Vlooien, teken en ander ongedierte

Zelfs de best verzorgde kat kan last krijgen van vlooien, teken, oormijt of ander ongedierte. Bij de dierenarts zijn verschillende soorten bestrijdingsmiddelen te koop. Overleg met uw dierenarts welk middel u het beste kunt gebruiken voor uw kat bij besmetting. Sommige middelen werken inmiddels minder goed, omdat het ongedierte resistent geworden is tegen het middel. Koop het bestrijdingsmiddel bij de dierenarts en niet in de dierenwinkel of andere winkel: niet alle middelen die in een winkel te koop zijn, zijn veilig voor uw kat.

Vlooien 
Vlooien voeden zich met het bloed van de gastheer. Vlooien en eitjes kunnen lang overleven in kleding, in laminaat en parket, in kleden, in meubels enz.  Door trillingen komen de eitjes uit en de jonge vlo is klaar om zijn gastheer te bespringen. Bij gebrek aan katten en honden worden mensen uitgekozen als gastheer. Dit zie je bijvoorbeeld als mensen terug komen van vakantie en de huisdieren ook niet thuis waren. De aanwezige eitjes hebben zich inmiddels ontwikkeld, als de bewoners dan thuiskomen en over de drempel stappen, zorgt dit voor voldoende trilling om de eitjes uit te laten komen. De bestrijding van vlooien moet dan ook niet alleen op de kat zelf plaatsvinden, ook de omgeving moet behandeld worden. Omdat een cyclus heel lang kan duren, moet dit probleem grondig aangepakt worden. Vlooien kunnen ook een lintworm besmetting veroorzaken, ontwormen is daarom zeker bij een kat die vlooien heeft aan te raden.

Vlooienallergie
Van allergieën wordt bij de kat de vlooienallergie het meest gezien, een kat is dan overgevoelig voor het speeksel van de vlo. Heeft een vlo gebeten, dan ontwikkelt de kat een immunologische reactie. Door deze reactie komen er stoffen vrij die een ontstekingsreactie in de huid veroorzaken, die gepaard gaat met jeuk. Is de kat eenmaal gevoelig, dan is één nieuwe beet voldoende om de allergische reactie in stand te houden. Het eerste verschijnsel is heftige jeuk, vooral op de rug. Meestal bestaat de jeuk het hele jaar door, met een piek in de zomer en nazomer. Vaak zijn er kale plekken en korsten op de huid te zien. De plekken zijn vooral aanwezig op het achterste deel van de rug, de binnenzijde van de dijen, de nek en de flanken.
Huidproblemen kunnen ook worden gezien bij andere medische problemen of gedragsproblemen, daarom is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Een allergietest voor katten bestaat ook, maar de meningen van dierenartsen over de betrouwbaarheid van deze test zijn verdeeld. Naast een goede vlooienbestrijding kan de behandeling kortdurend bestaan uit symptoombestrijding: het bestrijden van de jeuk. De jeuk kan o.a. kortdurend worden bestreden met corticosteroïden. Belangrijk is dat de vlooienbestrijding het hele jaar door wordt uitgevoerd en de kat de rest van zijn leven hiermee moet worden behandeld.

Teken
Teken laten zich spontaan vallen op uw kat en zuigen zich vol bloed. Teken komen voor in bosjes en struiken en leggen veel eitjes. Teken komen het hele jaar voor, niet alleen in de zomer. Controleer daarom uw buitenkat elke dag op teken. Er zijn speciale tekentangen te koop waarmee u probleemloos teken kunt verwijderen. Teken kunnen o.a. de ziekte van Lyme overbrengen. Gebruik geen alcohol of andere methode om de teek te verdoven, dit zorgt er juist voor dat de teek zijn speeksel met daarin een mogelijke bacterie uitspuugt. Zie ook het artikel over de ziekte van Lyme op deze site.

Oormijt 
Oormijten zijn kleine parasieten die zich nestelen in de gehoorgang van de kat. Uw kat heeft meestal vreselijke jeuk, er is bruin/zwart oorsmeer te zien en uw kat schudt met zijn kop. Met een otoscoop (toestel om in het oor te kijken) ziet de dierenarts, witte beestjes lopen diep in de gehoorgang. De dierenarts zal de oren van de kat reinigen en een pipetje Stronghold of een ander bestrijdingsmiddel in de nek leegdrukken om de mijten te bestrijden. Oormijten zijn zeer besmettelijk, dus is het belangrijk andere katten ook te behandelen en met de dierenarts te overleggen welke andere soorten huisdieren ook behandeld moeten worden.

Vachtmijt                
De vachtmijt leeft van huidschilfers en kan overgebracht worden door andere dieren, maar ook door vlooien, luizen en vliegen. Uw kat kan hier vreselijke jeuk van krijgen, haaruitval en veel huidschilfering.

Herfstmijt /oogstmijt
In de herfst kunnen huisdieren last krijgen van de herfstmijt, De mijten, die zo klein zijn als een speldenknopje en feloranje van kleur, kruipen in de vacht van je hond, kat of konijn, en ze veroorzaken daar jeuk en ongemak. Gelukkig zijn ze met vlooienmiddelen goed te bestrijden. 

Schurft                                                                                                              
Schurft wordt bij de kat veroorzaakt door een mijt. Infectie treedt op na contact met een besmet dier. Buiten het lichaam zijn de mijtjes bijna niet levensvatbaar. Er treden huidafwijkingen op die vooral zichtbaar zijn op de buik, de ellebogen, de hakken en rond de oren. De behandeling bestaat doorgaans uit wassen met een schurft dodend middel.

 

Luizen   
Luizen leven van bloed, waardoor er zeker bij jonge dieren bloedarmoede kan optreden. Breng daarom snel een bezoek aan de dierenarts wanneer u vermoedt dat uw kat luizen heeft.                                                                                                                                                                       

Bestrijding 
Bij de dierenarts zijn verschillende soorten bestrijdingsmiddelen te koop. Overleg met uw dierenarts welk middel u het beste kunt gebruiken voor uw kat bij besmetting. Koop het bestrijdingsmiddel bij de dierenarts en niet in de dierenwinkel : niet alle middelen die in een dierenwinkel te koop zijn, zijn veilig voor uw kat.

Zie ook onderstaande artikelen op deze site
– giardia
– insecten die steken of bijten
– toxoplasmose
– wormen
– ziekte van Lyme

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven