Schildklierproblemen

De belangrijkste taak van de schildklier is het regelen van de stofwisseling. De schildklier bestaat uit twee lobben en produceert het hormoon T4, dat de snelheid van de stofwisseling en daardoor de snelheid van het verbruik van voedingsstoffen en energie regelt. Wanneer een kat een schildklierprobleem heeft wordt er vaak teveel schildklierhormoon geproduceerd, dit veroorzaakt een te snelle stofwisseling. De diagnose is eenvoudig te stellen d.m.v. een bloedonderzoek waarin de hoeveelheid T4 wordt bepaald, het is verstandig om ook de nierwaarde en leverwaarde te controleren. Soms is er ook een vergrote schildklier te voelen.

 Symptomen:
– vermagering ondanks veel eten;
– katten gaan op een koude ondergrond liggen;
– hyperactief;
– veel drinken en plassen;
– braken en diarree;
– gedragsverandering;
– klachten van andere organen;
– verhoogde bloeddruk en hartslag.

Behandeling
Tegenwoordig is deze aandoening te behandelen en vaak zelfs te genezen. U kunt uw kat behandelen met medicatie, maar niet genezen, dit betekent wel dat er levenslang medicatie gegeven moet worden. De dosering van de medicatie moet regelmatig gecontroleerd worden en mogelijk aangepast. Als de schildklierwaarde genormaliseerd zijn en de kat zich weer goed voelt is het verstandig om een eerste bloedcontrole te doen na 3 maanden en vervolgens elke 6 maanden als de waarden goed zijn.
Chirurgie is een behandeloptie die voor genezing kan zorgen, als beide lobben verwijderd moeten worden wordt er geen schildklierhormoon meer geproduceerd en moet dit dagelijks worden aangevuld met medicatie.
Behandeling met een injectie radioactief jodium zorgt veelal voor genezing, het is veilig en er is geen narcose nodig. I.v.m. straling is een opname van 5 dagen in een geïsoleerde ruimte noodzakelijk. 
Voeding: tegenwoordig is er ook speciale voeding verkrijgbaar die dit schildklierprobleem behandelt maar niet geneest. Uw kat mag dan uitsluitend die voeding eten en moet dus een binnenkat zijn en de voeding lusten. 
Inmiddels is aangetoond dat de behandeling met jodium de meest effectieve therapie is. Uw dierenarts kan u informeren waar deze behandeling uitgevoerd kan worden.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven