Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing is een ziekte waarbij teveel cortisol geproduceerd wordt. Dit is een hormonale, prednisonachtige stof. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnierschors. De bijnieren zijn kleine orgaantjes die zich aan de bovenkant van de nieren bevinden. 

Oorzaken
De meest voorkomende oorzaak van de ziekte van Cushing bij katten, is een tumor in de hypofyse. Ook een tumor in de bijnierschors en langdurig gebruik van corticosteroïden kunnen de ziekte van Cushing veroorzaken. Een tumor in de hersenen is vaak goedaardig, een tumor in de bijnieren is vaak kwaadaardig.

Het ziektebeeld ontstaat doordat de chronisch te hoge cortisolconcentratie een aantal processen in de stofwisseling negatief beïnvloedt. Zo kan de suikerstofwisseling verstoord raken waardoor er diabetes ontstaat. Ook de eiwitstofwisseling en de opslag van vetten verloopt abnormaal, waardoor extreem overgewicht ontstaat. Cortisol beïnvloedt ook het immuunsysteem van de kat.
Overige symptomen:
– veel drinken en plassen
– toegenomen eetlust
– sloomheid
– kortademigheid
– spierzwakte
– dunne huid
– blindheid
– kale plekken

Vaststelling en behandeling
De diagnose kan worden gesteld door een urineonderzoek, meestal gevolgd door een bloedonderzoek. Afhankelijk van de oorzaak van de ziekte van Cushing, is behandeling mogelijk met medicatie, operatief ingrijpen,  of niet mogelijk. Een internist is de specialist die u hiermee kan helpen. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven