Overgewicht

Ernstig overgewicht kan voor uw kat, als er niets aan wordt gedaan, medische gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld artrose en diabetes. Het streefgewicht van een kat hangt af van ras, levensfase en grootte. Meten is weten, daarom is het belangrijk om uw kat regelmatig te wegen, dat kan o.a. door samen met de kat op een personenweegschaal te gaan staan of een babyweegschaal te gebruiken. 

Afvallen
Dit kan o.a. worden bereikt door de hoeveelheid voeding te verminderen en het energieverbruik d.m.v. meer beweging te stimuleren. Gewichtsverlies moet altijd geleidelijk plaatsvinden en is niet gemakkelijk. Laat uw kat nooit vasten of heel weinig eten, dit leidt bij katten namelijk snel tot leververvetting. Leververvetting is een levensbedreigende aandoening waarbij vet in de lever wordt opgestapeld, waardoor de levercellen niet meer goed kunnen functioneren. Als uw kat geleidelijk afvalt is het ook makkelijker om hem op het ideale gewicht te houden, zodra het streefgewicht bereikt is.

Minder voeding geven is niet altijd de juiste, werkende oplossing, zeker wanneer een kat een verleden heeft waar hij te weinig voedsel tot zijn beschikking had. Er bestaan soorten voeding die gemaakt zijn om uw kat af te laten vallen en er toch voor zorgen dat er voldoende noodzakelijke voedingsstoffen gegeten worden.  Wanneer u andere voeding gaat geven is het altijd belangrijk om de voeding te mengen met de oude voeding en langzaam over te schakelen naar de nieuwe voeding, dit vergroot de kans dat uw kat het gaat eten en verkleint de kans op spijsverteringsproblemen.

Tussendoortjes: veel soorten kattensnacks en voedingsmiddelen die door mensen gegeten worden bevatten vaak veel calorieën. Er bestaan wel kattensnoepjes die weinig calorieën bevatten.

Het is verstandig om met uw dierenarts een plan te maken om uw kat op een veilige, verantwoorde manier te laten afvallen.

Eigenschappen van een vermageringsdieet
Laag energiegehalte: een caloriearme dieetvoeding maakt het mogelijk de energieopname door uw kat te beperken, zodat hij gewicht verliest. 

Hoog eiwitgehalte: eiwitten leveren voor het lichaam minder energie dan vetten en koolhydraten. Daarom is belangrijk dat dieetvoeding een hoog eiwitgehalte bevat. Het hoge eiwitgehalte zorgt er bovendien voor dat bij gewichtsverlies voornamelijk vet van het lichaam verdwijnt en de spiermassa behouden blijft. Tenslotte bevorderen eiwitten het gevoel van verzadiging, zodat uw kat geen hongergevoel heeft.

Verhoogd vezelgehalte: een vermageringsdieet bevat vaak meer vezels, die een verzadigd gevoel geven, terwijl de maaltijd toch aanzienlijk minder calorieën bevat dan normale voeding. Voeding met veel vezels kan voor constipatie of obstipatie zorgen, houd dit goed in de gaten. Wanneer dit het geval is, is de gekozen voeding niet de juiste voeding voor uw kat. 

Op de verpakking van de voeding kunt u lezen hoeveel eiwitten, vet, koolhydraten en andere voedingsstoffen er in de voeding zitten. Wat er het meeste in de voeding zit, staat bovenaan op het lijstje van ingrediënten en u kunt het zien aan de percentages die achter de ingrediënten staan. Natvoer bevat veel water, maar kan ook veel calorieën bevatten, dus is niet per definitie beter om te geven om af te vallen.

Lichaamsbeweging
Door regelmatig te bewegen, zoals lopen, rennen en spelen, wordt door het lichaam meer energie verbruikt. De lichaamsbeweging moet wel langzaam worden opgebouwd, als uw kat dit niet gewend is. Speel elke dag met uw kat, onbeweeglijk speelgoed is niet zo interessant voor een kat, het wordt pas leuk als het personeel het speelgoed laat bewegen. Ook voerpuzzels kunnen helpen uw kat meer te laten werken voor zijn brokken.

Gedrag
Bedelgedrag wordt bevorderd als uw kat telkens iets lekkers krijgt als hij erom vraagt. Daarom is het belangrijk dat hij geen tussendoortjes krijgt. Stress of een ander gedragsprobleem kan er ook voor zorgen dat uw kat meer gaat eten. Voordat u aan een gedragsprobleem denkt is het noodzakelijk dat u een medisch probleem uitsluit.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven