Voedselovergevoeligheid

Huidklachten en problemen van de maag en darmen kunnen een uiting zijn van overgevoeligheid voor een bestanddeel (allergeen) in de voeding. De aandoening is zelden levensbedreigend, maar een kat kan er wel veel last van hebben. Bij voedselovergevoeligheid kan er sprake zijn van intolerantie of allergie.

Voedselintolerantie
Voedselintolerantie is een verzamelnaam voor reacties op voedsel waarbij geen sprake is van een allergische reactie. Typische klachten bij intolerantie zijn maag- en darmklachten.

Voedselallergie
Bij een voedselallergie treedt er een acute reactie op. Het lichaam ziet bijvoorbeeld eiwitten of granen die in kattenvoeding voorkomen als indringers en maakt dan antistoffen aan. Bij katten zijn huidproblemen het meest voorkomend bij een voedselallergie. Vaak zijn er korstjes te zien op de huid, zijn de haren afgebroken en kunnen er ontstekingen en kale plekken ontstaan, van het veelvuldig likken en krabben. Oorontstekingen worden ook vaak gezien, omdat de huid in de oren ook jeukt en gaat reageren. Maagdarmproblemen zoals braken en diarree, komen minder vaak voor.

Overgevoeligheidsreacties
Overgevoeligheidsreacties kunnen binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen. Het allergeen in een voeding hoeft geen nieuw ingrediënt te zijn. Het is meestal iets dat de kat al vaker heeft gegeten en waar hij plotseling overgevoelig op reageert. Wanneer er eenmaal een reactie voor een bepaald bestanddeel van de voeding is opgetreden, zal de kat hier waarschijnlijk zijn leven lang overgevoelig voor blijven. Voedingsmiddelen die dat specifieke bestanddeel bevatten, zullen dan ook voor altijd vermeden moeten worden. Elk ingrediënt kan in principe een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. 

De behandeling
Zowel huidaandoeningen als maag- darmproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Een vlooienallergie is bijvoorbeeld een vaak voorkomende oorzaak van huidaandoeningen. Daarom is het heel belangrijk om een voedselovergevoeligheid te kunnen onderscheiden van andere aandoeningen die vergelijkbare klachten veroorzaken. Wanneer uw dierenarts een voedselprobleem vermoedt, zal hij eerst een hypoallergeen dieet; een eliminatiedieet voorschrijven. Als de verschijnselen ernstig zijn kunnen er medicijnen voorgeschreven worden, om de jeuk te onderdrukken en eventuele ontstekingen te genezen.

Het eliminatiedieet
Het eliminatiedieet is een testdieet dat zelden een overgevoeligheidsreactie veroorzaakt. Omdat de overgevoeligheid gewoonlijk wordt veroorzaakt wordt door iets in de dagelijkse voeding van uw kat, zal uw dierenarts u vragen om een lijst te maken van alle voedingsmiddelen die de kat eet. Aan de hand van deze lijst kan bepaald worden welke voedingsmiddelen uw kat nog nooit eerder gegeten heeft. Op deze manier kan het eliminatiedieet, op basis van één eiwitbron, worden samengesteld. Het is essentieel dat uw kat gedurende de testperiode, niets anders eet dan het voorgeschreven dieet; uw kat mag dus ook niets kunnen eten buiten de deur.

De maag- darmproblemen binnen enkele weken verdwijnen, bij huidklachten kan het wel 6 tot 9 weken duren voordat verbetering optreedt. Een eliminatiedieet zou u zelf kunnen bereiden, dit is echter niet aan te raden, omdat er dan een grote kans is dat uw kat niet alle benodigde voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt. Een goed alternatief is een “kant en klare“ hypoallergeen dieetvoeding. Een dergelijke dieetvoeding bevat ook slechts één eiwitbron en één koolhydraatbron. De eiwitten van een hypoallergeen dieetvoeding kunnen ook gehydrolyseerd zijn. Gehydrolyseerde eiwitten zijn zo klein gemaakt dat ze door het lichaam niet meer als allergeen te herkennen zijn en dus geen overgevoeligheidsreactie veroorzaken.

Een eventuele provocatie
Het is verstandig om een “kant en klare” hypoallergeen dieetvoeding te blijven geven. Dit voer is een compleet voer en kan dus levenslang gegeven worden. 
Als de klachten tijdens de testperiode verdwijnen, zou er geprobeerd kunnen worden te achterhalen voor welke voedingsmiddelen uw kat overgevoelig is. Uw dierenarts kan u voorstellen “verdachte “ ingrediënten uit de oorspronkelijke voeding te testen, door ze in kleine hoeveelheden aan het eliminatiedieet toe te voegen. Altijd één tegelijk en gedurende één week, waarna u kijkt of er een reactie optreedt, dit wordt wel de provocatie genoemd.
Wanneer de klachten terugkomen, betekent dit dat uw kat overgevoelig is voor dat specifieke bestanddeel van zijn voeding. Dit ingrediënt moet vervolgens definitief uit het dieet worden verwijderd. Overleg met uw dierenarts of het verstandig is om de provocatie uit te voeren, het is namelijk niet de bedoeling dat uw kat weer ernstige klachten krijgt. 

Allergietest
Als niet duidelijk wordt dat uw kat allergisch is voor een bepaalde stof in de voeding of vlooien, is het ook nog mogelijk om een allergietest te laten uitvoeren. Bij deze test worden er 14 verschillende stoffen onderhuids ingespoten. Uw kat wordt hiervoor onder narcose gebracht en de stoffen worden ingespoten op een geschoren stuk huid aan de zijkant van de buik. Uw kat wordt getest op verschillende soorten grassen, pollen, bomen, vlooien, schimmels, huisstofmijt enz. De mogelijke reactie van de huid op deze stoffen wordt gecombineerd met de uitslag van een bloedonderzoek en dan weet u of er sprake is van een allergie en waarvoor. De meningen van dierenartsen over de betrouwbaarheid van een allergietest voor katten zijn verdeeld.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven