Oudere kat

Een kat heeft een specifieke stofwisseling, waardoor pijnstillers gebruikt door mensen zoals bijv. Paracetamol en Ibuprofen zeer giftig/dodelijk zijn voor katten. Raadpleeg dus altijd uw dierenarts voor pijnstillende medicatie. De medicatie die een dierenarts kan voorschrijven wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe, veilige middelen. Helaas wordt de regelgeving omtrent het gebruik van goed werkende, veilige medicatie ook regelmatig aangepast, waardoor een dierenarts bepaalde medicatie niet of nauwelijks meer mag gebruiken.

Middelen om pijn te bestrijden
NSAID’s (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs). Middelen uit deze groep worden vaak als eerste keus voorgeschreven door een dierenarts.
Deze middelen remmen ontstekingen, zijn koortswerend en pijnstillend. Soms veroorzaken deze medicijnen maagklachten, de kans op maagklachten wordt groter naarmate de medicatie langer gebruikt wordt. Bij langdurig gebruik kunnen beschadigingen van de lever of nieren optreden, er zijn echter ook katten die deze medicatie jarenlang zonder problemen kunnen gebruiken. Voorbeelden van medicatie uit deze groep zijn: Metacam, Novacam,Tolfedine en Onsior. Katten die last hebben van een acute of chronische alvleesklierontsteking mogen geen medicijnen uit deze groep gebruiken.

De opiaten ofwel de morfineachtige pijnstillers
Steeds vaker blijken stoffen die in deze middelen zitten, het goed te doen bij katten. Soms kunnen katten er enigszins stoned van worden of last krijgen van verstopping. Helaas is de werkingsduur kort en moet de dosering steeds verhoogd worden bij langduriger gebruik om het gewenste resultaat te bereiken. Het voorschrijven en het gebruik van deze middelen is aan strenge regels gebonden: de opium wet. Voorbeelden van deze medicatie zijn: buprecare, buprenodale en tramadol. Tramadol behoort tot de groep opioïden en valt daarom niet onder de opium wet.

De corticosteroïden
Wanneer deze middelen gebruikt worden kunnen er vervelende bijwerkingen optreden zoals; suikerziekte, overgewicht, afname van spierkracht en de ziekte van Cushing, maar soms heeft u geen keus. Deze middelen worden bijvoorbeeld voorgeschreven bij jeukklachten, allergische klachten en luchtwegproblemen. Bij astma of bronchitis is het ook mogelijk een inhalator te gebruiken. Het lijkt onmogelijk om een inhalator te gebruiken bij katten, maar de meeste katten kunnen er goed mee omgaan na een goede introductie. Voorbeelden van deze medicatie zijn : moderin, dexoral en prednoral.

Overige mogelijkheden: fysiotherapie, acupunctuur, homeopathie, reiki, chiropractie,  enz., worden steeds vaker gebruikt als aanvullende therapie. Wanneer u overweegt om deze therapieën in te zetten voor uw kat, is het raadzaam om de behandelaar te vragen naar ervaring met de behandeling van katten.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top