Toxoplasmose

Toxoplasma is een darmparasiet die bij verschillende warmbloedige zoogdieren voorkomt. Een kat is de zogenaamde eindgastheer van deze darmparasiet en wordt besmet door het eten van rauw vlees zoals bijvoorbeeld prooidieren. De parasiet nestelt zich vooral in de spieren, hart en hersenen, maar kan in bijna alle organen voor ontstekingen zorgen. Toxoplasmose is overdraagbaar naar andere katten via de kattenbak. De eitjes in de kattenbak zijn na 2 – 3 dagen voldoende rijp om voor een infectie te zorgen. Daarna blijven de eitjes wel heel lang infectieus, omdat ze goed bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. Een kat kan gedurende 1 – 2 weken als hoofdgastheer fungeren en de eitjes uitscheiden. Het gaat hierbij meestal om katten jonger dan 1 jaar, die daarna voldoende immuun geworden zijn.  

Symptomen
Mogelijke symptomen zijn: braken, diarree, koorts, geelzucht, longontsteking, buikpijn en ontstekingen van de iris en/of netvlies. Vooral de combinatie van longontsteking en ontstekingen in het oog is verdacht van toxoplasmose. Een enkele keer zie je neurologische verschijnselen zoals epilepsie. Toxoplasmose kan met medicatie behandeld worden. 

Risico’s voor mensen
Via het eten van rauw vlees of ongewassen groenten kunnen mensen besmet raken met toxoplasmose. Ook kunnen mensen besmet raken ,wanneer ze in aanraking komen met de ontlasting van een besmette kat. Vooral voor zwangere vrouwen is toxoplasmose gevaarlijk; er kan een abortus optreden of een kind geboren worden met ernstige neurologische afwijkingen. Het is verstandig om de kattenbak met huishoudhandschoenen te verschonen als u zwanger bent, of dit door iemand anders te laten doen. Ook tuinieren kunt u beter aan iemand anders overlaten of in ieder geval met huishoudhandschoenen doen, dit i.v.m. mogelijke uitwerpselen van een besmette kat in de tuinaarde. Er zijn geen gegronde redenen om als zwangere vrouw het contact met katten te vermijden, mits de hygiëne betracht wordt, zoals hierboven beschreven. Voor mensen met een verminderde weerstand door bijv. aids, leukemie of bepaalde medicijnen die de weerstand verlagen, gelden bovenstaande adviezen ook.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan via de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven