Pijnbestrijding

Raadpleeg altijd uw dierenarts voor pijnstillende medicatie. Medicatie die door mensen gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld Paracetamol of Ibuprofen, is dodelijk voor katten. De medicatie die een dierenarts kan voorschrijven wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe, veilige middelen. Helaas wordt de regelgeving omtrent het gebruik van goed werkende, veilige medicatie ook regelmatig aangepast, waardoor een dierenarts bepaalde medicatie niet of nauwelijks meer mag gebruiken.

Middelen om pijn te bestrijden
NSAID’s (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs).
Middelen uit deze groep worden vaak als eerste keus voorgeschreven door een dierenarts. Deze middelen remmen ontstekingen, zijn koortswerend en pijnstillend. Soms veroorzaken deze medicijnen maagklachten, de kans op maagklachten wordt groter naarmate de medicatie langer gebruikt wordt. Bij langdurig gebruik kunnen beschadigingen van de lever of nieren optreden, er zijn echter ook katten die deze medicatie jarenlang zonder problemen kunnen gebruiken. Voorbeelden van medicatie uit deze groep zijn: Metacam, Novacam,Tolfedine en Onsior.

De opiaten ofwel de morfineachtige pijnstillers
Steeds vaker blijken stoffen die in deze middelen zitten, het goed te doen bij katten. Soms kunnen katten er enigszins stoned van worden of last krijgen van verstopping. Helaas moet de dosering voor sommige aandoeningen, bij langduriger gebruik, regelmatig verhoogd worden om het gewenste resultaat te behouden. Het voorschrijven en het gebruik van deze middelen is aan strenge regels gebonden: de opium wet. Voorbeelden van deze medicatie zijn: buprecare, buprenodale en tramadol. Tramadol behoort tot de groep opioïden en valt daarom niet onder de opium wet.

De corticosteroïden
Wanneer deze middelen gebruikt worden kunnen er vervelende bijwerkingen optreden zoals ; suikerziekte, overgewicht, afname van spierkracht en de ziekte van Cushing, maar soms heeft u geen keus. Deze middelen worden bijvoorbeeld voorgeschreven bij jeukklachten, allergische klachten en luchtwegproblemen.
Bij astma of bronchitis is het gebruik van een inhalator een betere optie. Tijdens het inhaleren komt de medicatie namelijk alleen in de luchtwegen terecht, hierdoor zijn de bijwerkingen aanzienlijk minder. Het lijkt onmogelijk om een inhalator te gebruiken bij katten, maar de meeste katten kunnen er goed mee omgaan na een goede introductie. Voorbeelden van deze medicatie zijn: moderin, dexoral en prednoral.

Medicatie voorschrijven is altijd maatwerk, maar sommige (onderliggende) medische problemen kunnen het vinden van medicatie die gebruikt kan worden moeilijk maken. Enkele voorbeelden van medische problemen die de juiste keuze van medicatie ingewikkeld kunnen maken zijn: nierproblemen, een alvleesklierontsteking, diabetes, epilepsie en hartproblemen.


Overige mogelijkheden om pijn te bestrijden
Fysiotherapie, acupunctuur, homeopathie, reiki, chiropractie, enz., worden steeds vaker gebruikt als aanvullende therapie. Wanneer u overweegt om deze therapieën in te zetten voor uw kat, is het raadzaam om de behandelaar te vragen naar ervaring met de behandeling van katten.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven