Oudere kat

Ouderdom komt vaak met gebreken, ook bij katten, maar uw kat hoeft niet te leren leven met alle ouderdomsgebreken. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts als u vermoedt dat uw kat pijn heeft of zijn gedrag verandert, maar dit geldt zeker voor een oudere kat. Wanneer uw kat de leeftijd van 8 jaar bereikt heeft wordt hij senior genoemd, bij veel dierenartsen kunt u terecht voor een zogenaamd seniorenconsult. Samen met de dierenarts kunt u met medicatie, aangepaste voeding of voedingssupplementen en verzorgingstips, de pijn en het ongemak van ouderdomsklachten vaak verminderen.

Waar kan uw senior last van kan krijgen en hoe u kunt helpen
Organen zoals, de nieren, de schildklier, hart en longen kunnen minder goed gaan functioneren, meestal is een bloedonderzoek nodig om dit vast te stellen. Een specifiek dieet en/of medicatie kan helpen om de klachten te verminderen.

De zintuigen gaan achteruit, staar komt bijvoorbeeld ook bij katten voor. Ook het gehoor, de smaak en reuk kunnen achteruit gaan. Benader een oude kat voorzichtig, hij kan schrikken als hij u niet goed hoort of ziet.

Een bejaarde kat heeft het eerder koud, omdat zijn vacht vaak dunner wordt en de bloedcirculatie minder wordt. Oudere katten bewegen vaak ook minder en worden stram en stijf. Zorg daarom dat het niet te koud is in huis, ook wanneer u niet thuis bent.

Gewichtsproblemen: sommige katten vermageren, anderen worden juist dikker. Zowel voor overgewicht als ondergewicht is het verstandig om voedingsadvies aan de dierenarts te vragen. 

Een oudere kat wordt wat slomer dan een jonge kat en gaat meer slapen, hetgeen niet betekent dat hij niet meer wil spelen.

Het leer- en aanpassingsvermogen gaat achteruit, zelfs verhuizen met de familie is moeilijk.

De verhouding met zijn soortgenoten kan verstoord raken, omdat hij hen niet goed hoort of ziet of niet meer de hele dag wil/kan spelen en dit kan leiden tot conflicten.

Soms wordt een oude kat onzindelijk, ga dan altijd naar de dierenarts, het kan namelijk een medisch probleem zijn dat te verhelpen is.

Zichzelf wassen kan moeilijker zijn, met als gevolg dat de vacht er minder mooi uit gaat zien, u kunt uw kat dan helpen door hem vaker voorzichtig te borstelen.

Artrose en gewrichtsontsteking kunnen slijtageverschijnselen zijn, maar daardoor niet minder pijnlijk. Gewrichtsontsteking zorgt voor chronische pijnklachten. Medicatie kan de pijnklachten en de ontstekingen verminderen.

Gebitsproblemen komen vaker voor bij oudere katten dan bij jonge katten. Ideaal zou zijn de tanden van uw kat te poetsen, maar zelfs deskundigen geven toe dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Schoonmaken van het gebit door een dierenarts kan gebits- en tandvleesproblemen zoveel mogelijk helpen voorkomen.

Oudere katten kunnen ook last krijgen van dementie. Kenmerken van dementie zijn o.a. hard miauwen, doelloos rondwandelen, onzindelijkheid, uw kat gaat ergens doelbewust op af en weet niet meer wat hij ging doen. Er bestaan ondersteuningsmiddelen (medicatie en supplementen).die de verschijnselen van dementie kunnen verminderen, informeer hiervoor bij uw dierenarts.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven