Oorproblemen

Oorproblemen komen regelmatig voor bij katten en kunnen veel pijn en/of jeuk veroorzaken. Ga daarom zo snel mogelijk naar een dierenarts, wanneer u vermoedt dat uw kat last van zijn oren heeft.

Symptomen voor oorklachten:
– een vieze geur;
– bruin of zwart oorsmeer;
– bloed of pus in de gehoorgang;
– krabben of wrijven aan de oren en de kop;
– slecht eten, omdat kauwen pijn doet;
– roodheid of zwelling van de gehoorgang;
– pijn bij aanraking van de oren;
– schudden van de kop;
– scheef houden van de kop;
– evenwichtsstoornissen;
– oren die plat op de kop liggen;
– oren die naar links of rechts wijzen;
– een zieke kat die eventueel ook koorts heeft.

De dierenarts kan met een otoscoop (een kijkertje) de gehoorgang en het trommelvlies bekijken. Als een middenoorontsteking niet via een otoscoop te zien is, kan er een foto van de kop/oren gemaakt worden. Wanneer er niets te zien is op de foto, geeft dit geen zekerheid dat er geen middenoorontsteking aanwezig is. Wanneer een oorprobleem niet via een otoscoop of foto te zien is, kan er besloten worden om een scan te maken.

Regelmatig voorkomende oorproblemen:
Oorontsteking (otitis).
Bij een uitwendige oorontsteking is vaak de huid in de gehoorgang ontstoken. Uw kat heeft dan veel pijn aan zijn oren, kan er ziek van zijn en koorts hebben. De ontsteking kan veroorzaakt worden door bacteriën, een allergie, gisten en schimmels. De gehoorgang kan er rood en schilferig uitzien, geel of bruin oorsmeer, bloed of pus bevatten. De meeste ziektekiemen zijn gevoelig voor een oorzalf, oorgel of oordruppels. Wanneer er een gaatje in het trommelvlies zit, mag er geen medicatie (gel, zalf of druppels) in de uitwendige gehoorgang gebruikt worden. Gebruik deze middelen dus pas als de dierenarts zeker weet dat er geen gaatje in het trommelvlies zit. Soms is het nodig om een swab uit het oor te nemen, om te bepalen welke medicatie ingezet moet worden.
Een middenoorontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie en moet met het juiste antibioticum behandeld worden. Wanneer er in het oor gekeken wordt kan er een trommelvlies gezien worden dat bol staat en er kan door het trommelvlies heen een witte massa (pus) gezien worden. Tevens kan besloten worden om een sneetje in het trommelvlies te maken, waardoor het vocht weg kan en de druk van het oor verdwijnt, uiteraard gebeurt dit onder narcose.

Lange haren
Sommige katten hebben lange haren diep in hun oren die voor jeuk zorgen. Die haren laten verwijderen door een dierenarts heeft geen zin, omdat ze snel weer aangroeien.

Oormijt
Dit is een klein beestje dat zich in de warme, donkere gehoorgang kan nestelen. Wanneer uw kat last heeft van oormijt zal hij veel aan zijn oren krabben en kunt u vies bruin/zwart oorsmeer zien in de gehoorgang. Katten worden vaak behandeld met een Stronghold pipetje dat in de nek gedruppeld wordt, daarnaast moeten de oren op een goede manier gereinigd worden.

Ontsteking door vreemde voorwerpen
Bijvoorbeeld door naalden van bomen/struiken, of grasaren die terecht kunnen komen in de gehoorgang van de kat. Daardoor ontstaat irritatie, de kat gaat krabben en al snel heb je een pijnlijk en besmet oor. 

Beschadiging door de kat zelf
Door het dier zelf toegebracht ten gevolge van het krabben, dit verergert meestal een al aanwezig oorprobleem. Er kan bijvoorbeeld een bloedoor ontstaan, met een bloedoor wordt een bloeduitstorting bedoeld tussen de lagen waaruit de oorschelp is opgebouwd. Tussen  de huid en kraakbeen lopen bloedvaatjes, door het krabben aan het oor of het krachtig schudden van de kop, kan een bloedvaatje knappen met als gevolg het ontstaan van een bloedoor. Vaak hangt een bloedoor naar beneden, omdat de bloeduitstorting een grote, zware massa kan zijn.

Erfelijke aandoeningen, tumoren of poliepen
Verschillende zeldzame erfelijke ziekten kunnen leiden tot oorproblemen. Tumoren en poliepen kunnen zichtbaar en onzichtbaar (diep in de gehoorgang) aanwezig zijn.

Tot slot, belangrijk om te weten
Twijfel niet om bij oorproblemen snel naar uw dierenarts te gaan. Ga niet met een wattenstaafje het oor reinigen. Gebruik geen medicatie die u in de oren moet aanbrengen, voordat uw dierenarts in de oren gekeken heeft en zeker weet dat er geen gaatje in het trommelvlies zit. Let ook op de houdbaarheidsdatum van de medicatie. Er zijn oorproblemen, bijvoorbeeld veroorzaakt door oormijt of gisten, die besmettelijk zijn voor andere katten. Gebruik nooit de oorzalf die u gekregen heeft voor uw kat met oorproblemen ook voor uw andere kat. U kunt met hetzelfde flesje de boosdoener van het probleem aanbrengen in de oren van uw andere kat. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven