Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kan een kat oplopen door een beet van een besmette teek. Ze komen in heel Europa voor en bevinden zich vaak in bossen en lage begroeiing. Teken komen het hele jaar voor, maar bij warmer weer zijn ze actiever. 

Gebeten door een besmette teek
Bij de beet van een teek kan de bacterie Borrelia Burgdorferi worden overgebracht. Teken besmetten zich met deze bacterie door bloed te zuigen van een besmet dier. Een gedeelte van de populatie wilde dieren zoals; knaagdieren, herten en egels zijn besmet met Borrelia Burgdorferi. Door daarna weer bloed te zuigen bij een ander dier, brengt de teek de ziekte over via zijn speeksel of darminhoud.
Gelukkig zijn niet alle teken besmet, maar u kunt aan de teek niet zien of die besmet is. De ziekte kan enige tijd na de besmetting alsnog uitbreken. Het is daarom noodzakelijk dat u een teek altijd zo snel mogelijk en op de juiste manier verwijdert. Pak de kop van de teek vast met een tekentangetje, pincet of tussen uw vingers. Verwijder de teek met een draaiende beweging uit de huid van de kat en zorg dat er geen delen achterblijven. Gebruik geen alcohol of andere middelen, want dan spuugt de teek juist zijn speeksel en dus de eventueel aanwezige bacterie in de bloedbaan.

De volgende symptomen kunnen duiden op de ziekte van Lyme
– pijnlijke en stijve spieren;
– vermoeidheid;
– koorts;
– gebrek aan eetlust;
– soms plotselinge ineenstorting.

Diagnose en behandeling
Wanneer bekend is dat een kat de ziekte van Lyme heeft, moet er minstens twee weken behandeld worden met een antibioticum. In het bloed kunnen er vanaf drie weken na de beet Borrelia Burgdorferi-antilichamen gevonden worden. 

Preventie
– Teken werende middelen gebruiken, die u bij de dierenarts koopt.
– Controleer uw kat op teken als hij binnen komt.
– Verwijder een gevonden teek zo snel mogelijk op de juiste manier.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven