Door verschillende oorzaken kan zich ontlasting ophopen in de darmen. Een pijnlijk en soms levensbedreigend probleem voor uw kat, waarbij hulp van een dierenarts noodzakelijk is.
Mogelijke oorzaken:
– Obstructie door het eten van een vreemd voorwerp of grote haarbal.
– Obstipatie of constipatie.
– Door stress of pijn de ontlasting te lang ophouden.
– Beschadiging van het ruggenmerg, in het onderste deel van de rug.
– Trauma,
– Er kan ook sprake zijn van een aangeboren afwijking.
– Een neurologisch probleem.
– Hernia perinealis
– Obstipatie door een traag werkende schildklier.
– Obstructie door een tumor of een bekkenvernauwing.
– Er kan ook onvoldoende prikkeling zijn van de gladde spieren van de dikke darm.
– Voeding om af te vallen (vezelrijke voeding) kan voor obstipatie zorgen.
– Megacolon.
– Overvolle of ontstoken anaalklieren.
– Prooidieren.
– Problemen in de bek waardoor voedsel niet goed gekauwd wordt.
– Slechte voeding.
Veel voorkomende symptomen:
– Niet kunnen poepen.
– Moeilijk kunnen poepen: lang persen en/of miauwen.
– Braken.
– Een pijnlijke, soms opgezwollen, buik.
– Beschadiging van de anus door het harde persen.
– Buikkrampen.
– Er kan dunne ontlasting lekken langs een obstructie.
– Urine verlies, tijdens het harde persen om te kunnen poepen.
– Uitdroging.
– Niet of weinig eten.
– Bloed in de ontlasting of rond de anus.
– Algehele malaise.
Constipatie en obstipatie
Als een kat moeite heeft met ontlasten, heeft hij last van constipatie en heeft hulp nodig van een dierenarts. Wanneer de ontlasting niet meer uitgepoept kan worden, is er sprake van obstipatie. Soms lekt er nog wat dunne ontlasting langs de verstopping. Er wordt steeds meer vocht aan de ontlasting onttrokken, waardoor de ontlasting keihard wordt. Obstipatie moet snel door een dierenarts verholpen worden, omdat er anders een levensgevaarlijke darmperforatie kan ontstaan.
Behandeling
Wanneer er een vreemd voorwerp, of haarbal voor verstopping zorgt zal die eerst middels een endoscopie of operatie verwijderd moeten worden. Als de verstopping door een tumor veroorzaakt wordt, zal uw dierenarts de behandelmogelijkheden met u bespreken.
Is er geen sprake van obstructie door boven genoemde problemen, dan zal de behandeling er op gericht zijn om de ontlasting die is blijven zitten zo zacht mogelijk te maken, waardoor die kan worden uitgepoept. Dit wordt gedaan door een glijmiddel met een katheter via de anus naar de verstopping te brengen en/of door middel van klysma’s en laxeermiddelen. Als dit niet helpt zal de dierenarts door manuele manipulatie ervoor zorgen dat de ontlasting kleiner en zachter wordt. Dit gebeurt onder narcose, waarbij na de manuele manipulatie de ontlasting er wordt uitgepeuterd in combinatie met het geven van een klysma. Mocht ook dit niet helpen, dan zal de ontlasting operatief verwijderd moeten worden. Eventuele uitdroging wordt opgeheven met het geven van een infuus. Ook wanneer een kat niet uitgedroogd is kan het zinvol zijn om vocht toe te dienen omdat klysma’s en laxerende middelen vocht aan het lichaam onttrekken. Wanneer een kat last heeft van obstipatie of constipatie, omdat er weinig peristaltiek in de darm aanwezig is, kunnen er medicijnen gegeven worden om die peristaltiek te stimuleren. Sommige medicijnen veroorzaken te veel krampen om regelmatig of langdurig te geven. Soms kan verandering van voeding helpen, wanneer een verstopping verholpen is.
Megacolon
Bij een megacolon is de dikke darm (het colon) veel wijder dan normaal en is de elasticiteit vrijwel verdwenen. Wanneer ontlasting zich ophoopt in de darmen, kan de darm opgerekt worden en weer zijn normale diameter krijgen wanneer de ontlasting verwijderd is. Dit is geen megacolon ,de diameter van een megacolon wordt niet meer normaal ;een megacolon verdwijnt niet. Wanneer een kat vaak last heeft van verstopping kan er bekeken worden of het stuk van de dikke darm waarin zich het megacolon bevindt kan worden verwijderd. Dit is niet altijd mogelijk, wanneer het te verwijderen stuk darm te groot is, zal er incontinentie optreden na de operatie.
Hernia perinealis
Komt minder vaak voor bij katten dan bij honden en wordt vaak niet herkend door een dierenarts. Het is een uitstulping of breuk van spieren rondom de endeldarm, waardoor er een breuk ontstaat die aan een of beide kanten van de anus kan voorkomen. Als er aan de zijkanten van de anus geen uitstulping zichtbaar is, betekent dit niet dat uw kat geen hernia perinealis heeft.
* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.
* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.
