Verstopping in de darmen

Door verschillende oorzaken kan zich ontlasting ophopen in de darmen. Een pijnlijk en soms levensbedreigend probleem voor uw kat, waarbij hulp van een dierenarts noodzakelijk is.

Constipatie en obstipatie
Als een kat moeite heeft met ontlasten, heeft hij last van constipatie en heeft hulp nodig van een dierenarts. Wanneer de ontlasting niet meer uitgepoept kan worden, is er sprake van obstipatie. Soms lekt er nog wat dunne ontlasting langs de verstopping. Er wordt steeds meer vocht aan de ontlasting onttrokken, waardoor de ontlasting keihard wordt. Obstipatie moet snel door een dierenarts verholpen worden, omdat er anders een levensgevaarlijke darmperforatie kan ontstaan. 

Mogelijke oorzaken van constipatie of obstipatie:
 – Obstructie door het eten van een vreemd voorwerp of grote haarbal.
 – Voeding, bijvoorbeeld met te veel vezels kan ook averechts werken.
 – Toevoeging van vezels/supplementen, kan ook averechts werken.
 – Te weinig drinken en/of natvoer.
 – 
Slechte voeding.
 – Een traag werkende schildklier.
 – 
Door stress of pijn de ontlasting te lang ophouden.
 –
 Beschadiging van het ruggenmerg, in het onderste deel van de rug. 
 – Niet of met veel pijn kunnen ontlasten door een ongeval of mishandeling.
 – Een aangeboren afwijking.
 – Overvolle en/of ontstoken anaalzakjes. 
 – Een neurologisch probleem.
 – Obstructie door een gegeten prooidier.
 – 
Een hernia perinealis.
 – Onvoldoende prikkeling van de gladde spieren van de dikke darm.
 – 
Een traag werkende schildklier.
 – Een tumor of een bekkenvernauwing.
 – 
Onvoldoende prikkeling zijn van de gladde spieren van de dikke darm.
 – Een megacolon. 
 – Problemen in de bek waardoor voedsel niet goed gekauwd wordt.

Veel voorkomende symptomen:
 – Veel in en uit de bak gaan en elders gaan zitten persen.
 – Onzindelijkheid, omdat de bak herinnert aan pijn.
 – Lang persen en/of miauwen.
 – Braken.
 – Een pijnlijke, soms opgezwollen, buik.
 – Beschadiging van de anus door het harde persen.
 – Buikpijn: o.a. te herkennen door onrust of niet actief zijn.
 – Er kan dunne ontlasting lekken langs een obstructie.
 – Urine verlies, tijdens het harde persen om te kunnen poepen.
 – Uitdroging: o.a. plakkerig tandvlees en een slecht uitziende vacht.
–  Niet of weinig eten.
–  Bloed in de ontlasting of rond de anus.
–  Algehele malaise.

Behandeling
Wanneer er een vreemd voorwerp, of haarbal voor verstopping zorgt zal die eerst middels een endoscopie of operatie verwijderd moeten worden. Als de verstopping door een tumor veroorzaakt wordt, zal uw dierenarts de behandelmogelijkheden met u bespreken.

Is er geen sprake van obstructie door boven genoemde problemen, dan zal de behandeling er op gericht zijn om de ontlasting die is blijven zitten zo zacht mogelijk te maken, waardoor die kan worden uitgepoept. Dit wordt gedaan door een glijmiddel met een katheter via de anus naar de verstopping te brengen en/of door middel van klysma’s en laxeermiddelen. Als dit niet helpt zal de dierenarts door manuele manipulatie ervoor zorgen dat de ontlasting kleiner en zachter wordt. Dit gebeurt onder narcose, waarbij na de manuele manipulatie de ontlasting er wordt uitgepeuterd in combinatie met het geven van een klysma.

Mocht ook dit niet helpen, dan zal de ontlasting operatief verwijderd moeten worden. Eventuele uitdroging wordt opgeheven met het geven van een infuus. Ook wanneer een kat niet uitgedroogd is het zinvol om vocht toe te dienen omdat klysma’s en laxerende middelen vocht aan het lichaam onttrekken. 

Wanneer een kat last heeft van obstipatie of constipatie, omdat er weinig peristaltiek in de darm aanwezig is, kunnen er medicijnen gegeven worden om die peristaltiek te stimuleren. Sommige medicijnen veroorzaken te veel krampen om regelmatig of langdurig te geven. Soms kan verandering van voeding helpen, wanneer een verstopping verholpen is.

Megacolon
Bij een megacolon is de dikke darm (het colon) veel wijder dan normaal en is de elasticiteit vrijwel verdwenen. Wanneer ontlasting zich ophoopt in de darmen, kan de darm opgerekt worden en weer zijn normale diameter krijgen wanneer de ontlasting verwijderd is. Dit is geen megacolon, de diameter van een megacolon wordt niet meer normaal; een megacolon verdwijnt niet. Zie voor meer informatie over dit onderwerp het artikel genaamd megacolon op deze website.

Hernia perinealis
Bij een hernia perinealis is er nauwelijks of geen elasticiteit van de spieren rondom de endeldarm of de spieren zijn afgescheurd. Deze aandoening kan aan beide kanten van de anus voorkomen. Soms is er aan de zijkanten van de anus een uitstulping zichtbaar. Deze aandoening kan aangeboren zijn of ontstaan na  langdurige darmproblemen.
Tip: omdat deze aandoening vaker bij honden voorkomt dan bij katten en er niet altijd een uitstulping zichtbaar is, kan het zijn dat een dierenarts dit probleem niet herkent, of u vertelt dat uw kat daar geen last van kan hebben. Helaas heb ik inmiddels ervaring met twee katten met deze aandoening, het is dus zeker de moeite waard om deze aandoening uit te laten sluiten of behandelen door een dierenarts die ervaring heeft met deze aandoening bij katten. Zie voor meer informatie het artikel genaamd hernia perinealis op deze website.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven