Onzindelijkheid

Een onzindelijke kat probeert u duidelijk te maken dat er iets mis is met hem of zijn omgeving en hij dat niet kan veranderen. Onzindelijkheid wordt vaak veroorzaakt door een lichamelijk probleem, naar de dierenarts gaan is daarom het eerste wat u zou moeten doen. Een kat is nooit onzindelijk om zijn eigenaar te pesten. 

Wanneer uw kat buiten de kattenbak plast zou uw dierenarts in ieder geval de urine van de kat moeten controleren en zal hij vaak een bloedonderzoek uitvoeren en eventueel een echo van de blaas maken. Als uw kat pijn heeft als hij moet plassen, kan hij buiten de kattenbak gaan plassen; de kattenbak herinnert immers aan pijn. Ook nierfalen en diabetes kunnen een reden zijn om buiten de bak te gaan plassen. Blaasproblemen zijn veel voorkomende oorzaken van onzindelijkheid. Een blaasontsteking is vaak steriel (bevat geen bacteriën), waardoor antibiotica niet helpen, een blaasontspanner kan dan wel helpen. Als er blaasgruis of blaassteentjes gevonden worden, wordt er vaak blaasgruisvoer geadviseerd, maar hoeft zeker niet altijd levenslang gegeven worden. Blaassteentjes moeten vaak operatief verwijderd worden.

Urine opvangen
Bij de dierenarts zijn speciale kattenkorrels te koop die urine niet absorberen, zodat u na het plassen de urine met een pipetje kunt opzuigen. Veel katten vinden het niet prettig om op die korrels te plassen en zullen dat dus ook niet doen. Er is een nieuw product op de markt, dat lijkt op zand, hierop schijnen veel katten wel te plassen. Ook als u meerdere katten hebt is dit een probleem, u moet dan de katten scheiden wat stress oplevert en waardoor ze o.a. hun plas kunnen gaan ophouden. Wat vaak ook werkt is de eventuele kap van de kattenbak afhalen, uw kat volgen naar de bak, wachten tot hij in de plashouding gaat zitten en een soeplepel of klein bakje onder de straal houden. Lukt het niet om thuis urine op te vangen, dan kan de dierenarts een blaaspunctie uitvoeren. Dit klinkt misschien pijnlijk, maar dat is het absoluut niet en gaat snel en zonder narcose, de urine is dan ook “vers”. Nadelen van een blaaspunctie kunnen zijn een stressvol bezoek aan de dierenarts, of een lege blaas waardoor een punctie niet mogelijk is. Niet elke dierenarts beheerst de techniek van een blaaspunctie zonder onnodige echogeleiding uit te voeren, dus is het verstandig vooraf hiernaar te informeren. Wanneer u thuis urine opvangt is de kans om iets te vinden in die urine het grootst als de urine binnen vier uur door de dierenarts onderzocht kan worden.

Katten die hun ontlasting buiten de kattenbak deponeren, zijn ook onzindelijk. Ook nu is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Ontlasten kan moeilijk gaan en/of pijnlijk zijn, waardoor uw kat die pijnlijke herinnering op de kattenbak vermijdt en op andere plaatsen zijn ontlasting deponeert. Ook diarree kan onzindelijkheid veroorzaken, omdat ontlasten pijnlijk is of uw kat de bak niet haalt. Vaak wordt u gevraagd ontlasting op te vangen en die mee te nemen naar de dierenarts, zodat die in het laboratorium onderzocht kan worden. 

Als er geen medisch probleem is denk dan aan stress of een ander hieronder beschreven probleem:
– Verhuizing.
– Een nieuwe huisgenoot.
– Vakantie van de eigenaar.
– Sommige katten delen hun bak niet graag met een andere kat.
– Sommige katten plassen en poepen niet graag op dezelfde bak.
– Wordt de kat belaagd door een andere kat als hij op de bak zit ?
– Is de bak schoon genoeg ?
– Is de bak groot genoeg ?
– Sommige katten willen liever geen kap op de bak.
– Vindt uw kat het klepje voor de ingang van de bak vervelend ?
– Heeft u een ander schoonmaakmiddel gebruikt ?
– Heeft u ander kattengrit ?
– Veel katten vinden silicaatkorrels als kattengrit pijnlijk aan hun pootjes.
– Staat de bak op een rustige plaats ?
– Is er iets in de omgeving van de bak veranderd ?
– Is de omgeving goed zichtbaar vanuit de bak ?

Goede schoonmaakmiddelen om urine- en ontlastingsvlekken en de geur daarvan te verwijderen zijn o.a groene zeep, soda, Biotex groen, Ecodor, Urine Off en Stalfris. Probeer deze schoonmaakmiddelen eerst op een klein onzichtbaar stukje stof. Gebruik geen chloorhoudende schoonmaakmiddelen of ammoniak, deze geuren vinden katten lekker ruiken en kunnen uitnodigen om te gaan plassen of poepen op die plek. 

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar top