Vlooien, alleen al bij het idee dat uw kat ze heeft krijgt u al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe een kat die ze daadwerkelijk heeft zich voelt. Overleg met uw dierenarts welke middelen u het beste preventief en bij besmetting voor uw kat kunt gebruiken. Sommige middelen werken inmiddels minder goed, omdat het ongedierte resistent geworden is tegen het middel. Koop de middelen bij de dierenarts en niet in de dierenwinkel of andere winkel: niet alle middelen die in een winkel te koop zijn, zijn veilig voor uw kat.
Vlooien
Vlooien voeden zich met het bloed van een gastheer. Bij gebrek aan katten en honden worden mensen uitgekozen als gastheer.
Vlooien en eitjes kunnen lang overleven in kleding, in naden van laminaat, houten vloeren en parket, in vloerbedekking en kleden, in meubels enz. Door trillingen komen de eitjes uit en de jonge vlo is klaar om zijn gastheer te bespringen. Dit zie je bijvoorbeeld als mensen terug komen van vakantie en de huisdieren ook niet thuis waren. De aanwezige eitjes hebben zich inmiddels ontwikkeld, als de bewoners dan thuiskomen en over de drempel stappen, zorgt dit voor voldoende trilling om de eitjes uit te laten komen.
De bestrijding van vlooien moet dan ook niet alleen op de kat zelf plaatsvinden, ook de omgeving moet goed behandeld worden. Vlooien kunnen ook een lintworm besmetting veroorzaken, ontwormen is daarom zeker bij een kat die vlooien heeft aan te raden.
Vlooienallergie
Van allergieën bij de kat een vlooienallergie het meest gezien, daarom wordt deze allergie als eerste uitgesloten of behandeld wanneer een kat huidproblemen en jeuk heeft.
Bij een vlooienallergie is een kat overgevoelig voor het speeksel van de vlo. Heeft een vlo gebeten, dan ontwikkelt het immuunsysteem van een allergische kat een reactie. Door deze reactie komen er stoffen vrij die een ontstekingsreactie in de huid veroorzaken, die gepaard gaat met jeuk. Is de kat eenmaal gevoelig, dan is één nieuwe beet voldoende om de allergische reactie in stand te houden.
Het eerste verschijnsel is heftige jeuk, vooral op de rug. Meestal bestaat de jeuk het hele jaar door, met een piek in de zomer en nazomer. Vaak zijn er kale plekken en korsten op de huid te zien. De plekken zijn vooral aanwezig op het achterste deel van de rug, de binnenzijde van de dijen, de nek en de flanken.
Naast een goede vlooienbestrijding kan de behandeling kortdurend bestaan uit symptoombestrijding: het bestrijden van de jeuk. De jeuk kan o.a. kortdurend worden bestreden met corticosteroïden. Belangrijk is dat de vlooienbestrijding preventief het hele jaar door wordt uitgevoerd en de kat de rest van zijn leven moet worden behandeld.
* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.
* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.