Ondergewicht

Ondergewicht kan voor uw kat, als er niets aan wordt gedaan, ernstige gevolgen hebben. Het streefgewicht van een kat hangt af van ras, levensfase en grootte. Ondergewicht zorgt onder meer voor problemen met organen en de controle over de lichaamstemperatuur.

U vermoedt ondergewicht 
Meten is weten, daarom is het belangrijk om uw kat regelmatig te wegen, dat kan o.a. door samen met de kat op een personenweegschaal te gaan staan of een babyweegschaal te gebruiken.
Wanneer u vermoedt dat uw kat ondergewicht heeft of plotseling afvalt is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. De dierenarts kan proberen de oorzaak te vinden en samen met u een behandelplan maken.

Voorbeelden van mogelijke oorzaken en behandelingen 
Slecht gebit of ander probleem in de bek. Een kat stopt pas helemaal met eten als het echt niet meer gaat, maar kan daarvoor al lange tijd slecht eten. Vaak knappe katten erg op van een gebitsbehandeling.

Diabetes (suikerziekte): uw kat eet dan veel en valt toch af, de voedingsstoffen worden namelijk niet opgenomen. De bloedsuikerspiegel meten, speciale voeding en insuline spuiten zijn dan noodzakelijk. Met geduld, oefenen en enige aanpassing in het dagelijks leven van de eigenaar is de bloedsuikerspiegel meten en insuline spuiten bij bijna alle katten mogelijk en kunnen katten katwaardig oud worden.

Wormen of Giardia: wormen en sommige andere parasieten voeden zich met voedingsstoffen die een kat via zijn voer binnenkrijgt. Een kat krijgt dan zelf niet voldoende voedingsstoffen meer binnen. Wormen zijn niet altijd met het blote oog zichtbaar in de ontlasting, een ontlastingsonderzoek geeft duidelijkheid. Bij de dierenarts zijn de juiste producten te koop om wormen en andere parasieten te bestrijden.

Een kat die nierproblemen heeft valt vaak af, ondanks dat hij wel eetlust heeft. Een nierprobleem veroorzaakt vaak misselijkheid, de eetlust kan afnemen en een kat kan ook gaan braken. Speciale voeding en medicatie kan nog langere tijd voor een katwaardig bestaan zorgen.

Maag-en darmproblemen bijvoorbeeld veroorzaakt door een virus, ontsteking, eten van bedorven voedsel of voedselovergevoeligheid, kunnen pijn, braken en diarree veroorzaken waardoor uw kat afvalt of mager blijft. Een medische behandeling en soms ook speciale voeding zorgen vaak voor de oplossing.

Voeding
Het is belangrijk dat er op de verpakking van het kattenvoer staat: “complete voeding”, alleen dan krijgt uw kat alle benodigde voedingsstoffen binnen. Soms is slechte voeding niet de oorzaak, maar heeft uw kat speciale voeding nodig i.v.m. een medisch probleem. 

Hormonale problemen
Een krolse kat wordt het beste geholpen door haar zo snel mogelijk te laten castreren, in de volksmond steriliseren genoemd. Een zwangere kat heeft tijdens de dracht en zoogperiode kittenbrokken nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Stress
Vaak is het lastig om te ontdekken of en waarom uw kat gestrest is. Stress wordt veroorzaakt door pijn of een onprettige situatie die uw kat zelf niet kan veranderen. Kortdurende stress, bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de dierenarts is geen probleem, al kunt u natuurlijk wel proberen om de stress in deze situatie te verminderen. Langdurige stress kan o.a. darmklachten veroorzaken met als gevolg afvallen. Er zijn talloze redenen, naast medische problemen, die voor stress kunnen zorgen. Enkele voorbeelden: verveling, te weinig aandacht, te weinig ruimte, een jong kind dat de kat pijn doet of op een andere manier irriteert, een kat die geterroriseerd wordt door een andere viervoeter in huis of zichtbaar in een tuin of door een raam, onvoldoende fijne ligplaatsen op een rustige plekken of een vieze kattenbak.

Oudere kat
Voor senioren is het belangrijk dat de voeding uit hoogwaardige ingrediënten bestaat en licht verteerbaar is. Voedsel uit de hand geven of een beetje opwarmen zodat het sterker ruikt kan ook helpen, wanneer een senior slecht eet.

Meer bewegingsvrijheid
Wanneer u naar een grotere woning verhuist, of uw kat in een nieuwe situatie een tuin tot zijn beschikking heeft of vrij naar buiten gaat, kan dat gewichtsafname tot gevolg hebben. Dit is een logisch gevolg van de veranderde situatie en daarom meestal geen probleem. Wel is het aan te raden om uw kat niet overal vrij naar buiten te laten gaan, een afgeschermde tuin is een veiliger alternatief.

Geen oorzaak gevonden
Soms wordt er geen oorzaak gevonden waarom uw kat mager is, u kunt dan proberen of kittenvoeding zorgt voor enige gewichtstoename of specifieke voeding die bij dierenartsen te koop is. Voedingssupplementen kunnen een aanvulling zijn als er geen oorzaak gevonden wordt, maar ook bij medische problemen of een oudere kat.
Een magere kat hoeft ook niet altijd een probleem te zijn, het is wel raadzaam om hierover met uw dierenarts te overleggen en opnieuw te overleggen wanneer uw kat gaat afvallen.

* Dit artikel is bedoeld om informatie te geven, het vervangt niet de dierenarts.

* Reageren op dit onderwerp kan op de facebookpagina van Kattendomein.

Scroll naar boven