Onzindelijkheid

Onzindelijkheid, plassen of poepen buiten de kattenbak, wordt vaak veroorzaakt door een medisch probleem, naar de dierenarts gaan is daarom het eerste wat u zou moeten doen. Pas als een medische probleem is uitgesloten of goed behandeld, kunt u denken aan stress veroorzaakt door iets of iemand in de omgeving van uw kat. Een kat is nooit onzindelijk om zijn eigenaar te pesten. 

Mogelijke medische oorzaken, diagnose en behandeling
Wanneer plassen of ontlasten pijnlijk is, kan uw kat de kattenbak vermijden, omdat de bak herinnert aan pijn.

Een blaasontsteking: de diagnose wordt gesteld door een urineonderzoek. Een blaasontsteking is vaak steriel (bevat geen bacteriën), waardoor antibiotica niet helpen, een blaasontspanner en pijnstiller kunnen dan wel helpen.

Blaasgruis of blaassteentjes: als er blaasgruis of blaassteentjes gevonden worden, wordt er vaak blaasgruisvoer geadviseerd, maar dat hoeft zeker niet altijd levenslang gegeven worden. Blaassteentjes moeten vaak operatief verwijderd worden.

Nierfalen: de diagnose wordt gesteld door een bloedonderzoek, urineonderzoek en vaak het maken van een echo. 

Pijnlijke spieren of gewrichten; bijvoorbeeld artrose of rugproblemen, waardoor het instappen of de zithouding in de kattenbak pijnlijk is.

Diabetes: onbehandelde katten hebben vaak hele grote plassen en halen niet altijd op tijd de kattenbak. De diagnose wordt gesteld door een bloedonderzoek, de zogenoemde fructosaminetest. De behandeling bestaat uit het aanpassen van de voeding en vaak het controleren van de bloedsuikerspiegel en het spuiten van insuline.

Te harde ontlasting; waardoor een kat hard moet persen, hetgeen pijnlijk is. Ook de blaas kan geleegd worden door het harde persen. De dierenarts kan door te voelen aan de buik, constateren of er harde ontlasting aanwezig is en dit checken met een röntgenfoto. Afhankelijk kan van de oorzaak kan het nodig zijn andere voeding te geven, medicatie of een voedingssupplement te geven, tijdelijk te laxeren of medisch in te grijpen.

Diarree: het kan zijn dat uw kat de kattenbak niet haalt of poepen pijnlijk is. De dierenarts zal u vragen ontlasting te verzamelen voor onderzoek naar bijvoorbeeld bacteriën, parasieten of bloed. Afhankelijk van de gevonden oorzaak, zal uw kat behandeld worden met medicatie en/of een voedingssupplement, wordt er andere voeding geadviseerd of is medisch ingrijpen noodzakelijk. 


Urine opvangen
Bij de dierenarts zijn speciale kattenkorrels te koop die urine niet absorberen, zodat u na het plassen de urine met een pipetje kunt opzuigen. Veel katten vinden het niet prettig om op die korrels te plassen en zullen dat dus ook niet doen. Er is een nieuw product op de markt, dat lijkt op zand, hierop schijnen veel katten wel te plassen.

Ook als u meerdere katten hebt is dit een probleem, u moet dan de katten scheiden hetgeen stress oplevert waardoor ze o.a. hun plas kunnen gaan ophouden.

Wat vaak ook werkt is de eventuele kap van de kattenbak afhalen, uw kat volgen naar de bak, wachten tot hij in de plashouding gaat zitten en een soeplepel of klein bakje onder de straal houden.

Wanneer u thuis urine opvangt is de kans om iets te vinden in die urine het grootst als de urine binnen vier uur door de dierenarts onderzocht kan worden.

Lukt het niet om thuis urine op te vangen, dan kan de dierenarts een blaaspunctie uitvoeren. Dit klinkt misschien pijnlijk, maar dat is het absoluut niet en gaat snel en zonder narcose, de urine is dan ook “vers”. Nadelen van een blaaspunctie kunnen zijn een stressvol bezoek aan de dierenarts, of een lege blaas waardoor een punctie niet mogelijk is. Niet elke dierenarts beheerst de techniek van een blaaspunctie zonder onnodige echogeleiding uit te voeren, dus is het verstandig vooraf hiernaar te informeren.

Geen medisch probleem gevonden; dan kunt u denken aan stress door:
– Verhuizing.
– Een nieuwe huisgenoot.
– Afwezigheid van de eigenaar.
– Verandering in de woonomgeving.
– Sommige katten delen hun bak niet graag met een andere kat.
– Sommige katten plassen en poepen niet graag op dezelfde bak.
– Uw wordt kat belaagd door een andere kat, als hij op de bak zit.
– De bak is niet schoon genoeg.
– De bak is niet groot genoeg: uw kat moet zich makkelijk kunnen omdraaien.
– Sommige katten willen liever geen kap op de bak.
– Uw kat vindt de kattenbak met de opening aan de bovenkant niet fijn.
– Uw kat vindt het klepje voor de ingang van de bak vervelend.
– U heeft een ander schoonmaakmiddel gebruikt.
– U heeft ander kattengrit.
– Veel katten houden niet van kattengrit met een geurtje.
– Veel katten vinden silicaatkorrels als kattengrit pijnlijk aan hun pootjes.
– De bak staat niet op een rustige plaats.
– Er is iets in de omgeving van de bak veranderd.
– De omgeving is niet goed zichtbaar vanuit de bak.

 
Schoonmaakmiddelen
Goede schoonmaakmiddelen om urine- en ontlastingsvlekken en de geur daarvan te verwijderen zijn o.a groene zeep, soda, Biotex groen (poeder), Ecodor, Urine Off  Stalfris en Baking Soda. Probeer deze schoonmaakmiddelen eerst op een klein onzichtbaar stukje stof. Gebruik geen chloorhoudende schoonmaakmiddelen of ammoniak, deze geuren vinden katten lekker ruiken en kunnen uitnodigen om te gaan plassen of poepen op die plek. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven