Schimmelinfectie

Schimmelinfecties bij katten uiten zich vooral in huidklachten. Huidschimmel is een besmettelijke aandoening voor mensen en andere dieren, die wordt overgebracht door de sporen van schimmels. Het is dan ook noodzakelijk de infectie grondig te bestrijden. Schimmelsporen kunnen zeer lang besmettelijk blijven en ze kunnen overal in huis aanwezig zijn (kleedjes, speeltjes, vloerkleed enz). Jonge dieren en dieren met een verminderde afweer, bijvoorbeeld door ziekte, lopen een grotere kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Dieren kunnen ook drager zijn en geen symptomen vertonen. zij kunnen dan wel andere dieren en mensen infecteren.

Besmetting
Katten kunnen besmet raken door direct contact met een besmet dier, of door in contact te komen met schimmelsporen in een besmette omgeving. Bij katten komt de schimmel ringworm het meest voor. Dit is dus een schimmel en heeft niets met wormen te maken. Er is dan een ronde, rode en soms jeukende huidontsteking zichtbaar. Deze schimmel is besmettelijk voor andere dieren en mensen. Bij mensen zie je plekken vaak op de onderarmen, oksels en op behaarde gebieden. Het is noodzakelijk dat u naar uw huisarts gaat als u vermoedt dat u last heeft van deze schimmelinfectie.

Symptomen
Bij een huidschimmel zijn vaak ronde plekken zichtbaar, die zich verder uitbreiden. Er kunnen korstjes aanwezig zijn, de huid kan rood zien en er kunnen kale plekken ontstaan. De plekken kunnen jeuken, maar dit is niet altijd zo. Schimmels zijn vaak het eerst zichtbaar op de kop en poten, maar kunnen zich daarna uitbreiden over het hele lichaam. 

Diagnose
De beste manier om vast te stellen of er sprake is van een schimmel of een andere huidaandoening is het nemen van huidafkrabsels. Sommige schimmels lichten op onder fluorescerend licht van de zogenaamde Woodse lamp. Schimmels zijn echter niet de enige dingen die oplichten, ook stofjes en huidschilfers lichten op, daarom geeft deze methode geen zekerheid. Wanneer een haarschacht onder een microscoop bekeken wordt, zouden er schimmelsporen zichtbaar kunnen zijn, ook deze methode is niet betrouwbaar. 

Behandeling
Kleine schimmelplekken kunnen lokaal behandeld worden met anti – schimmelzalf. Wanneer de huid over een groter gebied is aangetast is lokaal behandelen geen optie en zijn tabletten of een vloeibaar antischimmel medicijn noodzakelijk. Het geven van medicatie alleen is niet voldoende, uw kat moet ook gewassen worden met speciale shampoo. Andere dieren en de omgeving van uw kat moet u ook behandelen en de omgeving van de kat moet heel goed gereinigd worden, om verdere verspreiding en besmetting te voorkomen. Vroeger moesten katten vaak kaalgeschoren worden om goed  behandeld te kunnen worden, gelukkig is dit door de ontwikkeling van nieuwe medicatie zelden nog noodzakelijk. Bij alle behandelingen wordt geadviseerd om door te gaan met behandelen, totdat een controle antischimmelkweek negatief is.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt  niet de dierenarts. 

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven