen u meer vertellen over de eigenschappen van het ras waarop u verliefd geworden bent, waarna u weloverwogen kunt besluiten of dit ras echt bij u past.
Uiteraard kunt u ook besluiten om een “huis-tuin-en-keukenkat” ; een kat zonder stamboom, te kopen.
Bij een goede stichting, fokker, kattenopvang of asiel wordt een kat niet verkocht zonder getekende overeenkomst. 

Als u weloverwogen besloten heeft een nieuwe kat een gouden mandje te kunnen en willen geven, kunnen onderstaande tips u helpen tijdens uw ontmoeting met de eigenaar waar de kat op dat moment verblijft.

Wat u mag verwachten van een verkoper:
Een goede verkoper zal zijn katten verkopen, niet gratis weggeven. Gratis weggeven vergroot de kans dat ze in verkeerde handen terecht komen. 

Een eigenaar die van zijn dieren houdt, zal nooit een kat verkopen via een tussenpersoon, hij wil namelijk kennis maken met de nieuwe eigenaar van zijn dier om enigszins in te kunnen schatten of zijn kat goed terecht komt. 

Door een goede stichting, fokker, kattenopvang of asiel wordt een kat niet verkocht zonder getekende koopovereenkomst. 
Veel verkopers zullen eisen, in de koopovereenkomst vermelden, dat de kittens gecastreerd worden, of verkopen ze gecastreerd.
U krijgt een gezondheidsverklaring/paspoort mee, getekend door een dierenarts.
Raskatten moeten negatief getest zijn op een aantal erfelijke aandoeningen.

In een koopovereenkomst zal vaak ook vermeld staan, dat u contact opneemt met de verkoper, wanneer u genoodzaakt bent de kat te herplaatsen. De verkoper zal dan bemiddelen om een nieuw gouden mandje voor de kat te zoeken of de kat terugnemen.

Sommige verkopers van raskatten, vragen een aanbetaling. Helaas zijn er oplichters actief, doe daarom nooit een aanbetaling voordat u de kat en zijn huidige eigenaar op de verblijfplaats van de kat ontmoet hebt en er een koopovereenkomst getekend is.

Er is voldoende tijd gepland voor uw bezoek, een gouden mandje moet belangrijker zijn dan een snelle verkoop.

Wanneer u een kat van iemand (particulier) overneemt door omstandigheden, kan het wel zijn dat u de kat gratis kunt overnemen. Probeer dan altijd de ware reden te achterhalen waarom de kat herplaatst wordt.

Verkopers kunnen u vragen de in huis wonende kinderen mee te nemen. Voor sommige katten zijn jonge kinderen in huis niet fijn, dat moet de verkoper dan aangeven.

Eerlijke en duidelijke communicatie over eventuele medische problemen en gedragskenmerken.

De katten zijn goed gesocialiseerd, indien dit niet het geval is moet dit duidelijk gecommuniceerd worden.

Voor kittens is het belangrijk dat u twee kittens koopt, als u nog geen kat heeft. Een goede verkoper zal u geen kitten verkopen als hij/zij de enige kat is bij u thuis.
Niet elke volwassen kat is blij met een nieuwe kat en sommige katten kunnen beter alleen geplaatst worden. Het is daarom belangrijk daarover goed te overleggen met de verkoper.

De verkoper kan u vragen er een nachtje over te slapen, dit om een impulsaankoop te voorkomen.

U kunt een kitten pas ophalen als het tenminste 13 weken oud is.
Sommige verkopers komen de kat brengen, om enigszins een beeld te krijgen van het nieuwe thuis. Bij twijfel wordt de kat niet meegegeven.

Wat een verkoper mag verwachten van u:
Zorg dat u genoeg tijd heeft om de kat voldoende aandacht te geven.
Zorg dat u de financiële middelen heeft om de kat het gouden mandje te geven dat hij verdient. Dit geldt ook als gezinssituatie of uw financiële situatie verandert.

Geef duidelijk aan wat uw wensen zijn, wat voor kat u zoekt.
Neem de tijd om vragen te stellen en te beantwoorden.
Geef een goede omschrijving van de karakters van al aanwezige huisdieren.
Ga niet (alleen) af op uiterlijk, maar op karakter van de kat.
Geef geen kat cadeau zonder dat de nieuwe eigenaar aanwezig is bij de koop, dit voorkomt herplaatsing.

Vraag gerust bedenktijd om een impulsaankoop te voorkomen.
Bij twijfel koopt u de kat niet.
Zorg dat uw al aanwezige katten goed geënt zijn.
Kom een gemaakte afspraak over castratie op tijd na.
Kom een afspraak over eventuele medische zorg na.

Uiteraard is het niet de bedoeling om de kat te herplaatsen, mocht dit echter toch noodzakelijk zijn, neem dan contact op met de verkoper.

Aanwezige katten bij de verkoper
Vraag de verkoper om de ouders en nestgenootjes van de kitten te mogen zien. Mocht de moederpoes en/of nestgenootjes niet aanwezig zijn, moet daarvoor een duidelijke, betrouwbare reden zijn. 
Veel fokkers maken gebruik van een kater van een andere fokker, dat kan de reden zijn waarom de vader niet aanwezig is.

Wanneer katten in een kattenopvang of gastgezin verblijven is de moederpoes van jonge kittens niet altijd aanwezig, o.a. omdat er helaas nog steeds kittens gedumpt worden. In een kattenopvang zullen de katten wel opgroeien met soortgenootjes.

Moederpoes moet er gezond uitzien evenals de kittens.
Bij langharige poezen kan de anusstreek, om hygiënische reden, geschoren zijn voor de bevalling.

De aanwezige katten hebben voldoende ruimte, die katvriendelijk en schoon is.
De katten worden binnenshuis gehouden, met eventueel een afgesloten buitenruimte.
De aanwezige katten zijn volledig ontwormd en geënt.

Het is verstandig om twee katten te kopen, wanneer u nog geen kat heeft
In tegenstelling tot wat regelmatig beweerd wordt, leven katten graag met een soortgenootje. Voorwaarde is dan wel dat alle katten goed gesocialiseerd zijn: in dit geval opgegroeid zijn met soortgenootjes.
Een kitten leert veel van soortgenootjes en kan zijn energie kwijt, als hij een speelkameraadje heeft; dit verkleind te kans op vernielen van uw interieur. Uitzonderingen bevestigen ook hier de regel: sommige volwassen katten leven liever zonder andere huisdieren. Laat u daarom goed informeren over de specifieke behoeften van uw toekomstige kat.

Een gezond kitten die ook oud genoeg is om het nest te verlaten:
– is levendig;                                       
– heeft belangstelling voor de omgeving en u;
– heeft heldere oogjes;
– heeft schone oortjes;
– heeft een schone anusstreek;
– geen diarree of afwijkende kleur ontlasting;
– heeft geen vlooien, wormen, teken of kale plekken in zijn vacht;
– heeft geen wondjes.

Een goede introductie tussen verschillende katten die niet samen opgegroeid zijn is noodzakelijk.
Twee katten uit hetzelfde nestje kunnen het vaak goed met elkaar vinden, maar het is geen garantie dat het levenslang dikke vrienden blijven.
Het is altijd belangrijk om een kat op tijd te laten castreren, maar dit is absoluut noodzakelijk wanneer u een poes en kater uit hetzelfde nest koopt; dit om inteelt en daardoor ernstige gezondheidsproblemen, te voorkomen.

Ziektekostenverzekering
Er bestaan ziektekostenverzekeringen voor katten, uiteraard kunt u ook geld reserveren voor onverwachte, hoge, dierenartskosten. Het belangrijkste is dat uw kat nooit de dupe wordt van dierenartskosten die u niet kunt betalen, ook niet als uw financiële situatie verandert. Een zieke kat verzekeren is vaak niet mogelijk, of alleen met een aantal uitsluitingen. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven